links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

«Ο…ΧΗΜΙΚΟΣ!»...Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος


Καυγάς, φωνές, φασαρία…κακό!
-Και θα μπλέξεις με τις τρίχες μωρή; Άντε να γίνεις δασκάλα  να βρεις την τύχη σου και να μας… ξεντροπιάσεις. Τί αηδίες είναι αυτά που μας λες;

Έξαλλος, κατακόκκινος από την τσαντίλα του ο Σωκράτης, βρισιές και κόντρα βρισιές στη Φωφώ την αδελφή του, μέχρι που με …αγριάδα  σήκωσε  το χέρι του να την …καταχιεριάσει.

Είπε η μάνα του: –Δεν ντρέπεσαι βρε κρεμανταλά, άσε χάμω το παιδί, ότι θέλει κι’όπου θέλει ας πάει να  σταδιοδρομήσει.
Δασκάλα ήθελε να γίνει κι΄η  ίδια η Φωφώ, αλλά ας όψονται οι φιλενάδες της.
-Και τι έγινε ρε Φωφώκα που θέλεις να γίνεις δασκάλα; Άιντε κι’έγινες. Να είσαι στις τρεις κι’εξήντα.  Άσε που, αν και πότε θα διοριστείς. Και να περιμένεις; Να …ψοφήσεις στην πείνα; Ζήσε…Μάη μου!. Άλλες είναι οι δουλειές που σήμερα έχουν ψωμί.

-Δηλαδή σαν ποιες;

-Να, αυτές που έχουν σχέση με την ατομική περιποίηση.

-Δηλαδή;

-Να,η κομμωτική, ας πούμε.

Καρφί στο… μυαλό της μπήκε η κουβέντα της Φωφώς. Άφραγκη και στη μιζέρια και η οικογένεια, το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε και παράτησε  το δασκαλίκι και τα…συναφή και χάθηκε ανάμεσα σε χτένες, μι –ζαν- πλί, βαφές και …σεσουάρ.

Λοξοδρόμησε στην επιλογή της  η Φωφώ,  λοξοδρόμησε και η τύχη  της. Ένα χρόνο σπουδές  και …πρακτική στου «Αμάραντου» και σαν να της άρεσε η …κηπουρική του κεφαλιού. Και είπε στους δικούς της: -Εγώ κι’αυτή τη φορά θα σας αποδείξω τι αξίζω.

Άλλον ένα χρόνο …καλφαδάκι στην κομμωτική και νάτηνε τη Φωφώ, από πρωτάρα …μαστόρισσα. Ήξερε και γράμματα και στο κομμωτήριο εντυπωσίαζε τις πελάτισσες: (-Καλέ, εσύ έπρεπε να γίνεις δικηγόρος!.).

Πέρασε ο πρώτος χρόνος, πέρασε ο δεύτερος και το κομμωτήριο έγινε Οίκος …Τα λεφτά πολλά, ο Σωκράτης μιλιά γιατί… έτρωγε: (-Αδελφούλα μα το Θεό δεν το περίμενα !).
Ρέντα στην …εισπρακτική  η Φωφώ, τίγκα στην πελατεία  και με συστάσεις: (-Καλέ αυτή  έχει ιδέες και χέρια μαγικά!).

Και δός του στυλιζαρίσματα  και δός του αλλαγές στις …κούπ, δημιουργία και …φαντασία. Και…χάλκινα και…ανταύγειες  και παστέλ βαφές και μπούκλες περίεργες χωρίς…σιδέρωμα παρακαλώ! Και…ντεκουπαζ, μέχρι που έγινε πρώτη στις must αποχρώσες. Μέχρι και ειδική στα μασάζ κεφαλής με λάδι ακόμα και καρύδας, παρακαλώ!.

Και άρχισαν να γράφουν για πάρτη της και κάτι …ειδικά  περιοδικά:

Hair-Expert η κυρία, έριχνε και τίποτα ψιλά σε κάποιους κονδυλοφόρους…ειδικούς  περί την γυναικείαν  κομμωτικήν  ώσπου έφτασε να μοστράρει η φάτσα της, ακόμα και στην πρώτη σελίδα..

Τα είδε και μια μέρα η μάνα της: (-Καλέ, αυτή δεν είσαι εσύ εδώ; Πως  αυτοί τι σε βάλανε; Μαζί με τις….ξεβράκωτες σε βάλανε;).
–Όχι βρε μαμά, έτσι είναι τώρα η μόδα!
Μεγάλωσε το μαγαζί, αυξήθηκε  και το προσωπικό. Μανικιούρ –πεντικιούρ μέχρι και…νυχάκια κερατίνης.

Πορεύονταν η Φωφώ, όλα μέλι-γάλα, ώσπου μια μέρα μιλώντας με μια πελάτισσα, την διέκοψε η φωνή:.

-Διάβασα για τις δουλειές σας και είπα να περάσω για μια ενημέρωση. Κουστούμι  με τα…καρέ του, μαντηλάκι  posset στο πέτο, παπούτσι ..μυτάτο μάτ, Ugo Boss, γραβάτα Hermes, γυαλί σούπερ Massada σοφιστικέ έως…πνιγμού και ένας ….αέρας, μα τι αέρας, lux style plus !στο… φούλ.

Σαν να …θαμπώθηκε και ρώτησε, προσποιητά, τάχα αδιάφορη η Φωφώ:

-Ο κύριος;

-Να, σας προείπα, είμαι της δουλειάς σας και ήλθα για μια ενημέρωση.

Τόσοι και τόσοι πλασιέ περνούσαν καθημερινά από το μαγαζί, αλλά-διάολε-αυτός ξεχώριζε.

-Το όνομά σας ;

-Αναστάσης, οι φίλοι με λένε και Τάσση.

Δεν της ήρθε και καλά το «Τάσσης» της Φωφώς, μια φίλη της της είπε:
(-Καλέ, αυτός σαν να …γέρνει ). Αλλά  τούτος, ούτε …γυναικωτός, ούτε κάτι άλλο  της φάνηκε.

Και είπε ο… Τάσσης: -Η μοντέρνα κομμωτική είναι χημεία.

-Δηλαδή;

Δηλαδή στο δηλαδή, είχε και δουλειά η Φωφώ, της …ψιλογυάλισε ο τύπος, του ζήτησε την κάρτα του και είπαν να συναντηθούν και να μιλήσουν.

Και συναντήθηκαν και μίλησαν .

-Ξέρετε, δουλειά με δουλειά έχει διαφορά, αρκεί κανείς να την γνωρίζει, να έχει εξειδίκευση. Κι’έγώ χημικός είμαι, αλλά ερωτεύτηκα τη δουλειά σαν τη δική σας και ασχολούμαι πλέον αποκλειστικά. Η ειδικότητά μου είναι στις βαφές μαλλιών .

-Χημικός; Τι χημικός;

-Χημικός, σπουδαγμένος σας λέω.

-Σοβαρά;

-Σοβαρά.

-Κι εγώ για παιδαγωγική ξεκίνησα,για δασκάλα, αλλά με τράβηξε η δουλειά.

Και έκανε την …επιστημονική του ανάλυση ο Αναστάσης:

-Δεν είναι μόνον η βαφή. Έχει να κάνει και η υγεία, το… εύρος της τρίχας .

Κι’αυτό συνδέεται  άμεσα και με συμπληρώματα διατροφής. Δεν έχω τώρα στην εταιρεία, περιμένουμε από την Γερμανία. Αλλά σε λίγο καιρό μαζί με τη βαφή θα δίνετε σε κάθε πελάτισσα  και ένα μικρό μπουκαλάκι με υγρό που θα το πίνει αμέσως μετά  το φρέσκο βάψιμο. Βέβαια αυτό κοστίζει, αλλά η στιλπνότητα, η λαμπερότητα των μαλλιών θα είναι ανεπανάληπτη, αφού η τρίχα θα δυναμώνει. Εδώ είναι και το μυστικό!. Και μην πιστεύετε στα διάφορα conditionners.

Προμηθεύονταν βαφές η Φωφώ από τον Τάσση, ώσπου μια μέρα της έδωσε και ένα πακέτο με κάποια μπουκαλάκια κι’ εκείνη επιδεικτικά και… καμάρι το πρότεινε στην πελατεία.

Ήρθε και στο κομμωτήριο και η κυρία Λιλή και φεύγοντας προμηθεύτηκε και το μπουκαλάκι. Κατα ευχαριστημένη γύρισε σπίτι της και το ήπιε.

Πέρασαν καμιά δυο ώρες και είπε στον άντρα της :

-Θανάση μου, σαν να μην αισθάνομαι καλά. Σαν να βλέπω όνειρα, σαν να είμαι αλλού κι’ έχω ζάλη, πολλή ζάλη, σαν να σε βλέπω διπλό.

Δεν έδωσε σημασία ο Θανάσης. (Δίνουν ποτέ σημασία οι…Θανάσηδες στις μικροαδιαθεσίες των γυναικών τους; Συνήθως …όχι!). Έπεσαν, κοιμήθηκαν και την άλλη μέρα, όλα καλά και ωραία. Στην επόμενη βαφή, πάλι…ονείρατα, πάλι ζάλη η Λιλή , αλλά δεν είπε τίποτα στον Θανάση.

Στην τρίτη της επίσκεψη  για βαφή  τα ίδια και χειρότερα. Σχεδόν τρέκλιζε στο σπίτι η Λιλή, έπιανε το κεφάλι της και  άρχισε τα λόγια τα…ακαταλαβίστικα.

Έδωσε προσοχή ο Θανάσης, την είδε σ’αυτά τα χάλια τα… περίεργα και τη ρώτησε:

-Ρε συ Λιλή, και πότε το παθαίνειες αυτό ;

-Να, όταν γυρίζω από το κομμωτήριο και πίνω από ένα μπουκαλάκι συμπλήρωμα διατροφής που μου δίνουν, για να έχω υγιή μαλλιά.

-Και πού είναι αυτό το μπουκαλάκι;

Παίρνει το μπουκαλάκι ο Θανάσης, πάει πρώτα σε ένα φίλο του  γιατρό και ύστερα στο χημείο. Σε κάνα δυο ώρες τον φωνάζει ο διευθυντής:

-Και πού το βρήκατε κύριε Θανάση αυτό;

-Να ,συμπλήρωμα διατροφής είναι που το πίνει η γυναίκα μου για να δυναμώνουν, λέει, τα μαλλιά της. Της το δίνουν στο κομμωτήριο.

-Να μην το ξαναπιεί.

Ανοίγει τώρα την άλλη μέρα το μαγαζί και μπαίνει μία κυρία να βάψει  τα μαλλιά της. Τελειώνει το βάψιμο  και τότε η Φωφώ περήφανα της προτείνει και το …μπουκαλάκι.

Βγάζει ταυτότητα η κυρία πελάτισσα και της την… καρφώνει στη μούρη .

-Μα….

-Μα και …ξεμά. Του Τμήματος Ναρκωτικών, περάστε.

Ξερνάει το… ποίημα  η Φωφώ, τι, πως κι’ από πού και ποιος.

-Μα είναι και χημικός σπουδαγμένος με πτυχίο, έτσι μου συστήθηκε.

Ξεραίνεται  στο γέλιο ο αστυνόμος.

-Αυτός κυρία μου είναι σε θέση να σκοτώσει τη μάνα του για να τον λένε ..ορφανό! Aυτός  χημικός; Κάθε μέρα είναι και …αλλιώτικος. Αυτός χημικός; Ξέρετε τι λαμόγιο είναι αυτός;

Και  βλέπει σε λίγο να περνούν μπροστά της  βραχιολάτο τον Αναστάση που τον έλεγαν και «Τάσση». Ούτε κουστούμι, ούτε στυλάτο παπούτσι, ούτε γυαλί,ούτε …γραββατικό. Σκέτη …απελπισία. Κρίμα και τον είχε συμπαθήσει.

Βάρεσαν τα …τέλια, έφαγε κάτι μηνάκια με αναστολή η Φωφώ (συνέργεια εις απάτην εγκληματικήν περί…ουσιών κ.λ.π.), εισέπραξε και πέντε χρονάκια και ο Αναστάσης, που τον λέγανε και… Τάσση και Αποστόλη τον …όμορφο  και Γεώργιο Κουτρουμέα, όπως ήταν το πραγματικό του .

Πάει και το μαγαζί, η Φωφώ τό’ριξε στο διάβασμα για να γίνει δασκάλα και ο Σωκράτης δεν παύει να τη βρίζει κάθε μέρα:-Μας μαγάρισες μωρή…

Βαφές ήθελες; Τώρα την …έβαψες.

Βολτάρισε τώρα, άφραγκος ο Σωκράτης αφού έχασε τη …ρέφα και σκέφτονταν παραμιλώντας: -Σοβαρή, πολύ σοβαρή επιστήμη η …χημεία. Δεν είναι;

Του Μπάμπη K. Μώκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE