links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Μοναστηριακές Νηστίσιμες Συνταγές


"Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, συνταγές με πολλά χορταρικά και φρούτα. Τηρούμε αυστηρά τη νηστεία. Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή, με νηστίσιμες και μη συνταγές χωρίς λιπαρά». 
Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία", λέει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, πατήρ Μωυσής.
«Τρώμε με εγκράτεια. Όσο πρέπει».«Ακόμα και στις γιορτές, όπως το Πάσχα, δεν τρώμε κρέας. Τρώμε ψάρι. Και βέβαια καταναλώνουμε συχνά λαχανικά και φρούτα, πολλά από τα οποία τα παράγουμε οι ίδιοι», τονίζει ο μοναχός Μωυσής.
Όπως προσθέτει, όμως, «είναι σημαντικό ότι οι αγιορείτες μοναχοί ακόμα και από τα νηστίσιμα προϊόντα δεν τρώμε πολύ. Κι αυτό διότι γενικά οι μοναχοί ζουν με τα απλά, τα απαραίτητα, τα λιτά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλο τον χρόνο, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε και τρώμε αλάδωτα τα γεύματα».
Η κουζίνα στο Άγιο Όρος είναι αξιολογότατη, λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές "Αγιορείτικες Συνταγές" .
Καλή σας όρεξη....

ΠατατοκεφτέδεςΠατατοκεφτέδες



Υλικά :

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο  μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
200γρ. τυρί σόγιας
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο του πουρέ. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.


 Λάχανο κοκκινιστό Λάχανο κοκκινιστό

Υλικά

1 λάχανο μετρίου μεγέθους, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι  μεγάλου μεγέθους ψιλοκομμένο
1 πράσο μετρίου μεγέθους
1 κόκκινη πιπεριά
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
3 ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
4 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο
1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
1/3 κουταλάκι πάπρικα
2 φλιτζάνια νερό
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομματάκια του λάχανου να βράσουν για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι , το πράσο και την πιπεριά. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό , τις ντομάτες, το σέλινο, το κρασί, την πάπρικα και τα 2 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να δώσει η σάλτσα και να σωθούν τα υγρά.


Πράσα ΓιαχνίΠράσα Γιαχνί

Υλικά :

1.5 κιλό πράσα
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1.5 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
3 καρότα
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός λεμονιού

Εκτέλεση :

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, ρίχνουμε την ντομάτα, την κέτσαπ, το αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν. Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε μακρόστενα κομμάτια ή ψιλοκομμένα. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα που κάναμε και προσθέτουμε τα καρότα και λίγο νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Πριν τα σερβίρουμε, τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

Μελιτζάνες στο φούρνο με μανιτάριαΜελιτζάνες στο φούρνο με μανιτάρια

Υλικά :

6 μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια , άγρια ή  καλλιέργειας
2 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 ντομάτες ώριμες
½  λίτρο γάλα
4 αυγά
Τυρί
1 ματσάκι μαϊντανό
Λίγη φρυγανιά , αλάτι , πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση :

1)Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε και τις σοτάρουμε με το λάδι ελαφρώς.

2)Σοτάρουμε τα κρεμμύδια τα μανιτάρια και την ντομάτα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό , αλάτι , πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

3)Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες,  τα μισά τυριά και τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

4)Έχουμε χτυπήσει τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, τα ανακατεύουμε καλά και αυτό το μείγμα το ρίχνουμε πάνω στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο γύρο στα 45 λεπτά.

Χόρτα γιαχνί

Χόρτα γιαχνί

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε μια κατσαρόλα με το λάδι. Ύστερα προσθέτω και τα διάφορα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Τα σοτάρω και τέλος ολοκληρώνω με το σπανάκι και τα χόρτα ψιλοκομμένα.
Όταν σοταριστούν όλα τα υλικά μου, προσθέτω νερό και αφού πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνω & προσθέτω το χυμό απο το λεμόνι.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά του.
ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. σπανάκι
3 πράσα
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα
200 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
100 γρ δυόσμο
300 ml ελαιόλαδο
4 λεμόνια (χυμό)
πιπέρι
αλάτι


Αγιορείτικο παστίτσιο με μανιτάριαΑγιορείτικο παστίτσιο με μανιτάρια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την σάλτσα - βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαιντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά - ώσπου να στεγνώσει. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 5 - 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.
Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα.Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , μέχρι να ροδίσει , σε θερμοκρασία 200 βαθμούς.
ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
λίγη κανέλα
1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φλιτζάνι λάδι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. χυμός ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
λίγος μαιντανός
7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας
λίγο μπαχάρι
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι
λίγο πιπέρι μαύρο
1 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι


Γιουβαρλάκια με τόνο

Γιουβαρλάκια με τόνο

Υλικά :
250 γρ.περίπου τόνο κονσέρβας
1 κρεμμύδι τριμμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Λίγος μαϊδανός ψιλοκομμένος
Φρυγανιά τριμμένη
Δύο φλυτζάνια του καφέ ασπράδια δύο αυγών χτυπημένα μαρέγκα
Λίγο αλάτι,πιπέρι,ρίγανη

Για την σάλτσα :

½ λίτρο γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
Οι κρόκοι των 2 αυγών
Μια πρέζα αλάτι
Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση :
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε και με μια σπάτουλα τα τοποθετούμε με προσοχή σε ένα πυρέξ ή σε μία  βαθειά πιατέλα. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει την σάλτσα. Ροδίζουμε ελάχιστα το αλεύρι στο βούτυρο. Ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά για να μην σβολιάσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι. Όταν βράσει και έχει αρχίσει να  δένει ρίχνουμε και το λεμόνι. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και ρίχνουμε λίγο λίγο την σάλτσα μέσα στους κρόκους. Κατόπιν ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια. Προσοχή η σάλτσα να μην γίνει πηχτή, γιατί κρυώνοντας θα πήξει περισσότερο. Αν η σάλτσα φαίνεται πολλή, μειώνουμε τα υλικά.


Ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο

Ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο

Εκτέλεση

Αφαιρέστε από το μπακαλιάρο τα κόκαλα και τα χοντρά πετσάκια και λιανίστε τον. Ζυμώστε τον με το ψωμί που έχετε μουλιάσει, το κρεμμύδι, τη ντομάτα και τα αρωματικά. Πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες, πασπαλίστε τους με αλεύρι.

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο
ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 μεγάλη ντομάτα
1 κουταλάκι ρίγανη
δυόσμος
αλάτι
πιπέρι


Τυρόπιτα με πιπεριές

Τυρόπιτα με πιπεριές

Υλικά

500 γρ. φύλλα κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού βουτύρου
750 γρ. γάλα
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι
6 αυγά
750 γρ. τυρί φέτα
1 κιλό πιπεριές
5-6 ντομάτες
Αλάτι πιπέρι
200 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
1 ποτήρι του κρασιού γάλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το ανακατώνουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να πήξει. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα μόλις κρυώσει. Προσθέτουμε το θρυμματισμένο τυρί και το πιπέρι.  Τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές, βγάζουμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κομματάκια. Σοτάρουμε στο βούτυρο τις ντομάτες κομμένες σε φέτες. Στρώνουμε τα μισά φύλλα απαλά, βουτυρώνοντας το καθένα με βούρτσα.  Απλώνουμε το μείγμα του τυριού στα φύλλα και βάζουμε από πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα και βρέχουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο γάλα. Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς.


Εκμέκ νηστίσιμο

Εκμέκ νηστίσιμο

Υλικά :
½ κιλό καταϊφι
1 βιτάμ
1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλλια
7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας... ότι προτιμάται)
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτί φυτική κρέμα
Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χονδροκομμένα
Σιρόπι: 5 ποτήρια νερό, 5 ποτήρια ζάχαρη

Εκτέλεση :
Ξαίνουμε καλά το καταϊφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το καταϊφι με το λυωμένο βιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.

1η ΚΡΕΜΑ
Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο καταϊφι.

2η ΚΡΕΜΑ
Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.


Νηστίσιμη μπουγάτσα

Νηστίσιμη μπουγάτσα

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Υλικά :

4 φλιτζάνια γάλα (σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού)
8 κουταλιές σιμιγδάλι  ψιλό
5-6 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές βιτάμ
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 φύλλα σφολιάτα
Ζάχαρη, άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση :

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βιτάμ και τα ανακατεύουμε  καλά πάνω στην φωτιά ώσπου να δέσει η κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε το μπέϊκιν και την βανίλια. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αραδιάζουμε την κρέμα και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας. Αραδιάζουμε την κρέμα   και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο. Αλείφουμε με λίγο βιτάμ λιωμένο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε την μπουγάτσα με ζάχαρη και άχνη.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο : ΩΣ ΓΛΥΚΕΑ ΤΩ ΛΑΡΥΓΓΙ ΜΟΥ Μοναστηριακή ζαχαροπλαστική (και όχι μόνον !)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE