links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση (vid-pics)

Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση
“Κάλλιο αργά παρά ποτέ!” 

Η Ιταλική Arbos είναι μία πολύ παλιά εταιρεία στο χώρο (ιδρύθηκε το 1930) πέρα όμως από μία μικρή προσπάθεια που είχε κάνει στην κατασκευή τρακτέρ (κατασκεύασε δύο μοντέλα μόνο το 1954) επικεντρώθηκε κυρίως στην κατασκευή κομπινών με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Μάλιστα το 1971 παρουσίασε το μοντέλο Pantera 7 Cοli όπου και πατεντάρισε το σύστημα ευθυγράμμισης και στους τέσσερις τροχούς κάτι που την καθιστούσε ιδανική για εργασία σε επικλινή εδάφη, μία καινοτομία που στις μέρες μας οι μεγάλοι κατασκευαστές του χώρου την παρουσιάζουν ως νεωτερισμό.

Έτσι λοιπόν παρουσίασε το πρώτο της τρακτέρ στην ουσία του 2016 και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία όπως θα δούμε στη συνέχεια. Κάλιο αργά παρά ποτέ που λέει και η παροιμία.


  Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η εταιρεία με έδρα την Μπολόνια της Ιταλίας μετά από πολλές περιπέτειες και αλλαγές ιδιοκτησίας σταμάτησε οριστικά την παραγωγή της το 1994.

Η αναγέννηση της ήρθε με την εξ ανατολών βοήθεια και συγκεκριμένα από τον Κινέζικο βιομηχανικό κολοσσό Foton Lovol.

Η μεγάλη αυτή κατασκευαστική εταιρεία παράγει τα πάντα από τρακτέρ, κομπίνες έως και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.  
 
Ήθελε διακαώς να μπει στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών μηχανημάτων, δεν πήρε όμως απλά ένα δικό της τρακτέρ και προσπάθησε να το προσαρμόσει στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά σύμφωνα με την προσφιλή τακτική των “από Ανατολιτών” εξαγόρασε ένα γνωστό brand name καθώς επίσης και μία κραταιά βιομηχανία ειδικών τρακτέρ, την Goldoni για την απαραίτητη της απαραίτητης τεχνογνωσίας. 
σύμφωνα με την προσφιλή τακτική των “από Ανατολιτών” εξαγόρασε ένα γνωστό brand name καθώς επίσης και μία κραταιά βιομηχανία ειδικών τρακτέρ, την Goldoni για την απαραίτητη της απαραίτητης τεχνογνωσίας.

 
Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση

Εξαγόρασε επίσης και μία μεγάλη εταιρεία κατασκευής παρελκομένων την MaterMacc για να διαθέτει και τα δικά της παρελκόμενα. Δεν στάθηκε όμως εκεί, κατασκεύασε αμέσως και ένα κέντρο έρευνας και εξέλιξης. Η νέα εταιρεία πήρε το όνομα Lovol Arbos. Όλα της τα μηχανήματα πήραν το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα με το εμβληματικό Α του λογότυπου στα εμφανή σημεία. Το ίδιο άλλωστε δεν έπραξε και ο ιαπωνικός Κολοσσός Kubota που εξαγόρασε τις πασίγνωστες εταιρείες Kverneland, Taarup, Vicon τα έβαψε όλα στο πορτοκαλί χρώμα της και τοποθέτησε παντού το χαρακτηριστικό Κ του λογότυπο της. Τι σου κάνουν οι άτιμοι οι εισαγωγικοί δασμοί.

Κινητήρας

Η σειρά 5.000 της Arbos αποτελέιτε από 3 μοντέλα. Το 5100 το 5115 και το 5130 με 100,120 και 130 ίππους αντίστοιχα. Και τα τρία μοντέλα κινούνται από diesel “διαμάντι” (ο κινητήρας βραβεύτηκε ως ο καλύτερος diesel του 2015 παγκόσμιος) της Αμερικανική Kohler.
Τι εστί Kohler; Είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει κινητήρες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η συγκεκριμένη μάλιστα έχει κάνει το downsizing Ευαγγέλιο” (downsizing=αυτοκινητιστικός όρος που σημαίνει μικρότερες όσο το δυνατόν εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις κινητήρα με τους περισσότερους ίππους). Όλα αυτά βέβαια φαίνονται από το ότι κατασκεύαζε χρόνια τώρα μικρούς diesel κινητήρες για γεννήτριες και αντλίες εκεί όπου χρειάζονται μικρές διαστάσεις και μεγάλη ιπποδύναμη. Έτσι στην πρώ της προσπάθεια για τετρακύλινδρους κινητήρες έδωσε “ρέστα”.



Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση

Ο A3 404 TCR, SCR είναι τετρακύλινδρος με μόνο 3.400 κυβικά 4 βαλβίδος με τούρμπο ιντερκούλερ και πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων TIER IV Final και η απόδοση του φτάνει όπως προείπαμε από 100 έως και 136 ίππους με ροπή 500 nm στις 1.400 στροφές ανά λεπτό, το 95% της ροπής είναι διαθέσιμο από μόλις 1400 σ.α.λ!
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Σινοιταλική εταιρεία δεν έκανε εκπτώσεις στον τομέα κινητήρ. Σε αυτό βέβαια βοηθάει ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάζεται στην Κίνα μετά από συνεργασία με την Αμερικανική εταιρεία. Ας είναι όμως!

Μετάδοση
Εδώ προτιμήθηκαν κλασικές λύσεις, δηλαδή μετάδοση μηχανική 15 + 15 ταχύτητες (5 ταχύτητες με τρεις περιοχές) στην έκδοση Global ενώ στην έκδοση Advanced οι ταχύτητες είναι 30 + 30 με δύο ηλεκτρικά powershift, απλές, σίγουρες και αποτελεσματικές λύσεις.

Υδραυλικό
Υπάρχουν δύο διαθέσιμες λύσεις στην πρώτη έκδοση. Στην πρώτη έκδοση με μηχανικό έλεγχο, και στην δεύτερη πιο πλούσια έκδοση το υδραυλικό ονόματι Easy lift με ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο, μνήμες για επαναφορά στην προκαθορισμένη θέση, ελέγχου βάθους, ύψους και πολλών άλλων παραμέτρων. Η ανυψωτική του η ικανότητα φτάνει στις 4.400 κιλά με παροχή αντλίας 110 l/min και στς δύο εκδόσεις. Οι έξτρα παροχές είναι στάνταρ τρεις διπλής ενέργειας, υπάρχει επίσης ένα ζεύγος βοηθητικών που ελέγχονται από ένα σύγχρονο και πρακτικό διακόπτη capital.


PTO
Ελέγχεται από ξεχωριστό ξηρό συμπλέκτη με υδραυλικό ή ηλεκτρονικό έλεγχο ανάλογα με την έκδοση. Διαθέτει τέσσερις ταχύτητες, τις παραδοσιακές 540 και 1000 αλλά και το αντίστοιχο ζευγάρι των στροφών ECO στις 180 σ.α.λ για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Καμπίνα
Η καμπίνα δεν θυμίζει σε τίποτα ότι μπαίνεις σε τρακτέρ. Διαθέτει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, έχει πολύ καλό standard κλιματισμό και πολύ καλά υλικά κατασκευής.Το μονοκόμματο καπό με την ενσωματωμένη λωρίδα προβολέων που πλαισιώνουν το λογότυπο αλλά και τις πλαϊνές σχισμές σε στυλ βράγχια καρχαρία (ανοίγουν για έλεγχο του κινητήρα) έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή ορατότητα.

Συμπέρασμα
Το άρτι αφιχθέν στη χώρα μας μηχανήματα (από μεγάλη εισαγωγική εταιρεία της συμπρωτεύουσας) μπορεί να ξενίζει λίγο με την εξ ανατολών καταγωγή του δεν παύει όμως να είναι ένα αξιόπιστο ( δοκιμάζεται ήδη τρία χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη) οικονομικό και εύχρηστο μηχάνημα. Είναι λοιπόν μία διόλου ευκαταφρόνητη πρόταση για δεύτερο και γιατί όχι για πρώτο τρακτέρ μιας εκμετάλλευσης. AG

 
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν το νέο Arbos επί το έργον αλλά και τα επιτεύγματα του κολοσσού της μαμάς εταιρείας που ακούει στο όνομα Foton Lovol:

 

Πηγή ανάρτησης: agrotes.eu
Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση
Τρακτέρ Αrbos σειρά 5.000. Αναλυτική παρουσίαση
Πηγή ανάρτησης: agrotes.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE