links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σουφλιμάς απ΄τα παλιά!!!

Σουφλιμάς ή κοντοσούβλι ..Παλιά το έφτιαχναν την ημέρα των Χριστουγέννων, ενώ σήμερα το φτιάχνουμε όποτε μας κάνει κέφι, ειδικά οι καλοφαγάδες.
Μια καλή πρόταση για φίλους ,συνοδευόμενο με ντόπιο κόκκινο κρασί.
Υλικά
Για μικρή σούβλα
2,5  κιλά κρέας χοιρινό, ντόπιο,ψαχνό με λίπος ( χωρίς κόκκαλα).
Αλάτι ,περίπου μία χούφτα του ενός χεριού(αναλόγως,πόσο αλατισμένο,το προτιμάτε)
Η σωστή δόση στο αλάτι,αναδεικνύει την γεύση του.
Ρίγανη, περίπου μία χούφτα, του ενός χεριού
Πιπέρι μια κουταλιά της σούπας.
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια,τετράγωνα, μεγέθους της παλάμης (5εκ.x5 εκ.)
Ανακατεύουμε σ’ ένα μπώλ,το αλάτι,ρίγανη ,πιπέρι.
Αλατίζουμε έτσι ώστε  να πάει παντού.
Σουβλίζουμε τα κομμάτια.
Στη φωτιά που ανάψαμε, αφήνουμε, να πέσει η φλόγα και να»πέσουν» κάρβουνα.
Στρώνουμε  εφημερίδες ή λαδόκολλα  στη γωνιά για να πέφτουν τα λίπη.
Βάζουμε  κάρβουνα απο κάτω και κατά μήκος της σούβλας χωρίς φλόγα γιατί θα γίνει…καπνιστό.
Ψήνουμε προσέχοντας μην αρπάξει δηλ. μην μαυρίσει.
Γυρίζουμε τακτικά την σούβλα να ψηθεί ομοιόμορφα.

Για ψήσιμο επιλέγουμε είτε κάρβουνα της αγοράς, είτε ξύλα πουρνάρια.
Τα πουρνάρια, κάνουν τα καλύτερα κάρβουνα.

Το κρέας πρέπει να έχει λίπος.
Το λίπος (ξίγκι)βοηθάει το κρέας να διατηρείται μαλακό και να μην ξεροκαίγεται, κατά το ψήσιμο.
Αν το κρέας, δεν έχει ξίγκι, μάλλον δεν κάνει για σουφλιμά!
Πολλοί βάζουν ανάμεσα στα μεζέδια πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι.
Εμείς το προτιμάμε, παραδοσιακά!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE