links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

«ΜΙΖΕΡΑΜΠΛΙΣΜΟΣ και ….ΠΟΣΕΤ!». Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος

Σε εποχές κρίσης,καλά είναι να ανατρέχουμε σε παλιότερα σημαντικά δρώμενα της πολιτικής ιστορίας  και να τα θυμόμαστε,μπάς και βάλουμε μυαλό, (Ιδίως, κάποιοι νεότευκτοι κυβερνώντες!).

Τα συνταρακτικά γεγονότα του Μάη του ’68  ξυπνούν την Ευρώπη, που πλέον αναδιπλώνεται και ομφαλοσκοπεί. Κόμματα ,κινήματα και παρατάξεις αναθεωρούν,ερευνούν το παρόν και χαράσσουν το μέλλον τους.

Μοιραία,αναπόφευκτα,τα δραματικά  γεγονότα συγκλονίζουν και το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα και το βυθίζουν σε βαθύ προβληματισμό κατεύθυνσης.
Ο οξυδερκέστατος Μπερλιγκουέρ,μετά την στροφή του Σαλέρνο,ενσωματώνει τον νεανικό ριζοσπαστισμό που προέκυψε από τα γεγονότα και διοχετεύει την δυναμική του  σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έκρινε ως αναγκαίες για την Ιταλική κοινωνία. Πολλοί από το κόμμα δεν κατάλαβαν,αμφισβήτησαν,αντέδρασαν,αλλά …έχασαν.

Κέρδισε όμως η ιταλική αριστερά με την συναινετικότητα,την αλήθεια,τον συνετό λόγο,τον πολιτικό ανιδιοτελή κομματικό πατριωτισμό του ανοιχτόμυαλου ηγέτη της,που έφθασε σχεδόν στα όρια της ιδεολογικής του ταυτότητας,χωρίς όμως να τα απεμπολήσει.

Σε εποχή  βαθιάς κρίσης που καταβύθιζε απ’άκρου εις άκρον τη χώρα του,δεν είπε ψέματα,δεν μιθιδράτισε,δεν λοιδώρησε,δεν ώθησε τα πράγματα στα άκρα,δεν δίχασε την κοινωνία και –προπαντός - δεν …σύλησε ανενδοίαστα και καιροσκοπικά  συγγενείς ιδεολογικά χώρους. Υπήρξε πολιτικά προσηνής. Για την εποχή της μεγάλης κρίσης ήταν εκείνος που πρώτος αντιλήφθηκε πως για να είναι μεγάλη και σοβαρή η αριστερά,έπρεπε πρώτα να γίνει…καλά η Ιταλία.

Και τελικά καρπώθηκε την μεγάλη ανταμοιβή από τον ιταλικό λαό.Για πρώτη φορά το ΙΚΚ σηκώθηκε στα ύψη και παραλίγο να κερδίσει ακόμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία,άσχετα αν παρά για ελάχιστα,δεν  τα κατάφερε. Κέρδισε η αριστερά,κέρδισε  η Ιταλία,κέρδισε σε σοβαρότητα και η αριστερά της.

Αυτά συνέβαιναν πριν 40 και πλέον χρόνια στη…γειτονιά μας,σε χώρα βαθιά κλυδωνιζόμενη. Δυστυχώς, ακριβώς τα αντίθετα συμβαίνουν και ταλανίζουν σήμερα την πολύπαθη δική μας χώρα,που οι πολιτικές  της δυνάμεις έχουν στήσει η μία στην άλλη……καραούλι!.

Ζούμε σε εποχή και συνθήκες αλλοπρόσαλλες,με την κοινωνία να αναζητά οξυγόνο. Όπου,δεν διαφαίνεται καμιά δυναμική αλλαγής από δυνάμεις που,λόγω της ένδειας της τάχα ριζοσπαστικής κυβερνώσας αριστεράς,γίνονται όλο και περισσότερο αντιεξουσιαστικές,ελάχιστα κινηματικές και πολλές φορές μηδενιστικές. Μ’αυτήν την έννοια,δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα που δεν θα τα χωρά ο ανθρώπινος νους.

Φορολογική παράνοια. Λαθρεμπόριο ελπίδας. Μνημόνια plus και πλεονάσματα… κλαυδιανά δίκρανα. Μέτρα που σαρώνουν τα πάντα.Τίποτα όρθιο.

Κουρνιαχτός,συντρίμμια. Επιτομή πολιτικής αναλγησίας. Κυβέρνηση του…περίπου,του…μπορεί,του «δίνουμε μάχες» (κι’ας μην κέρδισαν καμία!),των οξύμωρων και της… δυσανεξίας. Επιτομή πολιτικής αναλγησίας. Πρώτα τα…ισοδύναμα,ύστερα τα παράλληλα προγράμματα και να που φθάσαμε στα αντίμετρα! -τυράκι για να μπει ο λαός στη φάκα. Στο τέλος η αγελάδα θα …ψοφήσει.

«Σύντροφοι», μην μας …φροντίζετε άλλο. Μην μας κάνετε άλλο…καλό!

Και βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Ο «μιζεραμπλισμός» (εστίαση του πολιτικού λόγου γύρω από την μιζέρια και την εξαθλίωση ) ήταν μια προσφιλής ιδεολογική αναπαραγωγή της αριστεράς στην Ευρώπη μερικές δεκαετίες πρίν. Πάψτε επιτέλους την ιδεολογική διαχείριση της ελληνικής κοινωνίας. Καταδείχτηκε από την κυβερνητική σας εμπειρία πως  πάσχετε από καταφανή στειρότητα διαχείρισης προκλήσεων.

Ο μαρξιστικός μπούσουλας εκτός του ότι αποδείχτηκε αναποτελεσματικός όπου εφαρμόστηκε,είναι πλέον αναχρονιστικός. Δεν ζείτε μόνοι σας στη χώρα. Πιστεύετε αλήθεια στην χειραγώγηση των αφελών, εξαθλιώνοντας τους φτωχούς; Άσε που όταν στριμώχνεστε,επικαλείστε δογματικές
αριστερόφρονες δοξασίες,ώστε να αιτιολογήσετε την καθ’ολοκληρίαν κυνικά φιλελεύθερη πολιτική που πλέον εφαρμόζετε.

Τι αλαζονική,αντιθεσμική κυβερνητική πρακτική αυθαιρεσίας είναι αυτή; Κάθε βδομάδα χάνετε…δυό νόμους για παραβίαση του Συντάγματος και μετά λέτε «το πήραμε πίσω!»; Και τώρα με νέα μέτρα …δηλητήριο,οδηγείτε την ελληνική κοινωνία στον …Καιάδα!.

Σαν να μας λέτε και μας ξαναλέτε; «Μέχρι την καταρρακτώδη βροχή,ας αρκεστούμε στο…ψιλόβροχο κι’ας μην κρατήσουμε ομπρέλα;!». Αυτό μας λέτε; Δεν βλέπετε την καταιγίδα που έρχεται;

Διόλου δεν αναλογίζεστε που ήσασταν και που ήρθατε. Σεις δεν ήσαστε ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους που ωρύονταν και διαμαρτύρονταν πριν κάποια  χρόνια, φωνάζοντας «να καεί να καεί το μπ….η Βουλή»; Τώρα δηλαδή …λάδωσε ο …καταπιόνας μας και από τα …πετροπλυμένα,το ρίξαμε στα…ποσέτ; Και λησμονήσαμε τα «δεν πληρώνω»,τις… «σεισάχθειες» και τα υπόλοιπα. Τώρα…λουμπινιές,πατρονίες!. Και οι Έλληνες στον …γκισέ.

Τώρα λέτε: « Ο Έλληνας  έχει καθήκον! είναι εθνική υποχρέωση! να πληρώνει!».Τότε άλλα λέγατε.

Εδώ που μας φτάσατε κι’εσείς,αλλά και …κάποιοι  αντίπαλοί σας, δεν έχετε πλέον τίποτα να μας πείτε. Στερέψατε. Τα αφηγήματά σας ήδη …παρέδωσαν πνεύμα!. Σας τα… ισοπέδωσε τελείως  η καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Μα καλά και σε σας, αλλά και στους αντιπάλους σας δεξιούς,δεν βρέθηκε κανείς να σας θυμίσει το …πάγιο;  Πως «όμορφα λόγια, όμορφα …καίγονται;!».-

«Σύντροφοι», της «πρώτης φορά αριστεράς», αφήστε τα…ποσέτ και τα…λαχούρια. Προσγειωθείτε. Βγείτε από την αβελτηριακή σας φαντασίωση. Μην μας κάνετε άλλη ζημιά. Μην μας…βασανίζετε άλλο. Έρχεται αρμαγεδώνας και όπως πάτε, θα τρέχετε να κρυφτείτε. Έχετε μείνει μόνοι σας. Ο Έλληνας σας έχει ήδη πάρει χαμπάρι. Δεν σας πιστεύει πια και την έχει… κοπανήσει,έχει…στρίψει!

Δεν υποφέρεστε πια.! Τι στην ευχή; Βαλθήκατε να πάρετε ακόμα και από τον…ξυπόλητο τα…παπούτσια;.

Μάης του 2017, μέτρα 5 δις προνομοθετημένα (παγκόσμια πατέντα!) και ο ΣΥΡΙΖΑ με περίσσιο θράσος παριστάνει και πάλι τον προστάτη, τον Ρομπέν των Δασών των φτωχών. Είναι τραγικό; Δηλαδή πάλι μας κοροϊδεύεται; Στο αίμα σας το έχετε;

Του Μπάμπη Μώκου..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE