links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ομόφωνα ένοχος για μίζες από τη Siemens ο Τάσος Μαντέλης – Κάθειρξη οκτώ ετών

www.altsantiri.gr
  • Μίζα 450.000 γερμανικών μάρκων είχε λάβει ο πρώην υπουργός
  • Ισχυρίστηκε ότι ήταν «προεκλογική χορηγία»
  • Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή
  • Ένοχοι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του
Ομόφωνα ένοχος με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή, κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και συγκεκριμένα για το σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens και τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων.

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που είχαν εμβασθεί από τη γερμανική εταιρεία σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντελη, Γιώργου Τσουγκράνη, ήταν το δώρο του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.

Το δικαστήριο ομόφωνα αθώωσε τον κ. Τσουγκράνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία που του είχε απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του.

Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Αντίθετα, ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αριστείδης Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας,
«Η υπόθεση Ζίμενς αποτελεί σύμπτωμα της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και συμπυκνώνει τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε στο σημείο της χρεοκοπίας το 2009″, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

http://www.altsantiri.gr/homepage/omofona-enochos-gia-mizes-apo-ti-siemens-o-tasos-mantelis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE