links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

«Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ …ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗΣ …ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ!» Του Μπάμπη Μώκου


brexit.jpg
Το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα μιας ενωμένης Ευρώπης που ποτέ δεν υπήρξε ενωμένη. 
Η Μεγάλη Βρετανία γυρνάει στις συστατικές της εθνότητες. Οι Βρετανοί θυμωμένοι με τις ηγεσίες τους που εδώ και καιρό τους αγνοούσαν επιδεικτικά. Λαός που ανέκαθεν τροφοδοτούσε εναντίωση απέναντι στην γηραιά ήπειρο και που πάντα έβλεπε τους κεντροευρωπαίους ως φορείς ανταλλακτικής οικονομίας. Λαός που ουδέποτε λησμόνησε την πάλαι ποτέ μεγάλη ένδοξη Αγγλία και το…Τραλφάγκαρ. Ακόμα και σήμερα κάθε Βρετανός βλέπει στον καθρέφτη το ομοίωμα του…Νέλσωνα! Ο Κάμερον προφανώς το αγνόησε και ...τζογάρισε στο θυμικό του βρετανού πολίτη. Δύο φορές του βγήκε.
Η Τρίτη ήταν… κόλαφος.
Και προέκυψε BREXIT.

Οι ψύχραιμοι και φλεγματικοί Βρετανοί το αποτόλμησαν. Από τη μια είναι γεγονός πως ο εύκολος , ακραίος λόγος, πάμπολλες φορές κερδίζει την συμπάθεια και την στήριξη του κόσμου.
Τι έφερε όμως το BREXIT; Μια αριστερή ρητορική για την υπερσυγκέντρωση πλούτου και εξουσιών που έκανε τον πολίτη να απηυδήσει; Μια ακροδεξιά λογική που επιδιώκει και θέλει εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία εθνών-κρατών όπως βέβαια αυτή την εννοεί;
Μάλλον τίποτα από τα δύο η… και τα δύο , πολιτκά ετεροτροφοδοτούμενα! Μια ταπεινή λογική θεώρηση, οφείλει πάντως να προσδιορίσει και αιτιολογήσει το BREXIT ως συντριπτική καταδίκη της …καταθλιπτικής …σταθερότητας του Βρετανού εργαζόμενου. Κατά προέκταση συνέπεια επώασης αδιεξόδων , αίσθησης δυσανεξίας και αδήλου μέλλοντος του που αφορούν και τον κάθε πολίτη στην Ε.Ε.. Επί δύο δεκαετίες προτεσταντικός κανοναρχισμός και χειραγώγηση οικονομική και όχι μόνο των ευρωπαϊκών λαών.
Μοντέλο απόλυτου νεοφιλελεύθερου παραλογισμού , όπου υπαγορεύεται θεσμοθέτηση ίδιων μέτρων αναμένοντας ευτυχέστερα αποτελέσματα. Μια Ε.Ε. που με πρωτοστάτη το UBER ALLES, άκαμπτα συνεχίζει να επιβάλλει θεσμοθέτηση της ανισότητας , της εργασιακής ασυδοσίας, της εργοδοτικής ασυδοσίας.
Όμως το λάθος , δεν διορθώνεται με λάθος.
Και η μόνη που επωφελείται από την συγκεκριμένη κατάσταση είναι πάγια η Γερμανία, που, άλλωστε,… συνταγογραφεί και τα τερατώδη μνημόνια! Κανένα μέτρο για την ανισοκατανομή του πλούτου, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αποκελύφωση του κοινωνικού κράτους, εργασιακή ανασφάλεια, μη θεσμοθέτηση εκδημοκρατισμού της παραγωγής. BREXIT.
Οχι…καμπανάκι, μα …καμπάνα, μπας και ξυπνήσουν και κάποιοι…άλλοι και θυμηθούν τα προτάγματα της αριστεράς, που δυστυχώς στην υπόθεση της Μ.Βρεταννίας ήταν προκλητικά απούσα. Αποτέλεσμα: Ρατσιστές, εθνολαικιστές, ακραίοι δεξιοί να ιδιοποιούνται πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα.
Σημεία των καιρών.
Το BREXIT δεν ήταν ούτε αριστερό, ούτε δεξιό, ούτε οτιδήποτε άλλο. Μια φωνή στεντόρεια ήταν. Μήνυμα , κραυγή , αποδιωγμός καταπίεσης. «Δεν θα μου λες εσύ τι θα κάνω, πως θα πορεύομαι , δεν θα μου ορίζεις τη ζωή μου!. Δώσε μου πίσω την εθνική μου κυριαρχία!».
Αυτό ήταν.
Τα υπόλοιπα είναι για τους …χρηματιστές!..

Του Μπάμπη Μώκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE