links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Νέο κύμα ψύχους και χιόνια στην Αθήνα

Νέο κύμα ψύχους και χιόνια στην Αθήνα
από: zougla.gr
Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να βρεθεί η χώρα μας από την Πέμπτη, με νεφώσεις, βροχές, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιόνια που θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στην Αττική και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία αναμένεται να ντύσει στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ταυτόχρονα, αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ελλάδα με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και και τους -20 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά και τους -10 στα πεδινά!
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές της ηπειρωτικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ, οι οποίοι αργά το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.


Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά, την ερχόμενη Πέμπτη
Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά, την ερχόμενη Πέμπτη

Την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανείων, στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σημεία και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπες περιοχές. στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και καταιγίδες στο Αιγαίο. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται ύφεση των φαινομένων

Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειώσει πτώση από Βορρά σε Νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.



Λευκό Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες... ρεκόρ

Για τι επόμενες ημέρες, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και χιόνια στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και... στην παραλία!

Στον λογαριασμό του στο facebook ο μετεωρολόγος έγραψε τα εξής:

«Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω, όμως αυτή τη στιγμή με αυτά που βλέπω στους προγνωστικούς χάρτες δεν γίνεται να μην ανησυχήσω. Όχι τόσο για τα χιόνια που έρχονται, που θα είναι πάρα πολλά ειδικά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, αλλά για το κρύο που θα επικρατήσει από την προσεχή Παρασκευή και μετά.

Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (από την Παρασκευή και μετά) σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C(!!!).

Ασχέτως με τις περιοχές που θα χιονίσει, αυτό είναι κάτι που πολλοί θα το ευχαριστηθούν, εγώ ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους άστεγους και τους ηλικιωμένους. Γι' αυτό και σας ενημερώνω από τώρα και ειλικρινά εύχομαι να μην έρθει αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον να έρθει πολύ εξασθενημένο».

Όσον αφορά στην ημέρα των Θεοφανίων, ο κ. Καλλιάνος προβλέπει χιόνια σχεδόν παντού.

«Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οπότε στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ πυκνά χιόνια σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Από το Σάββατο (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη) σταδιακά τα χιόνια θα σταματήσουν από τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε χιόνια στην ανατολική Στερεά (και στο κέντρο της Αθήνας ή και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού), στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του Αιγαίου. Και όλες αυτές οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα».

«Ξεκίνησαν να ταξιδεύουν οι ψυχρές αέριες μάζες. Είναι πολικής προέλευσης. Θα περάσουν από τη Σκανδιναβία και την κεντρο-ανατολική Ευρώπη και μέσα στην προσεχή Παρασκευή θα μας επισκεφτούν. Φαίνεται πιο ισχυρό από το προηγούμενο, αλλά με λίγη μικρότερη διάρκεια. Πώς θα κινηθεί τελικά το σύστημα; Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Αν έρθει έτσι όπως φαίνεται, ίσως το στρώσει και στο Σούνιο! Πρώτα βέβαια θα "θάψει" πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Για να δούμε! Θα κινηθεί "ευνοϊκά", θα έρθει ακόμη πιο ενισχυμένο ή θα αλλάξουν τα δεδομένα σε κάτι πιο light;» έγραψε ο κ. Καλλιάνος στο Facebook.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE