links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη της Σοφίας Παπάζογλου στην κ. Ειρήνη Φίλου


Sofia_Papazoglou.jpg
Ο Σύλλογος Γονέων  και  Κηδεμόνων   του Γυμνασίου Αμφιλοχίας Το Σάββατο 25 Ιουνίου πραγματοποίησε την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση λήξης του σχολικού  έτους με  ΣΥΝΑΥΛΙΑ  με την ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Συμμετείχε: η πολιτιστική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου και ο Διευθυντής κ. Τσούνης Φίλιππος με θέμα: Πρόσφυγες: μνήμες και προβληματισμοί  και η ομάδα φωτογραφίας του Συλλόγου Γονέων

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους οι  γονείς, εκπαιδευτικοί των  σχολείων, εκπρόσωποι του Δήμου και των
κομμάτων , του εμπορικού και πολιτιστικού συλλόγου καθώς και ο σχολικός σύμβουλος κ. Νάκος Κων/νος

Mετά το πέρας της συναυλίας η κ. Παπάζογλου, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στην  κ. Ειρήνη Φίλου 
SofiaΑκολουθεί   ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο   κείμενο .

«κ. Παπάζογλου Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας και το Σύλλογό μας η ανταπόκριση στην πρόσκληση μας να είστε σήμερα μαζί μας και να δώσετε την ευκαιρία τόσο στους μαθητές του σχολείου  μας  όσο και σε όλους τους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό  τραγούδι το οποίο εκφράζεται με τον πλέον αισθαντικό τρόπο.
Θέλουμε να  ευχαριστήσουμε εσάς και τους συνεργάτες σας γι’ αυτό και ελπίζουμε να αποκομίσατε καλές εντυπώσεις από το κοινό σας σήμερα.

1.ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα θέλαμε επειδή πολύς κόσμος δεν σας γνωρίζει καλά να   ξεκινήσουμε από την αρχή και να μας   μιλήστε για τις παιδικές σας αναμνήσεις και πως αρχίσατε να ασχολείστε με το τραγούδι ποιες είναι οι προσωπικές μουσικές επιρροές σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Και εμένα είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή, και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τις πρωτοβουλίες αυτές που παίρνετε ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,  για να  μάθουν έτσι τα παιδιά- γιατί καλείτε, από ότι κατάλαβα καλλιτέχνες που στηρίζουν και αγαπούν το ποιοτικό τραγούδι- το γνήσιο ελληνικό τραγούδι και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, και ειδικά για τα παιδιά , πάρα πολύ σπουδαίο. 
Τώρα τι να σας πω… οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι οι εξής… Είμαι παιδί μεταναστών, γεννήθηκα στις Βρυξέλλες, έζησα στη Θεσσαλονίκη από 6 χρονών, εκεί μεγάλωσα, εκεί σπούδασα, πήγα πανεπιστήμιο κτλ, στη πορεία προέκυψε η ενασχόληση με το τραγούδι, και κατέβηκα στην Αθήνα.
Είμαι μισή Πόντια από του μπαμπά μου τη μεριά  και μισή Ροδίτισσα, μεγάλωσα σε μια λαϊκή γειτονιά στην Κάτω Τούμπα , στη Θεσσαλονίκη, με ακούσματα κυρίως λαϊκά θα έλεγα, δηλαδή ακούγανε τα ακούσματα του ‘ 50 και του ’60, Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέυ, Γαβαλά, Γιώτα Λύδια , τέτοια μουσική, η μητέρα μου τα λάτρευε αυτά, τα άκουγε όλη μέρα, άκουγα ποντιακά από την πλευρά του μπαμπά μου, άκουγα νησιώτικα από την πλευρά της μαμάς μου, παραδοσιακά.
Γενικότερα  ακούγαμε  καλή μουσική, ακούγαμε Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Μαρκόπουλο, αυτές είναι οι μουσικές μου επιρροές και νομίζω ότι με στιγμάτισαν και δεν ξέφυγα ποτέ από αυτό.

2.ΕΡΩΤΗΣΗ
Είστε μια  από τις πιο εκφραστικές τραγουδίστριες με φωνή γεμάτη συναίσθημα και ζεστασιά  που αγγίζει τις καρδιές και έχετε χαρακτηρισθεί ως λαϊκή τραγουδίστρια αν και έχετε δηλώσει λάτρης όλων των ειδών της μουσικής jazz, funk και soul μουσικής.
Κατά τη γνώμη σας υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο έντεχνο τραγούδι. Τι σημαίνει έντεχνο τελικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι… τι σημαίνει τελικά έντεχνο… κοιτάξτε , το έντεχνο είναι το λαϊκό τραγούδι με λίγο πιο εξεζητημένη μουσική μορφή, όπως το έκαναν ο Θεοδωράκης , ο Χατζιδάκις με κάποιες αλλαγές στους ρυθμούς με πιο πλούσια αρμονία, αλλά νομίζω πως εξελίχθηκε κάπως παράξενα και έχασε την αυθεντικότητα του και αυτό που αρχικά ήταν.
Το  ελληνικό τραγούδι είναι αυτό που  είναι, δεν  προσποιείται τίποτα, είναι  αυθεντικό, γνήσιο και για μένα  αυτό είναι πάρα πολύ  σημαντικό.  Τώρα τα τελευταία  χρόνια , το έντεχνο έχει γίνει  κάτι που και  εγώ δεν μπορώ να καταλάβω περί  τίνος πρόκειται , έχει επιρροές  ποπ, έχει  επιρροές ρόκ, και κάπως έχει  ξεφύγει από το δρόμο του,  δηλαδή  αυτό που  λέγαμε ότι έντεχνο ήταν ο  Μάλαμας, ο Περίδης κι ο  Θαλασσινός , οι οποίοι  στηρίζονται πολύ στην λαϊκή μας  μουσική, γιατί και οι ίδιοι  μεγαλώσανε με λαϊκό  τραγούδι,  έχει πλέον ξεφύγει  πάρα πολύ και είναι κάτι που  εμένα πλέον δε με  αφορά.
Προτιμώ το γνήσιο λαϊκό τραγούδι, και παράλληλα  εμένα με ενδιαφέρει  πάντα η καινούργια ιδέα, η  δημιουργία, και οι περισσότερες  δισκογραφικές μου  δουλειές είναι με τραγούδια  καινούργια, με τον  Τσιαμούλη,  τον  Νικολόπουλο, τον  Καλατζόπουλο.  Βέβαια ,  τελευταία έκανα ένα δίσκο με  παλιά λαϊκά  τραγούδια  που  λέγεται « Ο  χτύπος της καρδιάς μου»,  διασκευές και επανεκτελέσεις,  και το είχα πολύ ανάγκη  αυτό, γιατί ήθελα να γυρίσω  στις ρίζες μου και γιατί ήθελα  έτσι ο κόσμος  να ξανακούσει αυτά τα τραγούδια,  να τα ξαναθυμηθεί, το έχουμε  ανάγκη κιόλας  αυτό ως λαός, γιατί έχουμε  αποπροσανατολιστεί αρκετά, και  μουσικά, κυρίως όμως  σαν κοινωνία έχουμε χάσει τη ρίζα και τον προσανατολισμό μας. Μας έχει επηρεάσει  και η οικονομική κρίση που  έχουμε,  και μας έχει τσουρουφλήσει, και εδώ  χρειαζόμαστε τη γνήσια λαϊκή  έκφραση και  ψυχή.

3. ΕΡΩΤΗΣΗ
Η μόνη λέξη  που ακούγεται στις μέρες μας είναι κρίση σε όλα τα επίπεδα. Οι νέοι φαίνονται  χαμένοι  να πελαγοδρομούν… και να μη βρίσκουν την πυξίδα τους.  Ως παιδαγωγός και γονιός που είστε  τι θα  τους συμβουλεύατε ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κοιτάξτε, οι νέοι επηρεάζονται από το σπίτι τους, από το άμεσο περιβάλλον τους  θέλω να πω, οπότε οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν σε αυτό, οι παιδαγωγοί, οι δάσκαλοι, εσείς αυτό που κάνετε, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πρέπει να δείξουν το δρόμο στα παιδιά.  Νομίζω βέβαια είναι πιο πολύ προσωπικός αυτός ο δρόμος που θα επιλέξει δηλαδή ο καθένας και το κάθε παιδί. Είναι και οι επιρροές από την τηλεόραση, τα ραδιόφωνα, από αυτά που ακούμε, και είναι πολύ άσχημα και μας κάνουν πλύση εγκεφάλου. 
Η  οικονομική κρίση μας έχει  τσακίσει όλους,  παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι και  μια αφορμή να δούμε αλλιώς τα  πράγματα, να  δούμε και την καλή της πλευρά,  που δεν είναι τέλος πάντων και  τόσο  καλή,   επειδή είχαμε  καλομάθει πολύ, και είχαμε μάθει  να ξοδεύουμε  και να νομίζουμε ότι είμαστε  κάποιοι και ότι είμαστε το  κέντρο του κόσμου, έτσι  ζούσαμε τα τελευταία χρόνια,  πολύς  κόσμος , είτε είχανε  λεφτά είτε όχι,  είχανε μάθει να ξοδεύουν , είχε  γίνει η ύλη πρώτη, ο βασικός στόχος …  ο υπερκαταναλωτισμός  στο μεγαλείο του, και ήρθε η ώρα λίγο  να ψάξουμε τα πράγματα τα μέσα  μας, της ψυχής  μας.
Εσείς δηλαδή , με αυτό που κάνετε, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, το σχολείο, οι δάσκαλοι, οι γονείς , αυτοί πρέπει να φωτίσουν να οδηγήσουν τα παιδιά, γιατί από μόνα τους δεν μπορούν , η τηλεόραση δεν μπορεί τα τσακίζει. Θεωρώ  ότι η πιο επαναστατική πράξη θα ήταν να πετάξουμε όλοι τις τηλεοράσεις, δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη επανάσταση από αυτό. Εγώ φανταστείτε δεν βλέπω καθόλου, για αυτό  γίνονται και πολλά στον κόσμο τα  οποία δεν  παίρνω χαμπάρι και τα μαθαίνω πολύ εκ  των υστέρων,  αλλά νομίζω ότι είναι ένας  τρόπος να προστατευθούμε, από  πολλά πράγματα, κι από  τα πρωινάδικα, και την δηθενιά  και όλη αυτή τη σαχλαμάρα, γιατί  έμαθα τελευταία  ότι έγινε ένα γκάλοπ, όπου ρωτήσανε  τα παιδιά του δημοτικού, τα κοριτσάκια τι  θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις και είπαν θέλουν  να γίνουν Μενεγάκη, το οποίο θεωρώ  τραγικό  ..τα πρότυπα  που  προβάλουν οι τηλεοράσεις και τα  περιοδικά είναι ανεκδιήγητα, αναξιοπρεπή, αποπροσανατολιστικά της ψυχής και του νου..

4.ΕΡΩΤΗΣΗ
Η σημερινή εκδήλωση είχε και ένα αφιέρωμα στο προσφυγικό από την πολιτιστική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου  με θέμα:   Πρόσφυγες: μνήμες και προβληματισμοί 
Ως παιδί μεταναστών ποια η θέση σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όχι μόνο μεταναστών, όπως είπα και στη συναυλία σήμερα, είμαι και εγγόνι προσφύγων, οι παππούδες μου, η γιαγιά μου, ήρθαν από την Μικρά Ασία,  Πόντιοι, και οι δυο ξεριζωμένοι, και ξέρω πολλές ιστορίες κουβάλησε ένα μεγάλο βάρος αυτή η γενιά που μας το μετέφερε κι εμάς κάπως και τώρα βλέπουμε και τους πρόσφυγες πόσο πολύ ζορίζονται και τι τραβάνε αναζητώντας μια πιο αξιοπρεπή ζωή.
Είναι ένα θέμα πολύ ζόρικο, πολύ δύσκολο, από την άλλη και εμείς θέλουμε την αμιγώς ελληνική μας ταυτότητα και κοινωνία, τους συμπονούμε μεν,  δε τους θέλουμε δε, είναι λίγο μπερδεμένα και σε αυτό τα πράγματα, αλλά κι αυτοί είναι άνθρωποι που ζητάνε μια καινούργια ζωή καλύτερη,  θα πρέπει να βοηθηθούν.

5.ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια τα επαγγελματικά σας  σχέδια  για το μέλλον

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα κάνω διάφορες συναυλίες φέτος το καλοκαίρι, θα εμφανιστώ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, φέτος είχα και τη μεγάλη χαρά να πάω στην Αμερική, για τουρνέ στη Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ,  Βοστόνη και πήγα και στο Βέλγιο πρόσφατα και τραγούδησα, ήταν πολλή ωραία εμπειρία, πήγα με μουσικούς από δω, περάσαμε πολύ καλά μας δεχτήκανε με πολύ αγάπη, ο κόσμος οι Έλληνες εκεί, πάλλεται ο ελληνισμός, είναι ζωντανός κι αυτοί κάνουν μεγάλη  δουλειά, κάλεσαν εμένα που νομίζω ότι έχω ένα πολύ ξεχωριστό δρόμο, και πολύ δύσκολο και μοναχικό αλλά είναι επιλογή μου, το υποστηρίζω 20 χρόνια τώρα αυτό που πιστεύω και αγαπώ για το ελληνικό τραγούδι και ο χρόνος με βγάζει ασπροπρόσωπη.

Κάποια καινούργια τραγούδια με τον Παναγιώτη τον Στεργίου που παίζει μπουζούκι και συνθέτει, τα όποια ελπίζω να γίνουν δίσκος θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον και συναυλίες δικές μου και με τη λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης που συνεργάζομαι χρόνια μαζί τους, με τα τραγούδια του Μίκη,προβλέπει το καλοκαίρι.
Αυτά προς το παρόν και για το χειμώνα βλέπουμε, έχει ο θεός,  να’ μαστε υγιείς

-Σας ευχαριστούμε πολύ,  καλό καλοκαίρι.

-Επίσης να ‘μαστε όλοι γεροί,  δυνατοί, να αντέχουμε και να παλεύουμε όλοι για όλους.

-Σας ευχαριστούμε

 
Κεντρική φωτογραφία από www.ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE