links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Μια διαφορετική Αιτωλοακαρνανία σε έναν οικονομικό χάρτη της δεκαετίας του ’70

Kυριαρχεί η γεωργία και η κτηνοτροφία
Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η Αιτωλοακαρνανία στον παραπάνω «πατρογνωστικό» οικονομικό χάρτη της δεκαετίας του ’70. 
Προέρχεται από τις εκδόσεις Χάρη Πάτση και πωλείται στο ebay. Επάνω στον χάρτη απεικονίζονται με διαφορετικά σύμβολα οι οικονομικές δραστηριότητες ανά περιοχή. Παρατηρούμε λοιπόν ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεσπόζει το σήμα του καπνού, εργοστάσια και φυσικά η κτηνοτροφία ορεινά. Στην Παραχελωίτιδα βλέπουμε και άλλες καλλιέργειες όπως καρπούζια, χοιροστάσια. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Ξηρόμερο όπου υπάρχει καλλιέργεια σιταριού. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας και Βάλτου διακρίνεται η ενασχόληση με τα οπωροφόρα δένδρα και  η υφαντική με τον αργαλειό αλλά και η παραγωγή τυριού με τον παραδοσιακό τρόπο.
Παραφωνία εκσυγχρονισμού σε όλο αυτό το οικονομικό πλαίσιο δεν είναι άλλη από το αεροδρόμιο στο Αγρίνιο. Σήμερα η εποχή αυτή πέρασε ανεπιστρεπτί και οι παραπάνω ασχολείες θα έπρεπε να εκσυγχρονιστούν. Ούτε αυτό έγινε ούτε το άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χάρτης αυτός σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μουσειακό είδος της τοπικής οικονομίας, που μόνο εξ όψεως γνώρισαν η επόμενες γενιές.
 AgrinioNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE