links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλους για την ποινική δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντώνιου (Video)

Η Ομιλία Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για ποινική δίωξη κατά του Γιάννου Παπαντώνιου
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Καλούμαστε σήμερα να ρίξουμε την αυλαία, σε μια παράσταση που πριν τρεις μήνες ανέβηκε με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εδώ στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Να θυμίσω τι μας έλεγε τότε ο Πρωθυπουργός:  Ότι, λίγο ως πολύ, με αφορμή μια συγκεκριμένη υπόθεση, ανοικτή στη Δικαιοσύνη, η Βουλή θα μετατρεπόταν σε «Δικαστήριο», που θα δίκαζε και θα καταδίκαζε ξανά όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό.
Θα αποδυόταν σε ένα νέο κυνήγι μαγισσών και θα ξεσκέπαζε καλά κρυμμένα μυστικά και θα έδειχνε σε όλο τον κόσμο τι έγινε με τα εξοπλιστικά και κάπως έτσι, στο τέλος, θα κατάφερνε να ξορκίσει τους δαίμονες της Μεταπολίτευσης.
Κι όμως. Η άσκηση έγινε.
Και ποιο το αποτέλεσμα;
Μηδέν εις το πηλίκον!


Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις της, η ίδια η πλειοψηφία είπε όσα ο Πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά τον περασμένο Μάρτιο. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα έδαφος για παραπομπή του πρώην υπουργού Παπαντωνίου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Κι όμως το πόρισμα είναι γεμάτο αξιολογικές κρίσεις. Προκαταλαμβάνει την έρευνα της Δικαιοσύνης, προσπαθώντας να δώσει πολιτικό περιεχόμενο σε ένα πόρισμα χωρίς νομική αξία. Η αγωνία σας, συνάδελφοι της πλειοψηφίας, είναι κατανοητή.
Όμως μπαίνει ένα ερώτημα :
Γιατί προκαλείτε πολιτική απαξίωση ;
Διότι με τις νομικές και θεσμικές σας ακροβασίες, βάζετε τρικλοποδιές στη χώρα αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό. Είστε εσείς που απειλείτε και κραδαίνετε τα όπλα της κάθαρσης, σήμερα εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε τη μη παραπομπή του πρώην Υπουργού Παπαντωνίου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Κύριοι της Κυβέρνησης,
Είναι θέμα αξιοπρέπειας για όλους μας αλλά και για τον καθένα μας τόσο η στάση μας όσο και οι πράξεις μας.
Μια αξιοπρέπεια που αλήθεια έμεινε στα λόγια ως προεκλογική δέσμευση και αναφορά για εσάς των εκλογών του 2015. Γιατί αλήθεια, πόσο θεσμικά αξιοπρεπής είναι η επαναλαμβανόμενη επίθεση από μέρους σας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο σύνολο της Δικαιοσύνης;
Πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας από την Κυβέρνηση. Οι δικαστές να αφεθούν ανεπηρέαστοι να επιτελέσουν το έργο τους.
Δε μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει προσπάθεια να παραβιασθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Δε μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει προσπάθεια να παρακαμφθούν διαδικασίες, να επηρεαστούν έρευνες.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει το κοινό ποινικό δίκαιο να συναντά την πολιτική και κάποιοι να σφυρίζετε αδιάφορα…  Κι έρχεστε εσείς και μας μιλάτε, κάθε τρεις και λίγο για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.
Απορώ κύριοι, από πού αντλείτε το δικαίωμα να υποδύεστε τους κήρυκες της κάθαρσης; Κάθε φορά που συνειδητοποιείτε ότι το Σύνταγμα και οι Νόμοι θα είναι πάντοτε απέναντί σας, βγάζετε ένα άλλο πρόσωπο. Δε μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να παρεμβαίνουν σε ανοιχτές υποθέσεις της Δικαιοσύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα, από τα αδιέξοδα όπου την έχει παγιδεύσει με τις δικές της πολιτικές επιλογές,παίζει με τους θεσμούς και με την ιστορία. Ξεχνά και αποσιωπά επιδεικτικά ότι το ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη,ήταν εκείνη που αύξησε κατά μία περίοδο την ευθύνη των Υπουργών,ήταν εκείνη η παράταξη που έδωσε στην Πολιτεία, στη Δικαιοσύνη, τα εργαλεία και τις μεθόδους για να μπορούμε σήμερα να συζητούμε ανοικτά για υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων αξιωματούχων.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που με συγκεκριμένες, στέρεες και επίκαιρες νομοθετικές πρωτοβουλίες, έκανε πράξη το σύνθημα της διαφάνειας και λογοδοσίας στη δημόσια ζωή.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσα στην κρίση, ήταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που πρόταξε:
-Την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινικής ευθύνης των υπουργών.
-Την ενίσχυση του ελέγχου της χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων και κομμάτων.
-Τη νέα νομοθεσία κατά της διαφθοράς δημοσίων λειτουργών, με την ίδρυση των εισαγγελιών κατά της διαφθοράς, με την καθιέρωση των οικονομικών εισαγγελέων. Ήταν η δική μας παράταξη, εκείνη που επέτρεψε την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Ήταν η δική μας παράταξη και η δική μας κυβέρνηση που δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια ακόμη και για δικά της στελέχη!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που εφάρμοσε την αξιοκρατία στις προσλήψεις με το ΑΣΕΠ;
Να θυμίσω, έργο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν το σύστημα Διαύγεια, που άνοιξε τη δημόσια διοίκηση στους πολίτες.
Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που καθιέρωσε τη δημόσια διαβούλευση για κάθε νομοθέτημα.
Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που εφάρμοσε τις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού.
Όπως στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Να θυμίσω ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων ήταν εκείνη που περιέκοψε 2,8 δις στις δαπάνες.
Εμείς αντιμετωπίσαμε τη διαφθορά όχι με εξορκισμούς, αλλά με χειροπιαστές πρωτοβουλίες.
Όλες αυτές τις μεταρρυθμιστικές τομές τις κάναμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, η δική μας παράταξη. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση επιμένουν να τις κρύβουν, να τις αποσιωπούν.
Η Βουλή δεν δικαιούται να συμμετέχει σε αυτή τη στρατηγική.
Ο λαός γνωρίζει.
Έχει μνήμη δυνατή και μάτια ανοικτά.
Θυμάται όσα έζησε και βλέπει όσα γίνονται σήμερα κι όσα έρχονται. Αυτόν τον λαό υπηρετεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τις σταθερές αξιακές της αρχές. Αυτή την απογοητευμένη, αποστασιοποιημένη Κοινωνία έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε. Κι αυτό θα συνεχίζουμε να πράττουμε όσο κι αν σας ενοχλεί. Για να χτίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς επιλεκτική μνήμη ή εκλεκτικές φιλίες.
Τέλος, ως προς την παραπομπή ή όχι του κ. Παπαντωνίου, το πόρισμα της Επιτροπής είναι ξεκάθαρο. Εμείς συμφωνούμε με το διατακτικό του πορίσματος, όπως το έχουμε κάνει και στην προανακριτική Επιτροπή, όπως το ανέπτυξε ο κ. Λοβέρδος και περιλαμβάνεται στο πόρισμα. Ξεκάθαρη και μία η θέση μας :
Διαφάνεια και λογοδοσία, για όλους και για όλα, χωρίς καμία εξαίρεση.
Εμείς λέμε όλα στο φως και η Δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα τη δουλειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE