links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τη συνένωση των υποθηκοφυλακείων Αιτ/νίας

konstantopoylos.jpg
Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο σχετικά με τη συνένωση των υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο

Θέμα: Συνένωση των Υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας
Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας», η οποία, όπως ορίστηκε, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου, δηλαδή εντός μόλις μιας εβδομάδας .

Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται η συνένωση των Υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Βάλτου, Αιτωλικού, Παραχελωίτιδος, Μακρυνείας, Αστακού (Ξηρομέρου), Αποδοτίας, Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου) σε ένα και μόνο υποθηκοφυλακείο με έδρα το Αγρίνιο.


Ενδεχόμενη συνένωση όλων των Υποθηκοφυλακείων της Αιτωλοακαρνανίας σε ένα με έδρα το Αγρίνιο θα προκαλέσει αποδυνάμωση στις κατά τόπους διοικητικές και δικαστικές δομές της Αιτωλοακαρνανίας και θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση τόσο στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους που δραστηριοποιούνται στο Νομό, όσο και στους εργαζόμενους στα υποθηκοφυλακεία, τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της κτηματογράφησης όπως οι μηχανικοί και οι μεσίτες, καθώς και στους πολίτες. Σημειώνεται δε ότι με βάση την πρακτική και την εμπειρία, η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στο Υποθηκοφυλακείο απαιτεί την μετάβαση των πολιτών σε αυτό περισσότερες από μία φορές στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.


Άλλωστε, θα πρέπει να αξιολογείται ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας και οι αποστάσεις εντός αυτού είναι δυσανάλογα μεγάλες . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Αγρίνιο απέχει από το Μεσολόγγι 40 χλμ, από τη Ναύπακτο 80 χλμ, από την Αμφιλοχία 42 χλμ, από τον Αστακό 50 χλμ, από τον Ορεινό Βάλτο 65 χλμ, από το Θέρμο 33 χλμ, από τη Βόνιτσα 100 χλμ, από δε τους πρώην καποδιστριακούς δήμους της Ορεινής Ναυπακτίας Πλατάνου 140 χλμ, Αποδοτίας 150 χλμ και Πυλλήνης 130 χλμ.

Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι η υποχρεωτική μετακίνηση πολιτών αλλά και επαγγελματιών στο Αγρίνιο για την πρόσβαση στο Υποθηκοφυλακείο θα επιφέρει τεράστια προβλήματα και θα επιβαρύνει με δυσανάλογα κόστη τους πολίτες, λαμβανομένων μάλιστα υπ'όψιν των σημερινών οικονομικών δεδομένων και των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην περιοχή.

Η κατάργηση δε του άρτιου και οργανωμένου επί  δεκαπενταετία Κτηματολογικού Γραφείου της πρωτεύουσας του Νομού Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς η περιοχή του Μεσολογγίου είναι από τις πρώτες ενταχθείσες στο Κτηματολόγιο περιοχές, αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία Υποθηκοφυλακείου στην Ναύπακτο κρίνεται απαραίτητη δεδομένου μάλιστα ότι ο Δήμος Ναυπακτίας προέκυψε από τη συνένωση πέραν των Δήμων Αντιρρίου και Χάλκειας και των τριών ορεινών Δήμων Αποδοτίας, Πυλλήνης και Πλατάνου, οι οποίοι θα απέχουν από το Αγρίνιο 130 χλμ και άνω .

Κύριε Υπουργέ, το κόστος διατήρησης ενός Υποθηκοφυλακείου ανά επαρχία δεν είναι τέτοιο που να επιβάλλει την κατάργησή τους, κατά τα οριζόμενα στη νομοθετική πρωτοβουλία που είναι σε διαβούλευση, αντιλαμβανόμενοι την κρίση που μαστίζει τη χώρα και την ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών .

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1.    Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια έχει διαμορφώσει το Υπουργείο τον νέο χάρτη των Υποθηκοφυλακείων της χώρας ; Έχουν ληφθεί υπ'όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν ανά την επικράτεια, ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα ;

2.    Ιδίως για την Αιτωλοακαρνανία, τον μεγαλύτερο γεωγραφικά νομό της Ελλάδας και με βάση τις γεωμορφολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν, σκοπεύει το Υπουργείο να εξετάσει τη λειτουργία ενός Υποθηκοφυλακείου ανά επαρχία ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτι το οποίο αποτελεί απαίτηση των πολιτών ;

3.    Με ποια κριτήρια εξαιρείται η λειτουργία υποθηκοφυλακείου στην πρωτεύουσα του Νομού, στην Ι.Π. Μεσολογγίου ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE