links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Βαθιά επηρεασμένος από τον Καρναβά ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους..

unnamed4-660x658
Ήταν από τα θέματα της επικαιρότητας των προηγούμενων ημερών που ίσως δεν έλαβαν τη διάσταση που θα τους άξιζε. Ο λόγος για την ομιλία στο Αγρίνιο του Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Χαραλάμπους. 
Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΓΕΑ στο Παπαστράτειο και  εντυπωσίασε όσους την παρακολούθησαν.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Πάνος Χαραλάμπους είναι βέρος Ξηρομερίτης, από Ρίβιο-Παπαδάτου, και τα παιδικά βιώματα τον επηρέασαν βαθιά. Ειδικά ωστόσο μεγάλες επιρροές έχει από τον θρύλο του δημοτικού τραγουδιού Τάκη Καρναβάς.
Αυτές τις επιρροές ο Χαραλάμπους τις διατυμπανίζει παντού και το έπραξε και στην ομιλία του στο Παπαστράτειο Μέγαρο. Αποκάλυψε μάλιστα πως μεγάλη δισκογραφικής εταιρεία της Γαλλίας σκοπεύει να προβεί σε έκδοση-αφιέρωμα στον Καρναβά.
unnamed4-660x658

Ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Παπαστράτειο Μέγαρο μίλησε με θέμα «Aquis Submersus» (Στο νερό βυθισμένος) , τίτλος έκθεσης που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν. Στο έργο του αντλεί βιωματικά στοιχεία από την ζωή του ενώ ιδιαίτερη σχέση έχει με το βινύλιο έχοντας πάνω από 30.000 βινύλια πολλά από τα οποία του Τάκη Καρναβά «τοπικού τελετουργού μύστη των πανηγυριών από την περιοχή που κατάγομαι», όπως τον αναφέρει.

Την πατρίδα του το Ξηρόμερο ο Πάνος Χαραλάμπος την είχε προσδιορίσει χαρακτηριστικά ως εξής: «μια περιοχή μεταξύ Αχελώου και Λευκάδος. Είναι φημισμένη για τα καπνά, τα ψάρια και για τα πανηγύρια της, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εργαζόντουσαν και γλεντούσαν.
Στις μέρες μας δεν έχει την ένταση που είχε πριν, όταν ήταν παραγωγική η Ελλάδα. Όλες μου οι μνήμες είναι από εκεί. Σαφώς θυμάται ο άνθρωπος, αλλά για να τα αναμορφώσει, όχι να τα φέρει ως πένθος. Και επειδή η παιδική ηλικία είναι η μήτρα την μνήμης, εδώ γονιμοποιείται και παράγει πράγματα μελλοντικά».
Στην ομιλία του στο Παπαστράτειο ο Πάνος Χραλάμπους καθήλωσε το ακροατήριο στο οποίο ήταν και πολλοί συμπατριώτες του. Η γενέτειρα του εξάλλου σκοπεύει προσεχώς να τιμήσει αυτό τον σπουδαίο καλλιτέχνη.

Η εικόνα από την έκθεση «Aquis Submersus».
Η εικόνα από την έκθεση «Aquis Submersus».


be167556-a81c-419b-9de8-e605680c00a7

 06d6779b-6bcc-454d-94b6-5ebadec120ab

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE