links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Βαρύς ο ΕΝΦΙΑ για μικροιδιοκτήτες και αγροτεμάχια

Τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι που έχουν στην κυριότητά τους αγροτεμάχια θα βρεθούν εντός ολίγων ημερών αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις. Τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται ότι οι επιβαρύνσεις στον συμπληρωματικό φόρο αγγίζουν το 325%. Στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία έως πέρυσι οι ιδιοκτήτες τους είχαν έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ η έκπτωση καταργήθηκε.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις και ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί κατά 99,9% μέσα στον Ιούλιο, έτσι ώστε ο φόρος να καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι έως τις 31 Ιουλίου να έχουν εκδοθεί και να έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet περισσότερα από 6.000.000 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τα ποσά του φόρου ακινήτων σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Madata.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE