ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Είναι τα αρωματικά φυτά ένα χαρτζιλίκι για το «μικρό χωραφάκι» στο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας;

http://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2016/10/xorafaki.jpg
Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών απασχολεί τελευταία ορισμένους που  σκέφτονται να γυρίσουν στην γενέτειρα τους.
Τους απασχολεί επίσης   να αξιοποιήσουν για πρακτικούς ή συναισθηματικούς λόγους την όποια περιουσία τους στο εξοχικό τους ή στο σπίτι τους στο χωριό, που το επισκέπτονται μόνο για να ψήσουν αρνί το Πάσχα.
Πράγματι δεν είναι και πολλοί αυτοί για ποικίλους λόγους. Ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία το κόστος μετακίνησης είναι μεγάλο λόγω του άθλιου οδικού δικτύου. Επίσης τα ημιορεινά χωριά της Αιτωλοακαρνανία, που είναι και πλειοψηφία, δεν έχουν «άπλα» με καλλιεργήσιμες εκτάσεις . Ως συνέπεια είναι να υπάρχουν μικρά περιθώρια.
Σε αυτό προσθέτουμε και το κληρονομικό σύστημα στην Ελλάδα, όπου 5 αδέλφια και 15 εγγόνια μοιράζονται μια έκταση ή ένα σπίτι, με αποτέλεσμα να μένει από…ένα τετραγωνικό στον καθέναν.
Το μικρό χωραφάκι λοιπόν μπορεί να αξιοποιηθεί για αγροτική παραγωγή; Για προσωπική κατανάλωση ή για να περνούν την ώρα τους πολλοί το κάνουν. Όταν όμως δεν έχει και το πολύ νερό ή τις ιδανικές συνθήκες;
Στην περίπτωση αυτή εύκολα πάει το μυαλό στα αρωματικά φυτά. Βάζεις λίγο Θυμάρι, λίγο τριαντάφυλλο, μέντα, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη ή οτιδήποτε άλλο.  Υπάρχουν άπειρα άρθρα στο διαδίκτυο ( δείτε ενδεικτικά εδώ) που «υπόσχονται» 500 ευρώ ή Χ ποσό  ανά στρέμμα κτλ.
Πράγματι τα ποσά μπορούν να ισχύουν σε ιδανικές αποδόσεις. Αμέσως όμως τίθενται κάποια ερωτήματα.
  1. Έχει ο παραγωγός τα απαραίτητα εργαλεία περισυλλογής;
  2. Έχει το απαραίτητο μεταφορικό για να το διώξει;
  3. Έχει αποξηραντήριο, που πολλά αρωματικά χρειάζονται;
  4. Δεν συζητάμε αν μπορεί να το συσκευάσει ή όχι. Συζητάμε αν μπορεί να το «σπρώξει». Για να γίνει αυτό απόλυτο πλεονέκτημα είναι να είναι βιολογικό το χωράφι του με όποια διαδικασία συνεπάγεται αυτό.
Στο ερώτημα λοιπόν  αν το χωραφάκι του Αιτωλοακαρνάνικου χωριού μπορεί να βγάλει ένα χαρτζιλίκι από τα αρωματικά, η απάντηση είναι ναι μεν αλλά…Μόνο που το αλλά υπερτερεί για την ώρα. Εύκολα όμως με κάποια στοιχειώδη οργάνωση που αφορά τα παραπάνω βήματα μπορεί κάτι να γίνει.
Ας αφήσουμε λοιπόν τις μεταφυσικές πολιτικές ( ή μάλλον προσωποπαγείς) συζητήσεις και ας κοιτάξουμε να γίνουν πέντε απλά πράγματα. Γιατί αν το μικρό χωραφάκι γίνει οικονομικά ασύμφορο και σε βάζει μέσα ( αν μπει και κανένας φόρος), το επόμενο είναι τα χωριά να ερημώσουν τελείως την επόμενη 20ετία.
Λ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE