links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Πατάτες.. Ιστορία & Συνταγές

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που θεωρούμε ότι υπάρχουν για πάντα εκεί.
Θεωρούμε λοιπόν ότι το λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο είναι ένα φαγητό που το έτρωγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.
Αλλά ούτε τα λεμόνια ούτε και οι πατάτες ήταν γνωστά στους αρχαίους. Τα λεμόνια έφτασαν σε μας μετά τον δέκατο αιώνα και οι πατάτες έφτασαν στην Ευρώπη μετά το 1500 μ.χ.
Για τις πατάτες ιδίως είναι πιο γνωστή και η ιστορία τους.
Κατάγονται από τις Άνδεις ανάμεσα στο σημερινό Περού και τη Βολιβία και καλλιεργούνταν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια από τους ντόπιους που βέβαια ούτε και εκείνοι είχαν λεμόνι για να κάνουν λεμονάτο ;)
Στην Ευρώπη έφτασαν με τους Ισπανούς εξερευνητές και άργησαν να διαδωθούν στην ήπειρό μας μιας και πολύς κόσμος νόμιζε ότι οι πατάτες ήταν δηλητηριώδεις.. κάτι που βέβαια εν μέρη είναι αλήθεια μιας και οι πρώτες ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν ήταν δηλητηριώδεις και χρειάζονταν μια ειδική διαδικασία για να μπορούν να καταναλωθούν κανονικά.
Οι πρώτες χώρες που ξεκίνησε η καλλιέργειά τους στην Ευρώπη ήταν η Ισπανία και σιγά σιγά μεταφέρθηκε η καλλιέργεια στην Γαλλία και στην Ιταλία... Αλλά και πάλι τις καλλιεργούσαν περισσότερο σαν τροφή για ζώα.
Με δυσκολία ξεκίνησε η παραγωγή τους και η ευρεία κατανάλωσή τους και σε αυτό βοήθησαν οι ευγενείς σε κάθε χώρα. Για να φανταστείτε ο Γάλλος αυτοκράτορας Λουδοβίκος 16ος φορούσε λουλούδια πατάτας στη μπουτονιέρα του και η Μαρία Αντουανέτα στα μαλλιά της για να εμπνεύσει τον κόσμο... Η ιστορία που λέγεται για την Ελλάδα και τον Καποδίστρια ότι και καλά είχε ένα χωράφι με πατάτες και το φυλούσαν στρατιώτες και μόνο τότε οι χωρικοί μπήκαν και άρχισαν να κλέβουν τα φυτά για να τα καλλιεργήσουν σίγουρα είναι αλήθεια για τον Φρειδερίκο τον αυτοκράτορα της Πρωσίας. Μπορεί να το έκανε και ο Καποδίστριας φυσικά.
Το γεγονός είναι ότι με την καλλιέργεια της πατάτας εξαφανίστηκαν οι λοιμοί από την Ευρώπη και βοήθησε να αναπτυχθεί η ήπειρός μας..
Επίσης είναι και η πρώτη μονοκαλλιέργεια που ξεκίνησε στον κόσμο και είναι η αρχή της σύγχρονης γεωργίας.
Ο κίνδυνος της κάθε μονοκαλλιέργειας βέβαια είναι η γρήγορη εξάπλωση ασθενειών και αυτό έγινε γύρω στο 1840 που ολόκληρη η καλλιέργεια πατάτας στην Ευρώπη σαρώθηκε από μια ασθένεια και πέθαναν μόνο και μόνο 1 εκατομύριο κόσμος στην Ιρλανδία και άλλοι τόσοι μετανάστευσαν στην Αμερική και τον Καναδά.
Οπότε ουσιαστικά η πατάτα, η πέμπτη μεγαλύτερη καλλιέργεια στον κόσμο μετά το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο έχει αλλάξει εντελώς τον κόσμο...
Ακόμα και τώρα στην λατινική Αμερική υπάρχουν πάνω από 10.000 ποικιλίες πατάτας με περίεργα χρώματα, σχήματα κτλ. που πραγματικά έχουν φέρει τους ταξονόμους σε απόγνωση γιατί δεν ξέρουν καν πως να τις οργανώσουν μιας και μια ποικιλία σε ένα χώμα και σε ένα υψόμετρο δεν μοιάζει καθόλου με την ίδια σε ένα τόπο 20 χιλιόμετρα μακριά..

Ένας χαμός δηλαδή!

Ας δούμε λοιπόν μερικές συνταγές για τις αγαπημένες μας πατάτες...

Scones πατάτας με φέτα και ποσέ αυγά


Πατάτες με αυγά στο φούρνο​


Πουρές πατάτας​


Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο


Τηγανητές πατάτες​


Πίτα με πατάτα και κρέμα​

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τις πατάτες διαβάστε αυτό το πολύ καλό άρθρο!!!


Second logo ce1866934b97b21d65dece06bb28e401b9f144bbf95a2a1a0f95fae5ceefd95a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE