ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Το μάνγκο καταπολεμά φλεγμονή και δυσκοιλιότητα

mango.jpg Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ,  peptiko.gr

Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 20% του γενικού πληθυσμού. Η δυσκοιλιότητα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: σκληρά κόπρανα, μικρή ποσότητα κοπράνων, δυσκολία στην αφόδευση και αφόδευση λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Ο πόνος στην κοιλιά και το φούσκωμα που συνοδεύουν την δυσκοιλιότητα έχουν αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με δυσκοιλιότητα. Επιπλοκές της χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι οι αιμορροΐδες, ραγάδες, πρόπτωση ορθού και ενσφήνωση κοπράνων (κοπρόσταση).
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φυτικών ινών είναι τα πρώτης επιλογής σκευάσματα στην αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλοποίηση της κινητικότητας του εντέρου μέσω αύξησης του όγκου των κοπράνων και βελτίωσης της σύστασής τους.

Πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σπόροι. Οι μη διασπώμενοι υδατάνθρακες που περιέχονται στις τροφές αυτές δεν μεταβολίζονται από τα πεπτικά ένζυμα και συνεπώς δεν αποτελούν πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι ενώσεις αυτές υφίστανται ζύμωση από τα μικρόβια του εντέρου και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ και το προπιονικό οξύ, τα οποία εξασκούν αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
 Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα φρούτα, το τσάι και τα μπαχαρικά, επίσης αυξάνουν τη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και προστατεύουν τα κύτταρα του εντέρου από βλάβες.
Το μάνγκο δεν είναι μόνο πλούσιο σε φυτικές ίνες (1,3-3,8 γρ./100 γρ.) αλλά και πλούσιο σε πολυφαινόλες. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το μάνγκο αποκατέστησε την μικροβιακή εντερική χλωρίδα σε πειραματόζωα.

Το μάνγκο καταπολεμά φλεγμονή και δυσκοιλιότητα

Νέα μελέτη από το Τέξας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research δείχνει ότι η ημερήσια κατανάλωση 300 γρ. μάνγκο έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Η μελέτη έγινε σε 48 ασθενείς ηλικίας 18-65 ετών που έπασχαν από χρόνια δυσκοιλιότητα, εκ των οποίων οι 36 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 300 γρ. μάνγκο ή φυτικές ίνες (5 γρ. ψύλλιο) για 4 εβδομάδες, χωρίς να αλλάξουν κάτι από τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το μάνγκο βελτίωσε τα συμπτώματα της χρόνιας δυσκοιλιότητας και αύξησε τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου στα κόπρανα και συγκεκριμένα το βαλερικό οξύ. Επιπλέον το μάνγκο μείωσε τις ενδοτοξίνες στα κόπρανα και την ιντερλευκίνη 6 στο αίμα, επιδρώντας έτσι πολύπλευρα στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Οι ενδοτοξίνες των κοπράνων σχετίζονται με την υγεία του εντέρου διότι μπορούν να απορροφηθούν και να αυξήσουν τη συστηματική φλεγμονή που ευθύνεται για χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία).

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι το μάνγκο υπερέχει των συμπληρωμάτων φυτικών ινών και των υπολοίπων καθαρτικών εξαιτίας της σύστασής του σε βιοδραστικές πολυφαινόλες οι οποίες μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Για το keramidi-valtou: Χρήστος Ζαβός
https://www.facebook.com/peptikozavos/  https://plus.google.com/u/0/103904684684433196972  https://twitter.com/ZavosChris      https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/5fasW0gDl2KHomm1.KvvYg--~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9MjA7aD0yMA--/http://globalfinance.zenfs.com/en_us/Finance/FIN_US_ART_ThomsonRuetersONE_NewFeed/91112.gif

Βιβλιογραφία
Venancio VP, Kim H, Sirven MA, et al. Polyphenol-rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Mol Nutr Food Res 2018:e1701034.

Προσοχή!  
Αφορά τα άρθρα με θέμα την Υγεία, διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό. Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη.
Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.

 🔗Διαβάστε τους όρους χρήσης🔗

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE