links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Μονογράφτηκε χθες η σύμβαση παραχώρησης του «οικοπέδου» 2 στην κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ, προκειμένου να γίνουν έρευνες για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων
Σημαντικό βήμα για να προσελκυστούν και άλλοι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων θεωρείται η μονογραφή, σήμερα της σύμβασης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ  για την παραχώρηση του οικοπέδου 2 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.
Έτσι, πλέον παίρνει διεθνή διάσταση η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά εισέρχονται στον τομέα αυτό σημαντικοί ξένοι επενδυτές.


AdTech Ad

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Total με μερίδιο 50%, η Edison με 25% και η ΕΛΠΕ με 25%.
Αμέσως μετά, ο φάκελος θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης από τα εμπλεκόμενα μέρη, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρία η Σύμβαση Μίσθωσης.
Εκτιμάται ότι η σημερινή μονογραφή θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί πράγματι η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ExxonMobil στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, συνεργασία που έχει διαρρεύσει και έμμεσα επιβεβαιωθεί από τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου.
Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, φέρεται να είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες, εάν πράγματι προχωρήσει η συμφωνία, θα εισέλθει η ExxonMobil είναι:
· Το «οικόπεδο 2» για το οποίο μονογράφεται σήμερα η σύμβαση
· Το «οικόπεδο 1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας για το οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν κηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση
· Το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για το οποίο τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης κηρυχθεί «επιλεγείς αιτών» χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση
· Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ήδη είναι εγκατεστημένα τα ΕΛΠΕ
· Oι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Αρτα-Πρέβεζα»

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/peftoyn-ypografes-gia-ereynes-ydrogonanthrakwn-sto-ionio.4579630.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE