ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Το πολυτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας.. (video-pics)

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» - Δείτε τις φωτογραφίες
«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύρι εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι» λέει το δημοτικό τραγούδι για το γεφύρι της Άρτας και σε αυτή την παράδοση στηρίζεται.

Πρόκειται για τη λιθόκτιστη γέφυρα που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης και απέχει από το κέντρο 1 χιλιόμετρο. Είναι το πιο γνωστό πολύτοξο λιθόκτιστο γεφύρι της Ηπείρου και εκεί συναντιούνται ο θρύλος και η μαστοριά.

arta2

arta3
Το κτίσμα γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Αράχθου και αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της πόλης αποτελώντας πόλο έλξης και σημείο θαυμασμού για τους τουρίστες.
Κατά τη διάρκεια των ετών έχουν γίνει πολλές ανακατασκευές ενώ το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους.
arta4
Το εντυπωσιακό γεφύρι της Άρτας διακρίνεται για τη μοναδική αρχιτεκτονική του αλλά επίσης και για τους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του.
Εξάλλου στον πιο γνωστό αναφέρεται το θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα στα θεμέλια της γέφυρας για να καταφέρει αυτό να στηριχτεί και να μην πέφτει.
arta5
Το 1881, όταν απελευθερώθηκε η Άρτα, το γεφύρι ήταν το σύνορο της ελεύθερης με την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ενώ στην ανατολική όχθη του Αράχθου και κοντά σε σημείο που αρχίζει η γέφυρα, σώζεται ο πλάτανος του Αλή πασά, ο οποίος ονομάζεται έτσι γιατί λέγεται ότι στον ίσκιο του καθόταν ο Αλής και έβλεπε κρεμασμένους από τα κλαδιά του όσους είχε καταδικάσει σε θάνατο.
arta6
Το σπουδαίο αυτό οικοδόμημα αποτελεί στολίδι για την πόλη της Άρτας, ενώ βέβαια αποτελεί κομμάτι των πολλών και φημισμένων πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου.

 ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ www.newsbeast.gr


 
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE