links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Πιστοποιητικό κοινωνικών Φρονημάτων στην ΚΑΤΟΥΝΑ του 1950

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Για να θυμούνται λοιπόν οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι ας θυμηθούμε κάτι απ' τα πέτρινα χρόνια της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.  

Ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων κάτοικου Κατούνας, το οποίο εκδόθηκε από την Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής Κατούνας και βεβαιώνει ότι ο εν λόγω κάτοικος είναι εθνικόφρων, φιλήσυχος και νομιμόφρων.
ΞηρόμεροNews

ΞηρόμεροNews 
Να θυμίσουμε ότι για την πρόσληψη ενός πολίτη σε δημόσιες και κοινοτικές υπηρεσίες ήταν απαραίτητη η προσκόμιση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπου θα αναφερόταν ότι ήταν εθνικόφρονας και δεν ήταν κομμουνιστής. Εδώ το παρόν έγγραφο εκδίδεται  στο Κάτοικο της Κατούνας για την πρόσληψη του ως αγροτικός διανομέας.......

Τα Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων εκδίδονταν για χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε και καταργήθηκαν. Αποτελούσαν μελανό σημείο του διαχωρισμού των κατοίκων ανάλογα με τις πολιτικές τους επιλογές (σε εθνικόφρονες ή μη). Τα Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ήταν η αιτία να εγκαταλείψουν τον τόπο "αριστεροί" κάτοικοι αφού χωρίς αυτά δεν μπορούσε κάποιος να εργαστεί.

Το παρόν έγγραφο προέρχεται από τον διεθνή οίκο δημοπρασιών eBay με τίτλο: «ΚΑΤΟΥΝΑ Ελλάδα το 1950. Η αστυνομία docum για τις πολιτικές ιδέες πολίτης».
ΞηρόμεροNews 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE