ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για 120,000 συνταξιούχους που περίμενουν έως και 3 χρόνια

sintaxiouxoi

Με τροπολόγια 120,000 δικαιούχοι που περίμενουν έως και 3 χρόνια θα πάρουν επιτέλους τη συνταξή τους!

«Η εκκαθάριση και αποπληρωμή αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όπως προστίθεται:
Για το σκοπό αυτό θα διατεθεί με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 το ποσό των 859 εκατ. ευρώ για την έκδοση και απονομή κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 να λυθεί  το  πρόβλημα  της καθυστέρησης απονομής συντάξεων που ταλαιπωρεί χιλιάδες   συνταξιούχους,   ως αποτέλεσμα των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, η αποπληρωμή των εφάπαξ που είχε παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2013, ξεκίνησε πάλι τον Ιούλιο του 2016 με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017 και για το σκοπό αυτό θα διατεθούν συνολικά άλλα 905 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδόθηκαν συνολικά 9.000 εφάπαξ, ενώ για τους μήνες   Νοέμβριο   και   Δεκέμβριο   στόχος   είναι   η   καταβολή   άλλων   8.500   εφάπαξ   σε δικαιούχους.
 
Παράλληλα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα εξοφλήσει 22.000 μερίσματα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Με τροπολόγια 120,000 δικαιούχοι που περίμενουν έως και 3 χρόνια θα πάρουν επιτέλους τη συνταξή τους!
Τα περισσότερα από 859 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν από τον προϋπολογισμό του 2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ),προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση περισσότερων από 120.000 συντάξεων με τους ασφαλισμένους να περιμένουν από 3 μήνες έως και τρία χρόνια.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και υπογράφουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στο πλαίσιο “της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης, πέραν των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης”.
 Η εκτιμώμενη δαπάνη για την πληρωμή τουσυνόλου των συντάξεων αυτών εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας σε 991.93 εκατ. ευρώ και με την καταβολή των 859 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης αποπληρωμή, μέσα σε 8 με 9 μήνες, αρχής γενομένης με τις πληρωμές Φεβρουαρίου 2017 (στο τέλος Ιανουαρίου).

Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στην ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες, και έρχεται ως συμπλήρωμα σχετικής διάταξης νόμου του 2014. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί το ελληνικό δημόσιο, σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν την χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.
Αναλυτικά, ορίζεται ότι τα ταμεία μπορούν να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει ενενήντα ημέρες από την υποβολή τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης των ταμείων για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η διαδικασία και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Πληροφορίες από Left  , mplokia.gr και epikairo.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE