links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι: Η απλή αναλογική, το δημαρχιακό κατεστημένο και οι ξεχασμένες Δημοτικές Κοινότητες (του Κώστα Διον. Κορδάτου)

Και το όνομα αυτού, Κλεισθένης. Ο οποίος μπορεί στην αρχαία Αθήνα να διαδέχθηκε τον τύραννο Πεισίστρατο και να έκανε το πολίτευμα πιο δημοκρατικό, στη σύγχρονη Ελλάδα όμως διαδέχθηκε τον Καλλικράτη ο οποίος είχε διαδεχθεί τον… Καποδίστρια.
Πίσω από την «φασαρία» της ΚΕΔΕ των κκ Πατούλη-Κοιμήση και των Περιφερειαρχών για το νομοσχέδιο Κλεισθένης-1 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται  η προσπάθεια κυρίως της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής και γενικά του παλιού κόσμου της αυτοδιοίκησης, να «στήσουν» μια...
αντιδραστική αντιπολίτευση σε μία και μόνη διάταξη με την οποία διαφωνούν ενώ επί της ουσίας του νόμου για τοους ΟΤΑ συμφωνούν! Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το διαχρονικό αίτημα του κινήματος για «απλή και ανόθευτη αναλογική παντού». Έτσι είναι αυτά η εξουσία είναι γλυκιά.
Παρά τον θόρυβο για τα επιμέρους, και αυτοί στηρίζουν ουσιαστικά την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του Καλλικράτη, φορτωμένη με την «προίκα» των μνημονιακών περικοπών που έχει επιβάλει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών πόρων κατά  62%. Σπρώχνοντας στη συρρίκνωση προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, την προσφυγή σε χορηγούς και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ μέσα σε συνθήκες όξυνσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η επόμενη περίοδος για τους δήμους θα είναι μια σκληρή δοκιμασία επιβίωσης αυτοτελώς, αφού οι τοκογλύφοι δανειστές θα περιορίζουν πόρους και προγράμματα για υποδομές και «ανάπτυξη», με το αρκετά μεγάλο οικονομικό πλεόνασμα που απαιτούν για να εισπράττουν τις δόσεις.  
Τι αλλαγές φέρνει όμως ο νέος νόμος στους ΟΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE