links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Αρχαία Λιμναία. Η αρχαία πόλη στην Αμφιλοχία!!

Πάνω από την αμφιθεατρικά χτισμένη Αμφιλοχία, στον μυχό του Αμβρακικού κόλπου, βρίσκεται ο λόφος (δασύλλιο για τους ντόπιους) που δεσπόζει η ''Ακρόπολη'' της Αμφιλοχίας.

Πρόκειται για την Αρχαία Ακαρνανική πόλη Λιμναία που μέχρι και σήμερα σώζονται αρκετά μέρη από τα μακρά τείχη της που σκοπό είχαν την οχύρωση της πόλης.

Το νότιο τμήμα της, προς το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, έλεγχε το πέρασμα από τη λίμνη Αμβρακία ενώ το βόρειο τον κόλπο της Αμφιλοχίας.

Η Λιμναία αναφέρεται από πολύ παλιά, από τον Θουκυδίδη , ως «κώμην ατείχιστον», κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Ακαρνανία των Σπαρτιατών Κνήμου, το 429 π.Χ. και Ευρύλοχου το 426/5 π.Χ.


Αλλά και  από τον Ξενοφώντα  κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Σπαρτιάτη Αγησιλάου το 389 π.Χ. Οι αφηγήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι οι πόλεις της Ακαρνανίας ήταν την εποχή αυτή σε μεγάλο βαθμό οχυρωμένες.

https://photos.google.com/album/AF1QipOfGmMAzd5W_EgUnI5wZrVmtMnZVjXG2m-QIrFz

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Αλί Πασάς ίδρυσε στην πόλη εμπορικό σταθμό και πανδοχείο για να εξυπηρετούνται τα διερχόμενα Τούρκικα  καραβάνια.

Αυτό το χάνι που στα Τούρκικα λέγονταν Karavan Sarai έδωσε και το όνομα μετέπειτα στην Αμφιλοχία, αφού  για αρκετά χρόνια λέγονταν ''Καρβασαράς''

Η πύλη στα ανατολικά
 ΦΩΤΟ : Γιώργος Γυρνάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE