links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η ιστορία των 125 χρόνων της Διώρυγας της Κορίνθου


του Στέφανου Μίλεση
Η Διώρυγα της Κορίνθου αποτέλεσε και αποτελεί έναν διεθνή κόμβο θαλάσσιων μεταφορών, συντομεύοντας και κάνοντας ασφαλέστερους τους θαλάσσιους δρόμους μεταξύ των λιμανιών της Ανατολικής με τη Δυτική Μεσόγειο και αντίστροφα. Ειδικά τα θαλάσσια ταξίδια Πειραιά με τα λιμάνια της Ιταλίας, συντόμευσαν στο μισό χρόνο!
Η λειτουργία της Διώρυγας έδωσε σημαντική ώθηση στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο γνώρισε ημέρες δόξας καθώς τα πλοία δεν χρειάζονταν πλέον να κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου περνώντας μάλιστα από το επικίνδυνο ακρωτήριο του Κάβο Μαλέα, το οποίο οι περισσότεροι ναυτικοί φοβόντουσαν την εποχή εκείνη. Ο Πειραιάς έγινε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου προς τη Μαύρη Θάλασσα και σταθμός προσέγγισης πολλών ξένων πλοίων. Δεν ήταν διόλου τυχαίο που ο "Πειραιώτης" πατέρας της θαλασσογραφίας Κωνσταντίνος Βολανάκης φιλοτέχνησε σε έργο τα εγκαίνια της διώρυγας της Κορίνθου, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα που επιτελούσε για την πόλη όπου ζούσε, τον Πειραιά.
Η Διώρυγα της Κορίνθου ένωσε δύο θάλασσες, το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό, αλλά χώρισε δύο στεριές, την Πελοπόννησο από την Στερεά Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE