Όσοι έχουμε μεγαλώσει σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας θα θυμόμαστε σίγουρα το γλυκό αυτό των παιδικών μας χρόνων, το γλυκό είχε την τιμητική του σε ημέρες γενεθλίων η επετείων, έτσι γιορτάζαμε τότε απλά και φτωχικά χωρίς πάρτι χωρίς τούρτες πολυόροφες, με ένα γλυκό φιλί από την ΜΑΝΑ και τον παραδοσιακό χαλβά να μεθάει τον ουρανίσκο!
Χαλβάς, συνταγή
Υλικά:
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 1/2 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι,σε αντικολλητικό τηγάνι σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ,αφού ζεσταθεί(όχι να κάψει),ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα,ώσπου να πάρει χρώμα.
Εδώ,στο Ξηρόμερο,τον » καίμε» περισσότερο,απ’ ότι σε άλλα μέρη,αλλά γίνεται πιο » βαρύς».
Παράλληλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη(σιρόπι).
Ρίχνουμε,προσεχτικά,λίγο-λίγο το σιρόπι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν,ο χαλβάς,ξεκολλάει από τα τοιχώματα,είναι έτοιμος.
Κατεβάστε από την φωτιά και φορμάρετε.
Να θυμάστε:τα υλικά για τον χαλβά είναι1.2.3.4
Σε μας η διαφορά είναι στο οτι αντικαθιστούμε το ένα ποτήρι σιμιγδάλι
με αλεύρι.
Αν δεν σας αρέσει τόσο καμένος κάντε το εξής:κάψτε λίγο το σιμιγδάλι με το αλεύρι και προσθέστε στο σιρόπι 1 1/2 κουταλιά σούπας κακάο και άλλες 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Έτσι,ο χαλβάς ,θα έχει πιο ελαφριά γεύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου