Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Έρχεται η 28η Οκτωβρίου και μαζί της η ...αθάνατη Ελληνική σκορδαλιά!!!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει άλλωστε… Από πιτσιρίκια την έχουμε συνδέσει αυτή τη μέρα με τον Μπακαλιάρο...
Ίσως γιατί μετά από κάθε παρέλαση, πηγαίναμε με τους γονείς μας σε ταβερνάκι μόνο και μόνο για να φάνε μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Βέβαια, εκείνη την εποχή που ήμασταν μικροί δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τη μαγεία του μπακαλιάρου. Δεν θέλαμε καν να δοκιμάσουμε και κλασσικά τρώγαμε τα γνωστά καλαμαράκια.
Όσο περνάνε όμως τα χρόνια.... και τολμάμε να δοκιμάσουμε τα πάντα, αρχίζουν να μας αρέσουν τα ψάρια, τα όσπρια και όλα τα μυστήρια φαγητά.

Μία τέτοια «μυστήρια» σκορδαλιά σας προτείνω σήμερα και δύο διαφορετικές συνταγές για τον μπακαλιάρο αντί της κλασσικής, μπακαλιάρος τηγανητός.
Η σκορδαλιά με τα καρύδια συνηθίζεται στα ορεινά όπου τα καρύδια είναι άφθονα και η μπραντάδα του μπακαλιάρου είναι μία συνταγή της Προβηγκίας που όμως συναντάμε σε παραλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο μπακαλιάρος, είναι το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, και άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα!
Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού», οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου, οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ..!!!

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Χρόνος Προετοιμασίας 30 ΄- Μαγείρεμα 15’- Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 750γρ ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος

● 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

● 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο λευκό

● 3 κ.σ. σουσάμι

● Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

● Σαλάτα πράσινη για το σερβίρισμα

Για το χυλό

● 250 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

● 1 αυγό

● Λίγες σταγόνες ξίδι βαλσάμικο με μέλι ή πετιμέζι

● Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το χυλό για το τηγάνισμα:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και προσθέτουμε το αυγό. Προσθέτουμε το μέλι, το ξίδι και μισό φλιτζάνι νερό και χτυπάμε ελαφρά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Κόβουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου σε μικρά κομμάτια, τα αλευρώνουμε και τα βουτάμε στο χυλό. Ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα φιλετάκια λίγα- λίγα κάθε φορά.
Όταν τηγανιστούν τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
Ανακατεύουμε το μέλι με το ξίδι και το σουσάμι και περιχύνουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο.


ΜΠΡΑΝΤΑΔΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Χρόνος Προετοιμασίας 30 ΄- Μαγείρεμα 20’- Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 1 kg μπακαλιάρος

● 400 ml γάλα

● 2 σκελίδες σκόρδο

● 400 ml ελαιόλαδο

● Αλάτι & Λευκό Πιπέρι (όσο χρειάζεται)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο και προσεκτικά αφαιρούμε τα κόκαλα και το δέρμα.
Στραγγίζουμε καλά από το νερό τον μπακαλιάρο, τον κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια περίπου των 5 εκατοστών και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το γάλα και τις σκελίδες σκόρδου αφού πρώτα τις έχουμε ελαφρώς σπάσει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια – προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15’.
Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο και φυλάμε το γάλα στην άκρη.
Σε δύο κατσαρόλες ζεσταίνουμε το γάλα και το λάδι. Σε μία λεκάνη βάζουμε το μπακαλιάρο και προσθέτουμε διαδοχικά μικρές ποσότητες από το γάλα και το λάδι. Ανακατεύουμε διαρκώς για να σφίξει και να ομογενοποιηθεί η «μπραντάδα» και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται.
Για να σερβίρουμε χρησιμοποιούμε δύο κουτάλια και φτιάχνουμε μία quenelle μπακαλιάρου στο κέντρο του κάθε πιάτου.
Γαρνίρουμε με extra παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και κριτσίνια σκόρδου.

TIP:

Μπορεί να σερβιριστεί με την κλασσική σκορδαλιά πατάτας.


ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 15 –Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα)


● 3 φέτες ψωμί προζυμένιο

● 200 γρ καρύδι

● 5 κ.σ. ελαιόλαδο

● 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

● 3-4 σκελίδες σκόρδο

● Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπλέντερ κόβουμε ψιλά τα καρύδια. Μουσκεύουμε τις φέτες ψωμιού, τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπλέντερ. Συνεχίζουμε με το σκόρδο, το λάδι και το ξίδι.
Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα μας να γίνει πολτός.
Εάν είναι αρκετά πηχτό, προσθέτουμε νεράκι από αυτό που είχαμε μουσκέψει το ψωμί, τόσο όσο να αποκτήσει η σκορδαλιά μας τη πυκνότητα που επιθυμούμε.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με καρύδια σπασμένα.

TIP:

Μπορεί να αραιωθεί με νερό που έχουμε βράσει μακαρόνια, να προσθέσουμε τριμμένη παρμεζάνα και να έχουμε μία πολύ ωραία σάλτσα για μια χειμωνιάτικη μακαρονάδα.


thebest.gr logo                                                                 thebest.gr logo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

NEXT PAGE