Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Ηπειρώτικη παραδοσιακή πίτα με ρύζι

Υλικά για 10 – 12 μερίδες

Για το φύλλο
  • 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
  • 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
Για τη γέμιση
  • 400 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
  • 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
  3. Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
  4. Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
  6. Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
  7. Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.
 http://www.agrinio24.com/archives/94991 

Kαι μερικές ακόμη Ηπειρώτικες πιτοσυνταγές....

Ζυμαρόπιτα Θεσπρωτίας 
Συστατικά

    * 1/2 κιλό αλεύρι
    * 3 αυγά
    * 1 κούπα λάδι
    * 200 γραμ. φέτα τριμμένη
    * αλάτι
    * πιπέρι
    * Νερό

Οδηγίες

   1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα δύο αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και νερό, μέχρι να γίνει χυλός.      Μετά ανακατεύουμε και τα 2/3 της φέτας.
   2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και απλώνουμε το χυλό, ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα το πολύ δύο δάχτυλα πάχος.
   3. Ρίχνουμε πάνω απ' το χυλό χτυπημένο το ένα αυγό, αρκετό λάδι και την υπόλοιπη φέτα.
   4. Το ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Πηγη: εδώ  


 Κρεατόπιτα
ΥΛΙΚα
Για τα φύλλα:
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ή 1 1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά λάδι
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:
Μία κότα χωριάτισσα περίπου 1 1/2 κιλό ή 1 1/2 κιλό ζυγούρι
5 μεγάλα κρεμμύδια
3 αυγά
8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό του κρέατος ή της κότας αναλόγως
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λάδι


ΕΤΟΙΜΑΣiΑ
1.   Βράζουμε την κότα ή το ζυγούρι μαζί με τα κρεμμύδια καθαρισμένα ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι μέχρις ότου να πέφτει το κρέας από το κόκαλο.
2.   Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
3.   Κάνουμε βουναλάκι το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγουμε μία λακουβίτσα στην οποία ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το αλεύρι στην αρχή και στην συνέχεια ζυμώνοντας.
4.   Μόλις φτιάξουμε μία ζύμη αρκετά μαλακή αλλά εύπλαστη (να μην κολλάει στα χέρια) τη χωρίζουμε σε επτά μπάλες ήτοι μία για κάθε φύλλο που θα ανοίξουμε. Τα δύο φύλλα που θα βάλουμε σαν βάση στην πίτα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα, οπότε χωρίζουμε και τη ζύμη μας σε πέντε ίσα μέρη και δύο λίγο μεγαλύτερα (το σύνολο επτά).
5.   Ανοίγουμε τα πέντε μικρότερα φύλλα μας αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια του πάγκου αλλά και το ζυμάρι μας για να μην κολλήσει.
6.   Με τα πέντε μικρότερα φύλλα θα φτιάξουμε τα "πέτουρα", δηλαδή αφού τα ανοίξουμε σε φύλλα (όχι πολύ λεπτά) τα ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.
7.   Όση ώρα ετοιμάζουμε τα πέτουρα, τις δύο εναπομείνασες μπάλες ζύμης τις κρατάμε σκεπασμένες με μία μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.
8.   Με αυτές ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα, τόσο ώστε να ξεχειλίζουν από το ταψί μας για να φτιάξουμε και "κόθρο".
9.   Αφού λαδώσουμε καλά το ταψί μας τοποθετούμε το πρώτο φύλλο της βάσης, το λαδώνουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο.
10.               Στη συνέχεια και δεδομένου ότι όση ώρα ανοίγουμε φύλλα, ψήνουμε πέτουρα κλπ., ο ζωμός μας έχει κρυώσει (και χλιαρός να είναι δε μας πειράζει) χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά νερό και τα ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε καλά κι αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο αλατοπίπερο.
11.               Μέσα στο μείγμα κρέατος, κρεμμυδιών και ζωμού ρίχνουμε τώρα τα πέτουρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Το μείγμα μας θα πρέπει να "κολυμπάει" στο ζωμό, μην το φοβηθείτε, σαν πηχτή σούπα. (Αν τυχόν βγει πάρα πολύ νερουλό ή τα πέτουρα δεν είναι αρκετά μπορούμε να συμπληρώσουμε μια χούφτα χυλοπίτες.)
12.               Τέλος με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα στο ταψί φροντίζοντας το κρέας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην επιφάνεια της πίτας. Δεν χρειάζεται φύλλο από πάνω γιατί το ρόλο αυτό θα παίξουν τα πέτουρα που θα ομογενοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
13.               Τέλος γυρίζουμε τον κόθρο, τυλίγοντας προς τα μέσα το τμήμα του φύλλου που εξέχει από το ταψί και ψήνουμε για 3/4 με 1 ώρα στους 180 C, μέχρις ότου απορροφηθεί ο ζωμός και χρυσίσει η επιφάνεια.   
πηγή εδώ
 
 
 Κοτόπιτα
Υλικά για ταψί Νο 40

    * 1 κοτόπουλο μέτριο
    * 1 κιλό πράσα πλυμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
    * 4 κουταλιές της σούπας ρύζι
    * 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
    * 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
    * αλάτι και πιπέρι


Για τη ζύμη

    * 500 γρ. αλεύρι
    * 2 κουταλιές της σούπας λάδι
    * αλάτι
    * νερό όσο σηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)


Εκτέλεση

   1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με λίγο νερό (3 - 4 ποτήρια)
   2. Μόλις βράσει το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε.
   3. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το πιπέρι και την πάπρικα.
   4. Μόλις σοταριστούν ρίχνουμε τόσο ζουμί από το κοτόπουλο όσο να σκεπαστούν, ρίχνουμε και το ρύζι και σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο (μέχρι να μην έχει υγρά).
   5. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
   6. Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
   7. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια.
   8. Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
   9. Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.
  10. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη.
  11. Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
  12. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μείγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί.
  13. Ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.
  14. Και από τα 4 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει πλέον στο ταψί, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας περιμετρικά του ταψιού ένα κορδόνι.
  15. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

Χρήσιμη συμβουλή
Αν μας φαίνεται πολύ δύσκολο να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας εμπορίου, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

NEXT PAGE