links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Το φαραωνικό σχέδιο αποξήρανσης της Λυσιμαχίας του Μεσοπολέμου

lysimaxeia1
Στα πρότυπα της Κωπαίδας που δεν προχώρησε ποτέ.. Του Λίνου Υφαντή
Στον μεσοπόλεμο ως αγροτική ανάπτυξη νοούνταν ο πολλαπλασιασμός των εκτάσεων μέσω της αποξήρανσης των λιμνών.
Είχε προηγηθεί η αποξήρανση της Κωπαϊδας στην Βοιωτία, η οποία ολοκλήρωθηκε το 1931. Η επιτυχημένη αποξήρανση φαίνεται είχε ανοίξει την όρεξη σε ιδιώτες και για άλλες λίμνες. Στο στόχαστρο τους λοιπόν μπήκε η Λυσιμαχία.
Πράγματι το 1933 είχε ήδη συσταθεί εταιρεία με το όνομα Λυσιμαχία με αντικειμενικό σκοπό την αποξήρανση της λίμνης. Το σχέδιο προέβλεπε την διάνοιξη αυλακιού με εκσκαφέα προς τον Αχελώο. Εκεί θα «χύνονταν» η λίμνη. Μάλιστα υπήρξε μέριμνα και για φράγμα στον Αχελώο για να μην γίνουν πλημμύρες και να είναι ελεγχόμενη η στάθμη.
Δείτε το βίντεο και ίσως καταλάβετε γιατί εκείνη την εποχή υπήρξαν τέτοιου είδους «ονειρώξεις» για Λυσιμαχία:

Προαπαιτούμενο ήταν -όπως προέβλεπε η σύμβαση- η πτώση της στάθμης της Λίμνης κατά 1,60 με χρήση του παλαιού αύλακα, για να μην υπερχειλίσει ο καινούργιος.  Ο παλαιός αύλακας θα καθαρίζονταν με βυθοκόρο. Αυτός φαίνονταν ότι θα έδιωχνε ένα άλλο μέρος των νερών προς την Τριχωνίδα στο ύψος της Συκιάς.
Η αποξήρανση της Λυσιμαχίας είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο για τους προφανείς λόγους  που θα γίνονταν σήμερα. Το πιο σημαντικό ήταν η «μοιρασιά» των νεών γαιών που θα προέκυπταν, οι οποίες υπολογίζονταν σε 8.000 στρέμματα.
Τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε ποτέ. Έμενε μόνο «το άδειασμα της Λυσιμαχίας» να θυμίζει ένα μικρό τοπικό «atlantropa», που οραματίστηκε ήδη από το Μεσοπόλεμο ένας άλλος φωτισμένος εκ Γερμανίας νους.
– Νέα και Ειδήσεις για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία
www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE