links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Το καλοκαιρινό έθιμο της «βαρκαρόλας» στο λιμάνι της Αμφιλοχίας


Πρόκειται για μια εκδήλωση-θεσμό για την πόλη της Αμφιλοχίας, όπου οι ρομαντικοί κανταδόροι τραγουδούν πάνω στα νερά του Αμβρακικού κόλπου!

Είναι ένα καλοκαιρινό έθιμο που μας ταξιδεύει σε μια άλλη ρομαντική εποχή, αλλά και που συμβολίζει την αγάπη του κόσμου της Αμφιλοχίας για την θάλασσα και τον Αμβρακικό κόλπο.

Η γνωστή σε όλους «Βαρκαρόλα», είναι θεσμός πια τα τελευταία χρόνια και γίνεται στο λιμάνι της Αμφιλοχίας γύρω στα τέλη του Ιουλίου με τις γλυκές μελωδίες και το όμορφο θέαμα να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου στην γοητευτική πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.
http://iaitoloakarnania.gr/2017/07/kalokerino-ethimo-tis-varkarolas-sto-limani-tis-amfilochias/


Σύμφωνα με τους ντόπιους, τα παλαιότερα χρόνια οι κανταδόροι της περιοχής «περιδιάβαιναν» με μια βάρκα στην παραλία και τραγουδούσαν γεμάτοι ερωτική περιπάθεια «σκοπούς» που θα προσέλκυαν στην αγκαλιά του ερωτευμένου νέου το αντικείμενο της λατρείας του.

Στις μέρες μας η απόληξη του Ιουλίου αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να πλημμυρίσουν ξανά τα γαλήνια νερά του Αμβρακικού από τους μεθυσμένους ήχους κανταδόρικων στίχων και πειραγμάτων.

Μουσικοί, τραγουδιστές, απλοί πολίτες πάνω σε μια σχεδία που «σέρνουν» βάρκες, διασχίζουν την παραλία ερμηνεύοντας, την ώρα που νυχτώνει, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Αμφιλοχίας τραγούδια μιας περασμένης, αλλά ωραίας εποχής.


Λίγα λόγια για την βαρκαρόλα

Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα. Από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ξεχωρίζει η βαρκαρόλα από την όπερα «Τα Παραμύθια του Χόφμαν» του Ζακ Όφενμπαχ, καθώς και η «Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα», έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.



Το κύριο χαρακτηριστικό της βαρκαρόλας δεν είναι άλλο από τη ρυθμική αγωγή της, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας κατά την κωπηλασία. Αν και το είδος ήταν γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, τα πλέον γνωστά δείγματα προέρχονται από τη Ρομαντική περίοδο. Καθώς η θεματολογία της υπήρξε ιδιαίτερα πρόσφορη για τα οπερατικά κείμενα της εποχής (λιμπρέτι), οι άριες σε ύφος βαρκαρόλας αποτελούν σημαντικό μέρος των οπερατικών έργων του Ρομαντισμού.

Είναι ένα έθιμο που το συναντάμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, όπως Κέρκυρα, Λευκάδα κ.ά., αλλά σε κάθε τόπο με παραλλαγές.

http://iaitoloakarnania.gr/2017/07/kalokerino-ethimo-tis-varkarolas-sto-limani-tis-amfilochias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE