links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Κρουαζιέρα στον Αμβρακικό!!!!!!!!

romiazirou.blogspot.com
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ελλάδας και ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης.
Υπερπολύτιμος Αμβρακικός
Έχει πάρει το όνομα του από την αρχαία  Αμβρακία, πόλη που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Άραχθο, στη θέση που σήμερα βρίσκεται η πόλη της Άρτας.
Η γεωμορφολογία και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, τα 100 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα προς εξαφάνιση.
Χαρακτηριστικό είδος της περιοχής, με μόνιμη αποικία, οι αργυροπελεκάνοι , ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά, με άνοιγμα φτερών που φτάνει ως και τα 3 μέτρα.
Το χειμώνα συναντάμε εδώ πλήθος από πάπιες, κορμοράνους αλλά και στικταετούς, ενώ την άνοιξη μεταναστεύουν στην περιοχή , μεταξύ άλλων, λευκοτσικνιάδες και χαλκόκοτες.  Οι πελαργοί, οι βαλτόπαπιες, οι καλαμοκανάδες, οι  χουλιαρομύτες και οι αργυροτσικνιάδες είναι μόνο κάποια από τα είδη που αναπαράγονται εδώ.
Ο κόλπος είναι η κατοικία ενός μόνιμου πληθυσμού 150 ρινοδέλφινων, αλλά και το μεγαλύτερο διατροφικό πεδίο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta. Οι συναντήσεις μας με αυτά τα ζώα είναι συχνές, ενώ πιο σπάνια βλέπουμε φώκιες Monachus monachus οι οποίες επίσης εισέρχονται στον κόλπο για να τραφούν.
Τρία ποτάμια στα βόρεια. Λούρος, Άραχθος κι ο μικρός Βωβός. Υπερδραστήριοι εδώ και αιώνες, παρασύρουν τις φερτές ύλες, κοντράρονται με τους αιώνιους νοτιάδες, φτιάχνουν λουρονησίδες κι εκείνες υφάλμυρες λίμνες, σπίτια για ζώα και πουλιά. Είκοσι λιμνοθάλασσες.

Σήμερα, ο Αμβρακικός κόλπος είναι προστατευόμενη περιοχή  Ramsar ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, καταφύγιο Άγριας Ζωής, Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά, και από το 2008 Εθνικό Πάρκο.

Eco cruising

Αποφασίσαμε να περάσουμε μία ημέρα με τον Βασίλη και την Βενετία στον πανέμορφο κόλπο του Αμβρακικού … Η εμπειρία αυτής της καλοκαιρινής κρουαζιέρας ήταν μοναδική .Ένα πολύ όμορφο παλιό τρεχαντήρι, που ταξίδευε αργά στη θάλασσα , απολαμβάνοντας έτσι το θαλασσινό αεράκι. Η μέρα ήταν ζεστή και ηλιόλουστη, οι ιδιοκτήτες του καϊκιού δύο νέα , πολύ αξιόλογα παιδιά ( o Βασίλης και η Βενετία, eco cruising), με μεγάλη αγάπη για τη δουλειά τους, όπως καταλάβαμε και στο τέλος αυτής της όμορφης περιπέτειας. Υπήρχε έτοιμο πρωινό φρεσκότατο και καφεδάκι για όλους. Ταξιδεύοντας, ο καπετάνιος μας πληροφορούσε για την οικολογία της περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου.
 romiazirou.blogspot.com
Φτάσαμε σε παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς , όπου κολυμπήσαμε και κάναμε βουτιές… σε απόσταση αναπνοής από τα δελφίνια του Αμβρακικού. Όντας κουρασμένοι και πεινασμένοι, τελειώνοντας το κολύμπι , στο καΐκι μας περίμεναν φρέσκες σαρδέλες που ψήνονταν στα κάρβουνα, σουβλάκια ψητά, σαλάτα χωριάτικη και κρασί.
Απολαμβάνοντας , με όλες μας τις αισθήσεις ,αυτές τις απλές αλλά μοναδικές χαρές της ελληνικής ομορφιάς και χαμογελώντας όλοι ευτυχείς και χορτασμένοι, απολαύσαμε και το ταξίδι της επιστροφής, την ώρα του σούρουπου και το πρώτο πράγμα που όλοι είπαμε φεύγοντας , ήταν ότι θα ξανάρθουμε σίγουρα όσο συντομότερα μπορέσουμε. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά!
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE