Της Μαρίας Λεβέντη
Υλικά
- 400γρ. Lurpak
- 180γρ. ( περίπου 2 φλ.τσαγιού) ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 680 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (5 φλ.τσαγιού περίπου) κοσκινισμένο
- 2 πορτοκάλια- το ξύσμα
- 2 κ.γλ. κανέλλα
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 3-4 συσκευασίες ζαχαρόπαστας (των 250γρ θα είναι αρκετές)
- Ζάχαρη άχνη
- Ζαχαρωτά
- Βρώσιμες μπογιές και βρώσιμους μαρκαδόρους
Χτυπάω το βούτυρο, το οποίο είναι σε θερμοκαρσία δωματίου, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτω τα αυγά, τα αρωματικά και σιγά σιγά προσθέτω το αλεύρι. Έτοιμη! Αν είναι αρκετά μαλακή σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Στη συνέχεια στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος 3-4εκ. Ιδανικά, σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη. Θα είναι πολύ πιο εύκολο το άνοιγμα. Στη συνέχεια, κόβουμε σχήματα με τα κουπάτ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, για 20΄.
Σε μια λεία επιφάνεια, πχ στο ξύλο κοπής μας ή ιδανικά σε επιφάνεια σιλικόνης, πασπαλίζω ζάχαρη άχνη. Κόβω με το μαχαίρι το ένα τέταρτο της ζαχαρόπαστας που θέλω, την πλάθω στα χέρια μου και στη συνέχεια την “ανοίγω” στην επιφάνεια εργασίας μου με έναν απλό πλάστη ή ιδανικά με πλάστη σιλικόνης. Ένα εκατοστό πάχος είναι μια χαρά! Κόβω με τα ίδια κουπάτ που έκοψα και τα μπισκότα μου. Επαναλαμβάνω με όλα τα χρώματα της ζαχαρόπαστας και τα αντίστοιχα κουπάτ.
Όταν τα μπισκότα μου έχουν κρυώσει, αλείφω την επιφάνειά τους με λίγο νερό με ένα πινελάκι και στη συνέχεια κολλάω επάνω στο μπισκότο το αντίστοιχο σχήμα ζαχαρόπαστας. Σε λίγα λεπτά θα έχει κολλήσει για τα καλά!
Σε αυτό το στάδιο και αφού έχουμε επικαλύψει όλα τα μπισκοτάκια μας με ζαχαρόπαστα, μπορούμε να παίξουμε άφοβα και με απεριόριστη φαντασία όσον αφορά στα χρώματα και στα ζαχαρωτά-στολίδια. Αν θέλουμε να κολλήσουμε ζαχαρόπαστα σε ζαχαρόπαστα, όπως το γουνάκι της μπότας του Αη-Βασίλη και το κασκόλ που φαράει χιονάνθρωπος, τα κολλάμε και πάλι με λίγο νεράκι. Όμως εδώ θέλει πολλή προσοχή για να μην “τρέξει” το νεράκι επάνω στην ήδη κολλημένη ζαχαρόπαστα.
Καλή επιτυχία & καλές γιορτές!
***Τα υλικά είναι για περίπου 60 τεμάχια. Μη σας φανούν πολλά! Αν αποφασίσετε να τα χαρίσετε σε αγαπημένους σας, βγαίνουν μόλις δέκα-δώδεκα σακουλάκια με πέντε μπισκοτάκια ανά συσκευασία!
***Στην περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε ως στολίδια, πριν το ψήσιμο ανοίξτε μια τρυπούλα με ένα καλαμάκι του καφέ. Επαναλάβετε και στην ζαχαρόπαστα, περάστε ένα κορδονάκι και…έτοιμα!
*** Φτιάξτε τα με τα παιδιά σας ή με καλή παρέα! Η διαδικασία είναι ένα ωραίο παιχνίδι, γεμάτη γεύση και άρωμα, που αξίζει να μοιραστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου