links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Πατάτα οφτή… στο φούρνο!


Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η οφτή πατάτα είναι από τους πιο αγνούς, απλούς και νόστιμους χειμωνιάτικους μεζέδες και είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα βρίσκεται στο τραπέζι μας, κάθε φορά που ανάβει το τζάκι. Είναι τέλειος μεζές για τη ρακί (παρέα με ντοματούλες, αγγουράκια και ελίτσες), ενώ μπορεί να αποτελέσει ακόμα και το συνοδευτικό σε ένα κυρίως πιάτο με ψάρι ή κρέας.

Παραδοσιακά στην Κρήτη, την ανοίγουμε στα δυο και την τρώμε σκέτη… μόνο με λίγο αλάτι. Ή αλλιώς με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Αν δε, ξέρουμε ότι είναι και πλυμένη (πριν το ψήσιμο) δε βγάζουμε ούτε τη φλούδα της, που έχει και όλη τη νοστιμιά. Στη Βόρεια Ελλάδα την τρώνε με λίγο βούτυρο (που λιώνει με την ζεστασιά της) και πιπέρι.
Από κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να τη συνοδεύσει/καρυκεύσει με ότι τραβάει η όρεξή του. Λίγο ξύγαλο ή γιαούρτι, μουστάρδα, πάπρικα, φρέσκο θυμάρι και πάει λέγοντας.
Ωραία… κι αν δεν έχουμε τζάκι, τι κάνουμε? Φυσικά δε θα στερηθούμε το μεζέ. Ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο, χωρίς να χάσουμε πολύ (έως καθόλου) σε γεύση. Η διαδικασία είναι πανεύκολη όπως και στο τζάκι, τις πετάς και τις ξεχνάς.
Υλικά
όσες πατάτες θέλουμε (κατά προτίμηση μικρές και με ίδιο μέγεθος)
Ιδέες για γαρνίρισμα
αλάτι
πάπρικα
μουστάρδα
ελαιόλαδο και ρίγανη
ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι
βούτυρο και πιπέρι
ξύγαλο
γιαούρτι και άνηθο
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τις πατάτες καλά εξωτερικά (για να φάμε τη φλούδα της μετά το ψήσιμο).
  2. Τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα ταψί. Ούτε λάδι ούτε τίποτα.
  3. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 220-250°C για 50′ περίπου (εξαρτάται από το μέγεθος της πατάτας). Είναι έτοιμες όταν μπορούμε να τις τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι, χωρίς να βρούμε αντίσταση. (Αλλιώς ανοίγουμε μια για να τη δοκιμάσουμε).
  4. Γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει και απολαμβάνουμε!
Tips
Οι πατάτες στη φωτογραφία έχουν γιαούρτι με άνηθο, ελαιόλαδο με φρέσκο θυμάρι, βούτυρο με πιπέρι και πάπρικα.
http://www.gourmelia.gr/patata-ofti-sto-fourno/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE