ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Ελιές Πυκνής Φύτευσης, Arbequina (vid)

elaionas-ARBEQUINA.jpg
ΕΛΙΑ, ΠΟΙΚΙΛΙΑ ARBEQUINA ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΙΣΠΑΝΙΑ

Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό δέντρο με μικρά και αρωματικά φρούτα, είναι κατάλληλο για πυκνή φύτευση και συστήνεται η μηχανική συγκομιδή.
Είναι δέντρο με σχετικά  ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα, μπορεί να διαμορφωθεί και να διατηρείται μικρό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλά σε σχετικά σοβαρό κλάδεμα. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου καθαρίζοντας τον κορμό του φυτού από το έδαφος και προς τα επάνω 70cm και να μην υπερβαίνει τα τρία μέτρα.
Τα πλαϊνά χονδρά κλωνάρια που εξέχουν δεξιά και αριστερά τις γραμμής τα αφαιρούμε γιατί η μηχανή στο πέρασμά τις θα τα σπάσει και θα πληγώσει το φυτό.
Το δέντρο προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος, ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών, είναι παγετό-σκληραγωγημένο, παράσιτο-ανθεκτικό, είναι ανεκτικό στην αλατότητα και από τις ελιές χαμηλής ενεργητικότητας είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στο κλίμα της Ελλάδος.
Επιτρέπει να καλλιεργούνται υπό πιο έντονη υψηλής πυκνότητας συνθήκες σε σχέση με άλλες φυτείες ελιάς, έχει υψηλό ποσοστό βλαστικής ικανότητας και σε οπωρώνες αρδεύσιμες συστήνεται η φύτευση 4m επί 1,5m και σε μη αρδεύσιμες 6,5m επί 1,5m. Τα φύλλα είναι μικρού μεγέθους περίπου 4 εκατοστά μήκος, είναι συμμετρικό με την ευρύτερη διάμετρο στο κέντρο, η πάνω επιφάνεια είναι σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια γκρι. Όσον αφορά τους ψεκασμούς του φυτού δεν διαφέρει από τις άλλες ποικιλίες ελιάς.

eliesΗ ποικιλία είναι πολύ παραγωγική μπαίνει νωρίς στην καρποφορία και από το τρίτο έτος έρχεται σε παραγωγή. Έχει την δυνατότητα να φτάσει σε παραγωγή λαδιού έως και τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα, κατά περίπτωση ανάλογα τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες.Είναι ποικιλία αυτό-γόνιμη, μέσης άνθησης,  έρχεται σε παραγωγή από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και έχει υψηλή και σταθερή παραγωγή.
Ο καρπός είναι ιδιαίτερα αρωματικός, μικρός, συμμετρικός με σκούρο καφέ χρώμα, στρογγυλεμένη κορυφή, βάρος (1.5-1.8g) και μια ευρεία μισχοειδής κοιλότητα με μερικές μικρές δυσδιάκριτες φακίδες. Ο καρπός είναι μικρός με περιεκτικότητα σε λάδι 20-22%, το λάδι είναι υψηλής ποιότητας με γενικά βουτυρώδη, φρουτώδες, αρωματική και πολύ ήπια στη γεύση, όπως επίσης έχει μεγάλη καθαρότητα βάρους χωρίς το κουκούτσι.

Έχει την δυνατότητα να φτάσει τα 350 κιλά λάδι ανά στρέμμα κατά περίπτωση υπό ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες ποικιλίες ελαιόδεντρων όπου η δομή των φυτών είναι ιδανικές για πυκνή φύτευση και μηχανική συγκομιδή. Άλλα όπως όλοι γνωρίζουμε οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι λίγο περίεργες και για αυτόν το λόγο έχει επιλεγεί η ποικιλία ελιάς ARBEQUINA επειδή προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες κλίματος και είναι παγετόσκληραγωγημένο.
Επίσης υπάρχει και ένας άλλος λόγος σε ότι αφορά την επιλογή αυτής της ποικιλίας. Ο λόγος είναι ότι το φύλλωμα του φυτού δεν είναι τόσο πυκνό και επιτρέπει στο μηχάνημα να συλλέξει όλο τον καρπό από το φυτό.

Κόστος Φυτών

Όσο αφορά το κόστος των φυτών ανά στρέμμα το κόστος ανέρχεται από 300 ευρώ έως και 400 ευρώ. Τα φυτώρια Δαμασιώτη δεν αναλαμβάνουν το κόστος εγκατάστασης (φύτεμα φώτων και σύστημα ποτίσματος στάγδην άρδευση ) επειδή δεν θέλουν να αισχροκερδήσουν εις βάρος των παραγώγων όπως κάποιες εταιρίες όπου εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς. Τα φυτώρια Δαμασιώτη φαίνουν το κόστος στους παραγωγούς, παρόλα αυτά έχουν να τους προτείνουν κάποιους συνεργάτες τους για την εγκατάσταση του ελαιώνα ( φύτεμα φυτών και σύστημα ποτίσματος στάγδην άρδευση.

Πρώτη φωτογραφία απο:  /www.tithoreonelaion.com

Φυτώρια Δαμασιώτης

Φυτώρια Eλαιόδενδρων πυκνής φύτευσης & Eλαιοσυλλεκτική μηχανή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE