ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Αφιέρωμα: Ο λήσταρχος Ντελής από τον Αετό Ξηρομέρου! (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο περιβόητος λήσταρχος του 19ου αιώνα Ντελής γεννήθηκε στον Αετό Ξηρομέρου. Ο Ντελής ήταν ένας ακόμα λήσταρχος που έδρασε στα δύσβατα και πετρόχτιστα Ξηρομερίτικα βουνά. …
Η δράση του άρχισε να αποκτά πανελλήνιο ενδιαφέρον όταν τον Νοέμβριο του 1865 απήγαγε τρεις Άγγλους περιηγητές και τους απελευθέρωσε αφού πήρε λύτρα. Έκανε δηλαδή ό,τι έκανε και ο λήσταρχος Νταβέλης στην Αττική.
Ο Ντελής σκοτώθηκε, ύστερα από προδοσία από την «απηθώτρα» του, στο δάσος της Μάνινας («Απηθώτρα» λεγόταν αυτός που φύλαγε τα χρήματα και τα πράγματα αξίας του κάθε ληστή και βέβαια, είχε κάθε λόγο να τον προδώσει, αφού έμεναν σε αυτόν και έπαιρνε και την αμοιβή από την επικήρυξη του ληστή).
Ntelis.jpg

Μαζί του ήταν και άλλοι ληστές από τον Αετό, όπως ο Καρύκης, που σκοτώθηκε την ίδια μέρα και ένα δωδεκάχρονο παιδί που σώθηκε και αργότερα έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος. Ο Ντελής είχε διαπράξει συνολικά 38 φόνους.
Σύντομα η δράση του έγινε διαβόητη, κάτι που έκανε τον Δ. Κυριακού να γράψει το μυθιστόρημα «Ο βασιλεύς των ληστών Ντελής και η Αγγέλω του παπά». Ο συγγραφέας, στο πολυσέλιδο μυθιστόρημά του, παρουσιάζει τον Ντελή να ερωτεύεται την πεντάμορφή Αγγέλω, κόρη του παπά.

Η κόρη αυτή ήταν «το ασύλληπτον όνειρον των λεβέντηδων και των παλληκαριών του χωριού». Ένας από αυτούς ήταν και ο νεαρός Βασίλης Ντελής, που της εκδήλωσε τον ερωτά του. Όμως αυτή γέλασε μαζί του. Αυτό άναψε στον νεαρό τον πόθο της εκδίκησης. «Αφού δεν θέλει να γένη γυναίκα μου, δεν πρέπει να γένη κανενός άλλου γυναίκα», σκέφτηκε.


Τη στιγμή που η Αγγέλω χόρευε στο πανηγύρι όρμησε, την αγκάλιασε, την έσφιξε πάνω του και της έδωσε δύο φιλιά στα μάγουλα.
Μετά από αυτό το θράσος οι συγχωριανοί του τον κυνήγησαν. Μόλις που γλύτωσε από τις σφαίρες τους και αναγκάστηκε να καταφύγει πια στα βουνά. Ύστερα οι συγγενείς του παπά έβαλαν φωτιά στο σπίτι του Ντελή και το έκαψαν.
Ο πατέρας του Θανάσης μόλις που γλύτωσε. Γρήγορα ο Ντελής συνελήφθη αιχμάλωτος από τον λήσταρχο Οδυσσέα Μαυροδήμο, που ζητούσε λύτρα για να τον αφήσει. Αιχμάλωτος στον Μαυροδήμο ο Ντελής στέλνει γράμμα στον παπά πως αν παντρέψει την κόρη του με άλλον θα τον σκοτώσει. Όταν η Αγγέλω είδε το γράμμα για πείσμα αποφάσισε να παντρευτεί τον Κυριάκο Λαμπρινό.
 
Ο πατέρας του Ντελή έστειλε τα λύτρα στον Μαυροδήμο. Όμως αυτός αρνήθηκε να φύγει από κοντά του, τους είπε την ιστορία με την κόρη του παπά και ζήτησε από τον Μαυροδήμο να μείνει μαζί του και να γίνει ληστής.
Ο Λαμπρινός δεν δέχτηκε να παντρευτεί την Αγγέλω και τότε ο πατέρας της βρήκε άλλον γαμπρό, τον Σταμάτη Αδρακτά. Το έμαθε ο Ντελής και πήγε τη μέρα του γάμου και παρακολουθούσε από μακριά. Την ώρα του μυστηρίου πυροβολεί τον γαμπρό και εξαφανίζεται. Ακολουθούν και άλλα φονικά: «Αίμα στο αίμα. Φονικό στο φονικό». Το μίσος της Αγγέλως για τον Ντελή όλο και μεγαλώνει, εν τω μεταξύ ο Ντελής γίνεται λήσταρχος και σκοτώνει έξι εξαδέλφια της.

https://radioaetos.com/wp-content/uploads/2016/08/radio-aetos_4.jpg 
Πηγή ανάρτησης: radioaetos.com 

πηγή εικόνων: agriniopress.gr

Παρακολουθείστε στο βίντεο παρακάτω, την παράσταση "Ο λήσταρχος Ντελής" απο την εκπομπή της ΕΡΤ2 "Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" του μεγάλου Καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου.

Η παράσταση που θα δειτε αποτελεί ενα απο τα ληστρικά έργα του ελληνικού λαϊκου θεάτρου σκιών και αποτελούσε ενα απο τα εργα που έπαιζε αρχικα ενας αλλος θρυλικος Καραγκιοζοπαικτης, ο Βασίλαρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE