ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Πατατοτηγανίτες με άγρια χόρτα και αρωματικά βότανα


Υλικά

• 500 γρ. πατάτες, περασμένες από τον τρίφτη
• 800 γρ. άγρια χόρτα εποχής
• 300 γρ. σπανάκι
• 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 50 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
• 20 γρ. λεμονοθύμαρο
• 300 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
• 10 γρ. γλυκάνισο, κοπανισμένο
• 2 αυγά

• Χυμό από 2 λεμόνια
• 30 γρ. κόρν φλάουερ
• 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 250 ml. νερό (περίπου)
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα. Τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη μαζί με τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αρωματικά. Αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε περίπου για 1 ώρα μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια, τα χειροτρίβουμε και τα στραγγίζουμε εκ νέου μέχρι να βγούν όλα τα υγρά. Παράλληλα, σε άλλη λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μπέικιν, το κόρν φλάουερ και το γλυκάνισο. Αραιώνουμε με το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σ’ αυτό το σημείο, προσθέτουμε τα χόρτα στο μίγμα του άλευρου, βάζουμε το χυμό λεμονιού και φτιάχνουμε τη γεύση με πιπέρι και λίγο αλάτι (αν χρειαστεί). Κόβουμε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζουμε στους 170ο C σε παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα από τη μια πλευρά, γυρίζουμε και τηγανίζουμε και από την άλλη. Αποσύρουμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.


Πατατοκεφτέδες «λουκουμάτοι» με θρούμπι

Υλικά

• 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
• 200 γρ. νερό
• 2 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
• 80 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
• 100 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 3 κ. γλυκού θρούμπι
• 1 αυγό
• 60 γρ. αλεύρι
• αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
• Ελαιόλαδο (το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

Βάζουμε τις πατάτες σε μικρή κατσαρόλα μαζί με το νερό. Καλύπτουμε με βρεγμένη λαδόκολλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζουμε ελαφρώς στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Αφού βράσουν οι πατάτες, στραγγίζουμε από τα επιπλέον υγρά και τις τοποθετούμε σε μίξερ με το εξάρτημα του (φτερού).

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θρούμπι, το αυγό και το αλεύρι. Φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και με καθαρά χέρια σχηματίζουμε τους «λουκουμοκεφτέδες». Ζεσταίνουμε σε πλατύ τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά και κατόπιν γυρίζουμε από την άλλη. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.

  ΣΥΝΤΑΓΕΣ του Γιώργου Μακρή
 Logo 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

NEXT PAGE