Συστατικά
- 1 κοτόπουλο
- 250 γρ συκωτάκια κοτόπουλου καθαρισμένα από ίνες και πλυμένα καλά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο, κομμένο σε ζάρια 0,5 εκ.
- 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 6 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 8 καρότα
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κλ. δενδρολίβανο
- 20 γρ. τζίντζερ, χοντροκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε ένα γεμιστό κοτόπουλο. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αφαιρούμε τα κόκαλα από το σώμα του κοτόπουλου αλλά αφήνουμε τα μπούτια και τα χεράκια του ολόκληρα. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, θέλει υπομονή και κοφτερό μαχαίρι αλλά θα μας αποζημιώσει με την εμφάνισή της. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς το ζητάμε από το χασάπη μας.
- Tοποθετούμε το κοτόπουλο στο ξύλο κοπής με τη μεριά του στήθους προς τα επάνω.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζουμε να αφαιρούμε το κόκκαλο ανάμεσα από τα στήθη και την πλάτη πολύ προσεχτικά για να μη σκίσουμε το δέρμα. Διαφορετικά αν δεν μπορούμε ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κάνει.
- Τα κόκαλα τα κρατάμε για να κάνουμε ζωμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρές μπουκιές, προσθέτουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο για 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια πάλι στο τηγάνι μαζί με την φρυγανιά, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα αυτό και το δένουμε καλά με σπάγκο.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πριν το κόψουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τα καρότα.
- Κόβουμε το κάθε καρότο οριζόντια ( να ανοίξει στη μέση) και ξανακόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση. Αν τα καρότα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε και πάλι στη μέση.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το δενδρολίβανο και το τζίντζερ και μόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε το μέλι.
- Μόλις αφρίσει ξανά, ρίχνουμε τα καρότα, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψί (20x25) και ψήνουμε στον αέρα, για 15 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν τα καρότα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας με τα καραμελωμένα καρότα και το μπρόκολο ψητό.
Ακολουθήστε
τον Άκη στο
Μόνο Σοκολάτα
Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 ένα ταξίδι στην Ελβετία, στο Vevey, τη μικρή πόλη στην οποία στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Nestlé, στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης. Στόχος μας ήταν να μάθουμε όσο πιο πολλά μπορούσαμε για τη σοκολάτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο τόσο πλούσιο σε σοκολατένια γεύση, ώστε να σε βάζει σε πειρασμό να το δαγκώσεις πριν ακόμη φτιάξεις τις συνταγές του!
Ένα βιβλίο απολαυστικό, ξεχωριστό, όσο και η γεύση της πραγματικά καλής σοκολάτας. Μια μοναδική έκδοση με την υπογραφή του chefΆκη Πετρετζίκη και της κουβερτούρας Nestlé Dessert, αφιερωμένη στη σοκολάτα και σε όλους όσοι αγαπούν να την απολαμβάνουν.
Στο βιβλίο θα βρείτε μυστικά, συμβουλές, πληροφορίες και περισσότερες από 35 συνταγές που θα απογειώσουν τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες και θα γεμίσουν την κουζίνα σας με ακαταμάχητο σοκολατένιο άρωμα.
«Σ' αυτό το βιβλίο η γεύση και το άρωμα της σοκολάτας αναδίδονται με το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα. Η σοκολάτα για μένα είναι πάθος, έμπνευση, διάθεση για δημιουργία. Και οι κουβερτούρες Nestlé Dessert έχουν την ποιότητα και την ποικιλία που χρειάζομαι για να είναι οι συνταγές μου όπως ακριβώς τις θέλω: ιδιαίτερες και απολαυστικές από την πρώτη έως την τελευταία μπουκιά».
Άκης Πετρετζίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου