links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

«ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ» «ΛΑΔΙ ΕΚ…ΚΑΛΑΜΩΝ!» (Του Μπάμπη Μώκου)

http://www.elculture.gr/wp-content/uploads/2015/05/Peir-Dimarhio.jpg
*  Άλλη γραφή και θεματολογία . Έτσι για χαλάρωση  και διαδικτυακή… αποτοξίνωση !...
Γράφει ο Μπάμπης Κ.Μώκος
 «ΤΑ ΘΕΡΙΝΑ»
Καλό καλοκαίρι.
 «ΛΑΔΙ ΕΚ…ΚΑΛΑΜΩΝ!»

Ο Περαίας είναι λιμάνι. Το λιμάνι τι έχει; Θάλασσαν βεβαίως. Η θάλασσα τι έχει ; Και τα καλά της και τα κακά της. Κοντά στη θάλασσα είναι που όσοι ξέρουν , αράζουν σε στέκια λαικά  σαν τρύπες, να ποιούν το κρασάκι και το ουζάκι τους , να βρίσουν τους πολιτικούς κι΄ύστερα τον μαγαζάτορα που στον λογαριασμό άμα… μετρήσει κεφάλια, η παρέα  να  του… πάρει το κεφάλι.- Είσαι Εβραίος ρέ,…τσίπης και απαράδεκτος!



Και ζητάει συγνώμην ο Αναστάσης και ρίχνει και δυό κατακεφαλιές στον κάλφα σερβιτόρο. –Ρε παιδιά , λάθος έγινε , εκανε λάθος το παιδί με τον λογαριασμό(-Ελα εδώ ρε… μούλο,τι έγραφες εδώ;) Και φωνάζει στα…ενδότερα : -Μισόκιλα δύο στην παρεα, κερνάει το μαγαζί.
Bράζει και βρίζει από μέσα του ο Αναστάσης  (τους κερατάδες   έφαγαν κι ήπιαν τον…άμπακο και θέλουνε και σκόντο!). Παίρνει και το… χαρτί του λογαριασμού (ούτε μπλόκ ούτε τίποτα-κομμάτι από λιγδιασμένο χασαπόχορτο) κάνει πως τον κοιτάει , υπολογίζει στην πρόσθεση  και τα…κερασμένα μισόκιλα  και …αποφαίνεται: Λοιπόν παιδιά, ήτανε 45, το σωστό είναι 40 και καθαρίσατε.

Γελάει η παρέα, γελάνε και τα ψάρια (δεύτερα βέβαια, αλλά φρέσκα) και τσιτσιρίζουν στο βάθος τα τηγάνια , πετάει …φουσκάλες το λάδι να πεταχτεί καμιά και να σε στραβώσει. Βολτάρει ο Αναστάσης περνά δίπλα απ’την παρέα και πετά την κουβέντα: Εκ Καλαμών μάγκες το λάδι , παραγωγής μας,απ’το κτήμα της πεθεράς μου !(Ποιάς πεθεράς του, αφού…μπαμπάκιασε η κούτρα του κι’ακόμα δεν την παντρεύτηκε τη Φωφώ και την έχει δούλα, 25  χρόνια στην κουζίνα) .
Σταφίδιασε η Φωφώ , μπαγιάτεψε,μεγαλώνει η Φωφώ.
Αναστάση μου δεν πάει άλλο .  Αντε με το καλό μια Κυριακή να πάμε στον Αη-Διονύση  μεγάλη η χάρη του να μου περάσεις εκείνο  το στεφάνι.
Να γίνω κι εγώ σαν τις άλλες, κυρία με τη βούλα.

Κάνει πως εκνευρίζεται ο Αναστάσης, κοιτάει τον …μπεζαχτά, γυρίζει προς την κουζίνα , σκέφτεται να της κατεβάσει τίποτα καντήλια, αλλά ξαφνικά  γλυκαίνει.  Ντάξει ρε σπλάχνο, δεν σ’έχουμε δα και σε καταναγκαστικά έργα. Κι αυτό θα γίνει  Πρώτα η δουλειά. Να σιάξουμε εκείνη τη …σερμαγιά που λέγαμε. Αδειάζουμε ν’αφήσουμε το μαγαζί; Καίγεσαι εσύ εκεί μέσα  μα κι εγώ έχω έννοιες. Ξέρεις τι έννοιες έχω εγώ που έχω πέρα απ’ τα άλλα  και τα.. κουμάντα του μαγαζιού; Καταλαβαίνεις;

Όλα τα …καταλάβαινε η Φωφώ,όλα. Μονάχα εκείνο τά…άλλα, αλλά εκεί τέλειωνε πάντα και η κουβέντα.

Το… γυρίζει ο Αναστάσης , γυρίζει κι’η Φωφώ τα ψάρια στο τηγάνι μην καούνε . Τηγανίλα και …καρακαντίλα  σαν αναθυμιάσεις από νταλίκα σε ανηφόρα , ανοίγει ο Αναστάσης κάνα δυο παράθυρα να ξεντουμανιάσει ο τόπος και ξαφνικά…  σκάει παρέα με τέσσερις. Δυο αρσενικούς , συνοδεία θηλυκών .

Σπάει ο διάολος το ποδάρι του και το ένα από τα δύο θηλυκά ακούει στο όνομα Λίτσα. Κοιτάει ο Αναστάσης  μήπως τον γελάει το μάτι του, στραβοκαταπίνει κι είναι να πέσει ο ουρανός να τον πλακώσει. Θυμάται βέβαια πως στην τελευταία τους συνάντηση του είχε πει: Αναστάση μου, μια μέρα θα έλθω στο μαγαζί με ένα ξαδελφάκι μου . Προβληματίζονταν όμως μ’ αυτό που έβλεπε : Αγκαλίτσες και γλύκες  με το ξαδελφάκι της;

Και είπε μέσα του: Ρε κάτι άλλο, αλλόκοτο  τρέχει εδώ. Και… ψιλιάστηκε.

Κοίτα να δείς η Λίτσα με  αγαπητικό στο χαχάνισμα. Η Λίτσα που εδώ και 10 χρόνια την ντύνει και την ποτίζει και έχει και το θράσσος νά’ρθει και μόστρα στο μαγαζί με τζέ.

Μονολογεί ο Αναστάσης , γραμμή στην παρέα,  στραβοκυττάει τη Λίτσα και μιλάει στους αρσενικούς ; Μπορώ να πω στη κυρία δυό κουβέντες;

Και παίρνει παραέξω τη Λίτσα , κάτι πήγε να του πεί, να του αντιγυρίσει, οι δυό κουβέντες , γίναν δυό σφαλιάρες και ύστερα πέντε και δέκα και το…έλα να δεις. Μωρή 10 χρόνια  σε ταίζω και σε ποτίζω και μούρχεσαι μόστρα στο μαγαζί  με τους… τζέδες;

Ακούνε το κουρνιαχτό οι από μέσα , σαλτάρουνε, τραβάνε το κορίτσι απ΄τα χέρια του κι’απάνω  στο βουητό ακούγεται και η κουβέντα:  Κυρ αστυνόμε στην κουζίνα, πάνω αριστερά, εκεί τό΄χει.

Και σαλτάρει ένας απ’ τους δυο , περνάει στο βάθος, απλώνει το χέρι του κι΄απάνω από ένα τυφλό ράφι βγάζει τη σακκούλα. Κάτασπρη και περιποιημένη. «Αλεύρι» πρώτης τάξης.

Του περνάνε τα βραχιολάκια του Αναστάση , κατακαίονται τα ψάρια της Φωφώς , κατακαίεται  και καρδιά της που άκουσε τη Λίτσα  να τά΄χει 10 χρόνια με τον Αναστάση .

Κυρ’ αστυνόμε μου εγώ σας τό’πα, αυτή τη δουλειά κάνει, λέει η Λίτσα,

Φαρμακωμένος ο Αναστάσης  που έχασε  το εμπόρευμα , έχασε τη Φωφώ , έχασε και την Λίτσα. Κοκκαλωμένος εκεί  δά στο κελί σκέφτεται τη ζημιά, αναθεματίζοντας την τριπλή του ατυχία. Το΄παιξε τριπλή και το΄χασε.

Εκ Καλαμών το …λαδι. Μόνο  που δεν ήταν λάδι!….Κι’ όλο  του’ρχεται στο μυαλό μια τελευταία , ρημάδα κουβέντα της Λίτσας:  Η τα φέρνεις και γελάμε μαζί  η δεν τα…φέρνεις και …κλαίς μονάχος σου.
Photo:elculture.gr
Του Μπάμπη Μώκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE