links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τζέιμι Όλιβερ: Φάτε φέτα για να ζήσετε μέχρι τα 100 χρόνια

Jamie-Oliver.jpg Ο διάσημος σεφ προτείνει 14 «υπερτροφές» για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου O Τζέιμι Όλιβερ, ο δημοφιλής Βρετανός σεφ, γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Αυτό έρχεται να μας αποδείξει για άλλη μια φορά με τη νέα ειδική αποστολή που ανέλαβε. 

Αναζήτησε τις μαγικές τροφές οι οποίες θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και του χαρίζουν μακροζωία. Για να πετύχει τον στόχο του ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, προκειμένου να ανακαλύψει το είδος της δίαιτας που μπορεί να προσφέρει αυτό το δώρο. Εντόπισε 14 «υπερτροφές», στις οποίες περιλαμβάνονται καθημερινά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

«Δεν έχει να κάνει με τα γκότζι μπέρι ή τους πράσινους χυμούς. Σημασία έχει να μαγειρεύει κανείς με απλά υλικά. Όλοι χρησιμοποιούν ταπεινά υλικά για να ετοιμάσουν μερικά από τα πιο υπέροχα πιάτα» τόνισε στην εκπομπή του.
Ο διάσημος σεφ προτείνει ανεπιφύλακτα τη χρήση αυτών των 14... super power τροφών με υψηλή θρεπτική αλλά και γευστική αξία.

1. Αβγά
2. Κατσικίσιο γάλα (φέτα)
3. Ψάρι
4. Γλυκοπατάτες
5. Άγρια χόρτα και βότανα
6. Τόφου
7. Καρύδια
8. Μαύρα φασόλια
9. Φρέσκα φρούτα
10. Φύκια
11. Άγριο ρύζι
12. Σκόρδο
13. Γαρίδες
14. Τσίλι

Τι τρώνε οι μοναχοί και ζούνε ώς τα βαθιά γεράματα
Το γεγονός πως οι μοναχοί φτάνουν έως τα 95 τους χρόνια χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τη μοναστηριακή διατροφή.
Οι φυσικές δραστηριότητες, ο καλός ύπνος, η πνευματική τροφή σε συνδυασμό με τη διατροφή τους φαίνεται ότι είναι το μυστικό της μακριάς και υγιούς ζωής τους.
Στη μοναστηριακή διατροφή τον πρώτο λόγο έχουν τα φυσικά, χειροποίητα, παραδοσιακά προϊόντα.
Οι καλόγεροι τρώνε μόνο δύο γεύματα, γιατί δεν έχουν μεσημεριανό. Η διαδικασία σε αυτά είναι σαν ιεροτελεστία, όπου κυριαρχεί η προσευχή αλλά και η ηρεμία. Η διάρκεια των γευμάτων είναι τουλάχιστον 20 λεπτά, που είναι ο απαραίτητος χρόνος για να έρθει ο κορεσμός!


Οι μοναχοί του Αγίου Όρους, χαρακτηριστικά, τρώνε αρκετά λαχανικά, τα οποία καταναλώνονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νηστειών. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και λαχανικά εκτός εποχής, αφού έχουν προνοήσει να τα συντηρήσουν με διάφορες μεθόδους (κατάψυξη – ψυγείο – αποξήρανση κ.λπ.).
Τα φρούτα έχουν καθημερινή παρουσία στο διαιτολόγιό τους. Τα καλλιεργούν οι ίδιοι και αρκετές φορές τα τρώνε συντηρημένα σε ψύξη, ή ελαφρά επεξεργασμένα (όπως η κομπόστα).
Επίσης έχουν στο διαιτολόγιό τους μερικά γλυκά, όπως τα νηστίσιμα (χαλβάς), αλλά και τα αρτύσιμα που περιέχουν γάλα ή αβγά.
Το ψωμί που καταναλώνουν οι μοναχοί προέρχεται από αλεύρι ολικής αλέσεως, τα όσπρια είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιό τους, ενώ συνήθως τρώνε ψάρι το Σάββατο και σε γιορτές. Όταν δεν υπάρχει νηστεία μπαίνουν στη διατροφή τους όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ από ποτά πίνουν μόνο ρακί κι αυτό σε μικρές ποσότητες.
Δεν καπνίζουν, διατηρούν την καλή φυσική κατάστασή τους με τις εργασίες που κάνουν καθημερινά και βρίσκονται σε ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση.

Πηγή: εφημερίδα SPIRTO   
Αναδημοσίευση: nocomments.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE