ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

«…Ελληνικά πλοία παρά τα νησίδια του Δραγαμέστου», 21-11-1825

https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2015/11/9db19-ceb4cf81ceb1ceb3ceb1cebcceadcf83cf84cebf.jpg?w=639&h=348
* Η ναυμαχία του Δραγαμέστου, 21/11/1825

Η έξοχη αυτή σύνθεση αποδίδει τη διάσπαση του τουρκικού αποκλεισμού στον κόλπο του Δραγαμέστου από τον ελληνικό στόλο, με τον Μιαούλη, τον Σαχτούρη και άλλους αγωνιστές, μετά τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, τον Ιούλιο του 1825, κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του.
  Η ναυμαχία του Δραγαμέστου (των πυροπολικών)
Στη περιοχή του κόλπου του Αστακού έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η Ναυμαχία του Δραγαμέστου. 
Ήδη από τον Απρίλη του 1825, το Μεσολόγγι τελούσε υπό πολιορκία, με τον Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά Κιουταχή να έχει πάρει εντολή από το σουλτάνο "ή το Μεσολόγγι, ή το κεφάλι σου!". 
Την εποχή εκείνη (Αύγουστος-Δεκέμβριος 1825) είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή (μονή Προφήτη Ηλία και αποθήκες Σκάλας) ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης, ο οποίος προκαλούσε σημαντικές φθορές στην τουρκική γραμμή ανεφοδιασμού Μεσολόγγι-Καρβασαράς (σημ. Αμφιλοχία), ενώ συνεργαζόταν και με το στόλο για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου. 
Από τη θάλασσα, ο ναύαρχος Μιαούλης έσπαγε συνεχώς τον κλοιό των τουρκικών πλοίων και μετέφερε εφόδια στην πολιορκημένη πόλη.
 
Από τον Οκτώβρη του 1825 όμως, είχαν καταφθάσει και τα πλοία των Αιγυπτίων και ο κλοίος έσφιξε κι άλλο
 
Στις 20 Νοέμβρη, καταπονημένος από την προσπάθεια, ο στόλος του Μιαούλη ελλιμενίστηκε στον νησάκι Πεταλάς
Τα πλοία του αντιναύαρχου Σαχτούρη εκτελούσαν περιπολίες ανάμεσα στανησάκια των Εχινάδων για να κρατούν ανοικτή τη δίοδο προς το Μεσολόγγι.
Τα ξημερώματα της 21ης Νομεβρίου έγιναν αντιληπτά από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο και κινήθηκαν προς τον κόλπο του Αστακού. 
Οι Αιγύπτιοι, έχοντας τον άνεμο με το μέρος τους, επιτέθηκαν πρώτοι σε ένα ελληνικό πυρπολικό αλλά αυτό με έναν επιδέξιο ελιγμό κατάφερε να ξεφύγει. 
Στη συνέχεια, τα ελληνικά πλοία επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο και κατάφεραν να ανάψουν φωτιά στο κατάστρωμα. Οι Αιγύπτιοι ναύτες το εγκατέλειψαν έντρομοι και τα ελληνικά πλοιάρια το αποτέλειωσαν ακυβέρνητο στις ακτές μιας νησίδας. 
Τα υπόλοιπα εχθρικά πλοία εκδιώχθηκαν από τις κανονιές των Ελλήνων. Η ναυμαχία διήρκεσε περίπου πέντες ώρες και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη μέρα. 
Στη ναυμαχία σκοτώθηκαν δύο πλοίαρχοι του εχθρού ενώ από τους Έλληνες αρκετοί ναύτες πληγώθηκαν. Μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν εκ νέου από το λιμανάκι του Πεταλά προμήθειες για το Μεσολόγγι.
Πρόκειται για απεικόνιση του λιμανιού του Πεταλά το 1688, από τον φραγκισκανό μοναχό, χαρτογράφο και περιηγητή Vincenzo Coronelli (1650-1718), ο οποίος δημοσίευσε απόψεις από κάστρα και πόλεις πολλών περιοχών της Ελλάδας. Το λιμάνι του Πεταλά, ευρίσκεται στην περιοχή του κόλπου του Αστακού, στον οποίο έλαβε χώρα στις 21 Νοεμβρίου 1825 η γνωστή Ναυμαχία του Δραγαμέστου, όπου ο εληνικός στόλος κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό και μετά τη ναυμαχία, φορτώθηκαν από το λιμανάκι του Πεταλά οι προμήθειες προς το Μεσολόγγι. Πηγή photodentro.edu.gr
 
Το ιστορικό κείμενο του Σπ. Τρικούπη για τη ναυμαχία του Δραγαμέστου:
 
 


https://i2.wp.com/10gym-patras.ach.sch.gr/neoell-art/volanakis-naumakhia.jpg

*Πρώτη εικόνα:
  • H ναυμαχία του Δραγαμέστου. Yδατογραφία αγνώστου. Η έξοχη αυτή σύνθεση αποδίδει τη διάσπαση του τουρκικού αποκλεισμού στον κόλπο του Δραγαμέστου από τον ελληνικό στόλο, με τον Μιαούλη, τον Σαχτούρη και άλλους αγωνιστές, μετά τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, τον Ιούλιο του 1825, κατά τη διάρκεια της πρώτης πολιορκίας του. 0,28 x 0,52 μ. (ΓΕ 23252)
  • Συλλογή Ζωγραφικής, Σχεδίων και Χαρακτικών  Πηγή www.benaki.gr
 
ΠΗΓΗ: cityvoice.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE