Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Cheesecake με βάση από πασχαλινά κουλουράκια


Συνταγή για να μην πετάξετε τα κουλουράκια που απέμειναν

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 200 γραμμάρια πασχαλινά κουλουράκια
  • 110 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (λιωμένο αλλά όχι καυτό)
  • 300 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί (όχι πάρα πολύ σφικτή)
  • 1 βάζο μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στη συνέχεια θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα κουλουράκια μέχρι να γίνουν ψιλά κομματάκια, όχι όμως τελείως σκόνη. Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Αφού γίνει ένα μείγμα, το ρίχνουμε σε μια φόρμα ή ένα τσέρκι με 20 εκ. δακτυλίδι και πιέζουμε το μείγμα στον πάτο μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. Τοποθετούμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το μείγμα μας.
  3. Αφού δούμε ότι ψήθηκε τη βγάζουμε από το φούρνο για να κρυώσει ή μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 5 λεπτά.
  4. Αφού κρυώσει η βάση, ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη  σαντιγί μας απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  5. Στρώνουμε τη γέμιση καλά μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα με απαλές κινήσεις.
  6. Αφήνουμε το γλυκό  στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες και ξεφορμάρουμε το γλυκό, πριν το σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα το κόβουμε τριγωνικά και το περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα.
 http://www.agrinio24.com/archives/90057 

Cheesecake λεμόνι

 Cheesecake λεμόνι 

Συστατικά
Για τη βάση
  • 10 μπισκότα με γέμιση λεμόνι σπασμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
Για lemon curd
  • 1 αυγό και 1 κρόκο
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση
  • ¼ της κούπας (60 ml) χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 ζελατίνες (3 γρ.)
  • 600 γρ. τυρί κρέμα, κομμένο σε κομμάτια 2 εκ. και μαλακωμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ¼ της κούπας (300 γρ.) κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
  • Προσαρμόζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μέση και προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
  • Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα μπισκότα και χτυπάμε μέχρι να τριφτούν πολύ καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  • Βάζουμε το μείγμα μας σε μία στρογγυλή φόρμα 23 εκ.
  • Ψήνουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί η βάση μας και να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα για περίπου 3-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για το λιγότερο 30 λεπτά.
Για τη lemon curd
  • Όσο κρυώνει η βάση μας, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αυγό και τον κρόκο αυγού, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει πηχτό και να μοίαζει με κρέμα πουτίγκας (για 3 λεπτά περίπου).
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και την κρέμα . Τα περνάμε από ένα σουρωτήρι χειρός πάνω από ένα μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι όσο χρειαστεί για να κρυώσουν.
Για τη γέμιση
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και τις ζελατίνες και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει η ζελατίνη μας για περίπου 5 λεπτά.
  • Βάζουμε το μπολάκι μας στα μικροκύματα για 30’’ στα 800 watt μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη και να βγάζει μπουρμπουλήθρες το μείγμα στις άκρες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο μπολ από ένα ηλεκτιρκό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το τυρί κρέμα , τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη για 2 λεπτά.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε και το μείγμα με τη ζελατίνη και ¼ της κούπας από την κρέμα λεμονιού και αυξάνουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπάμε για να πάρουμε ένα αεράτο και αφράτο μείγμα για 3 λεπτά.
  • Βάζουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση μας και την κάνουμε με ένα μαχαίρι λεία από πάνω.
  • Από πάνω σχηματίζουμε οριζόντιες παράλληλες γραμμές με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού μας. Πάνω από τις οριζόντιες προσπαθουμε με ένα μαχαίρι να κάνουμε και κάθετες σχηματίζοντας έτσι μικρά τετραγωνάκια με την κρέμα λεμονιού (εφέ μαρμάρου). 
  • Παγώνουμε στο ψυγείο για το λιγότερο 6 ώρες. Αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.

 Ελληνικό cheesecake με γιαούρτι

Ελληνικό cheesecake με γιαούρτι
Συστατικά
Για τη βάση
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
  • 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά και 2 κρόκους
  • λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • μέλι, καρύδια και φύλλα από φρέσκο θυμάρι για να διακοσμήσουμε
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  • Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια.
  • Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το τσιζκέικ μας.
  • Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
  • Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
  • Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες…
  • Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
  • Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
  • Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά (2 ώρες).
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε απλώνουμε από πάνω το μέλι, σπάμε λίγα καρύδια και τα σκορπίζουμε πάνω στο γλυκό μαζί με λεπτοκομμένα φύλλα θυμαριού.
  • Σερβίρουμε με επιπλέον μέλι.
Tip
Το γιαούρτι πρέπει να είναι οπωσδήποτε στραγγιστό!!!

Logo 8356bbecfce75b2b3f955d9aa7f8f228533e9e186ff0b38531680c847bdf7a49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

NEXT PAGE