links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

MEGA τέλος εποχής: Από την πρωτοπορία στην ιδιωτική τηλεόραση στην απαξίωση και το κόψιμο (ΦΩΤΟ & VIDEO)

της Πέννυς Κουλιζάκου 
Σε μια μαύρη οθόνη πέφτει το πρώτο σήμα του σταθμού. Πολύχρωμο, χαρούμενο, ένα κανάλι πολλά υποσχόμενο άνοιγε τις βαριές πόρτες στα πλατό του.

Ο Γενικός Διευθυντής του καναλιού, Νίκος Σκουλάς, μπροστά από την κάμερα, σαν σωστός οικοδεσπότης άνοιξε την πόστα του «σπιτιο9ύ» του και μας σύστησε την υπόλοιπη οικογένεια του Mega…


Την ίδια μέρα, στην ίδια συνχνότητα, στις 18:00.

Ο χάρτης της Ελλάδος με το ροζ χρώμα να κυριαρχεί στη φράση «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και το πρώτο δελτίο ειδήσεων της ημέρας αλλά και του σταθμού ξεκινά με τη σημερινή βουλευτή του ΚΚΕ και γνωστή δημοσιογράφο, Λιάνα Κανέλλη, στη θέση της παρουσιάστριας και πολιτικό σχολιαστή, τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Τον χάρτη τον «κατέκτησε» αφού από μια άκρη ως την άλλη της χώρας σύντομα άκουσαν, γνώρισαν, συντονίστηκαν και τελικά αγάπησαν το Mega Channel.

Βέβαια – από ό, τι  φάνηκε χρόνια αργότερα – το ροζ δεν ήταν το σωστό χρώμα του καναλιού…


Το δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.

Την επόμενη μέρα, οι κριτικές των εφημερίδων ήταν διθυραμβικές. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έκανε λόγο για έναν πρόγραμμα "ζωντανό, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν χωρίς λάθη", για σειρές "θαυμάσια τακτοποιημένες σε τρεις ζώνες: παιδική, μεγάλης ακροαματικότητας και νυχτερινή", ενώ τα δελτία του καναλιού τα αξιολόγησε ως "σύντομα και περιεκτικά... αντικειμενικά, σοβαρά αλλά όχι σοβαροφανή", που "απέδωσαν άρτια την επικαιρότητα".

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η εφημερίδα επαίνεσε τις σωστά κατανεμημένες διαφημίσεις, που επέτρεπαν στο κάθε πρόγραμμα να ξεκινήσει την προβλεπόμενη ώρα, κάτι που σήμερα δεν ισχύει τόσο στο MEGA όσο και στα περισσότερα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Η πορεία του καναλιού
Τον πρώτο χρόνο μετάδοσής του, ο σταθμός βασιζόταν κατά 68% στο ξένο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό των ελληνόφωνων προγραμμάτων ήταν μόλις 32%. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ποσοστά αντιστράφηκαν.
Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καλύπτεται από ελληνικές εκπομπές - σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν παραγωγές του σταθμού.
Το 1994, το MEGA εισήχθη στο ΧΑΑ, ενώ από το 1996 η Ομογένεια μπορούσε να παρακολουθεί προγράμματά και από το 1999 ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και δορυφορικά. Από τις 5 Οκτωβρίου 1999, ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και στην Κύπρο.
Το MEGA είναι ο σταθμός, που έδωσε νέα πνοή στα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας, με το Δελτίο Ειδήσεων του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα, με πολλές ενημερωτικές εκπομπές, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται σταθμοί στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, αλλά και με τις αξιόλογες σειρές, τις ψυχαγωγικές εκπομπές, τα τηλεπαιχνίδια, τη σάτιρα, το ξένο πρόγραμμά του, που αγαπήθηκαν φανατικά από το κοινό και χάρισαν σημαντικές πρωτιές στο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού.
Όταν έγινε στόχος της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
15 Μαρτίου 1995, λίγο μετά τις 20.30.
Η τρομοκρατική οργάνωση "17Ν" εκτόξευσε δύο ρουκέτες κατά του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Παιανία.
Μάλιστα, τη στιγμή του χτυπήματος βρισκόταν σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το οποίο παρουσίαζε ο Αιμίλιος Λιάτσος, ενώ στο κοντρόλ καθώς και στην αίθουσα σύνταξης βρίσκονταν ακόμη δημοσιογράφοι και τεχνικοί, όταν το κτίριο συγκλονίστηκε από τις ρουκέτες που έριξαν ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.
Παρά την αναστάτωση που ακολούθησε, συνεχίστηκε κανονικά η ροή του δελτίου, ενώ ο παρουσιαστής είπε απλώ στον αέρα ότι σημειώθηκε έκρηξη.
Όταν η αστυνομία έφθασε στα στούντιο του καναλιού, επιβεβαίωσε ότι ο σταθμός είχε χτυπηθεί από τους τρομοκράτες και εντόπισε τις δυο ρουκέτες. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίου η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Προγράμματα που άφησαν ιστορία
"Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ"
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ : parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE