links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ίμια: Το ξεσάλωμα του Σουλτάνου - Άσχημη στιγμή για την Ελλάδα - ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η χθεσινή βόλτα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στα Ίμια και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να κάνει, όσους έχουν δράμι μυαλό στο κεφάλι τους, να χάσουν τον ύπνο τους στην Αθήνα.
Και ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι γίνεται σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική αντίδραση ήταν ψύχραιμη και ακριβώς αυτή που έπρεπε. Παρόλα αυτά, και μακάρι να μην γίνει, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει. Μια ακόμη πιο παράτολμη πρόκληση είναι από πολύ πιθανή έως βέβαιη. Η απόλυτα σωστή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αναφορικά με την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, αποτελεί ευθεία πρόκληση και αμφισβήτηση για την εικόνα την οποία προωθεί ο Σουλτάνος της Άγκυρας.
Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει καταπιεί καλά και την εξέλιξη που είχαν οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη. Συνολικά η παρτίδα τις τελευταίες εβδομάδες δεν του βγαίνει, με αποτέλεσμα η γνωστός αυταρχισμός και η παρορμητικότητα που τον διακρίνει να δημιουργεί ανησυχητικά δεδομένα.

Ουάσιγκτον…

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τράμπ δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να ασχοληθεί με το ζήτημα και ακόμη δεν έχει ανοίξει καν διάλογο με το καθεστώς Ερντογάν στην Άγκυρα. Στο Στέητ Ντιπάρτμεντ ο Ρέξ Τίλλερσον, αν και πέρασε τον κάβο της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την ολομέλεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό, το οποίο επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και βοηθοί Υπουργοί, όπως για Θέματα Ευρώπης (η Νιούλαντ αποχώρησε και ευτυχώς στην περίπτωσή της). Είναι βέβαιο ότι όσο γρήγορα και να κινηθεί ο κ. Τίλλερσον, που θα επικυρωθεί μέσα στην εβδομάδα, θα περάσει αρκετό διάστημα για να αρχίσει να λειτουργεί η ομάδα. Το μόνο παρήγορο είναι ότι βρίσκεται στη θέση του και ήδη έχει αρχίσει να κινείται δραστήρια, ο Υπουργός Άμυνας, Στρατηγός, Τζέημς “Mad Dog” Μάτις. Γνωρίζει την περιοχή και τους κινδύνους. Αλλά όπως ήδη ανέφερα κανάλι με Άγκυρα δεν έχει ακόμη, δραστήρια, ανοίξει.

ΝΑΤΟ…

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου και καλό είναι να τα δουν αυτά, οι κατήγοροι του Τράμπ, που μόνο να γκρινιάζουν ξέρουν όταν ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ. Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο πόσο σημασία θα σώσει ο Ερντογάν, στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο, σε αντίθεση με το παρελθόν, ισχύει και για τους Τούρκους, στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν θα διακινδυνέψουν να βρεθούν ξηλωμένοι και στη φυλακή από το Σουλτάνο.

Ευρωπαϊκή Ένωση…

Όσο για την τραγωδία των Βρυξελλών, εδώ είναι να γελάς και να κλαις ταυτόχρονα. Εάν μιλήσουμε για Τούσκ, Γιούνκερ, Ταγιάνι και Μογκερίνι, γελάνε και οι πέτρες και ο Ερντογάν σπάει πλάκα. Αλλά ακόμα και το πραγματικό αφεντικό η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, το μόνο που κάνει είναι να τρέξει για τέταρτη φορά μέσα σε πολύ λίγο για τα διεθνή δεδομένα διάστημα να γλείψει και να κατευνάσει το Σουλτάνο. Ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέϊ.

Λονδίνο…

Και ερχόμαστε στο ζουμί. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, μόνο το Λονδίνο θα μπορέσει να δώσει τη λύση. Η επίσκεψη Μέϊ, και οι δουλειές πολλών εκατομμυρίων που έκλεισε δίνουν στη Μεγάλη Βρετανία ανοικτό και σεβαστό κανάλι στο καθεστώς Ερντογάν. Επίσης, το Λονδίνο σε αυτή τη φάση, μετά την επίσκεψη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, μπορεί να μιλά σε τέτοιου είδους περιφερειακά θέματα και εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Και αυτό δεν είναι κάτι που βγάζω από το κεφάλι μου. Μια παρασκηνιακή παρέμβαση του Λονδίνου, θα μπορούσε να ρίξει λίγο πυροσβεστικό αφρό στην πιθανή παραφροσύνη του Ερντογάν.

Ελλάδα…

Επαναλαμβάνω. Η αντίδραση της Αθήνας στο επεισόδιο ήταν σωστή και ψύχραιμη. Παρόλα αυτά η χώρα είναι σε άσχημη κατάσταση και ο Σουλτάνος έχει ξεσαλώσει. Καλό είναι να μην το πάρει αψήφιστα το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν, η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος. Και βέβαια, καλό θα είναι να μην αρχίσουν να ακούγονται ανοησίες και να δίνεται σημασία στην ΕΕ, διότι τότε πάμε για ντράβαλα. Η τράπουλα έχει αλλάξει και το μαγαζάκι τον Βρυξελλών παίζει στις ακαδημίες

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Πηγή: mignatiou.com
Mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE