links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το καλύτερο μοσχαρίσιο συκώτι της Αθήνας.....

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ψήνεται στου Φώτη, στον Πειραιά
Ανάμεσα σε πλοία και σε τρένα, δίπλα σε πανέμορφα αναπαλαιωμένα νεοκλασσικά και σε μισογκρεμισμένα «Ξενοδοχεία ύπνου» της δεκαετίας του ΄60, στην ευρύτερη αγορά του Πειραιά, ψάξε να βρεις το ψητοπωλείο του Φώτη. 
Σε μια "ασυνάρτητη" γειτονιά όπου δικαστήρια, παλαιάς «κοπής» μπακάλικα, σκυλοτροφές, ναυτικά είδη και καφενεία χωρίς ταμπέλες ανακατεύονται, πήγαινε να φας το πιο παχουλό τυλιχτό και το πιο καλοψημένο συκώτι. Ζήτα από την Λεύκω μια κανάτα νερό, φώναξε το αφεντικό - θα τον ξεχωρίσεις από το φωτεινό γέλιο του - και ζήτα να σου σερβίρει τις ταπεινές γκουρμεδιές του.
Η σάλα του λιτή αλλά παστρικιά. Ο Φώτης δεν στοχεύει στην «παραπλάνηση του καταναλωτή». Δεν το παίζει traditional souvlaki με γλίτσες και ταγάρια ούτε σουβλακερί με ντεκαπέ καρέκλες. Φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, τραπεζάκια με καρό τραπεζομάντηλα προσεκτικά στοιχισμένα κατά μήκος της σάλας.
ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΛΕΠΤΟΚΟΜΜΕΝΟ ΣΥΚΩΤΙ
Η ψησταριά παλαιομοδίτικη, λίγο στενάχωρη, ίσα να χωράει ο σχεδόν σκυθρωπός ψήστης, με την προσοχή του απόλυτα δοσμένη σ΄αυτό που κάνει: Ψήνει, κόβει γύρο, τυλίγει σουβλάκια. Με το ζόρι του παίρνεις κουβέντα, αλλά μόλις φας το συκώτι που βγήκε από τα χέρια του, σκας χαμόγελα στην τύχη που σε έφερε στην οδό Λουδοβίκου. 

fotis 09
Καλοψημένο αλλά απίστευτα ζουμερό, το πετάει στην καυτή πλάκα, το κόβει φέτες, τις γυρίζει ταχυδακτυλουργικά μια δυο φορές και στο στέλνει στολισμένο με φρέσκο μαϊντανό και λίγο λαδάκι, ίσα για να δέσει με τους χυμούς και να φτιάξει αυτή την εξαιρετική σαλτσούλα στον πάτο του πιάτου.
fotis 14
Ο γύρος του καθαρός, με όσο λιπάκι χρειάζεται για να μην είναι στεγνός. Κόβεται λεπτός και είναι ψημένος με τέτοια μαστοριά, που ίσως δεν χρειάζεται κανένα συνοδευτικό από αυτά που γεμίζουν την μερίδα. Το λιπάκι ξεροψήνεται σε κάθε στρώμα κρέατος, και η κάθε μπουκιά είναι πραγματικά απολαυστική, καθαρή από περιττά καρυκεύματα και ένα σωρό ενισχυτικά γεύσης που βάζουν για να σκεπάσουν μυρωδιές ή έλλειψη φρεσκάδας. Το καλαμάκι του κομμένο στο χέρι τρυφερό και ζουμερό, το μπιφτέκι με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, στολισμένο με ψητή ντομάτα και τυρί.
fotis 12
Οι πιτούλες, θυμίζουν φρεσκοψημένο λουκουμά, αφράτες και πασπαλισμένες με γλυκό κοκκινοπίπερο, ποτέ δεν είναι αρκετές... Στις «τσαχπινιές» του Φώτη, η ψητή ντομάτα στην πλάκα, πασπαλισμένη με φρέσκο μαϊντανό, συνοδεύει άριστα τα ψητά του. Τις Παρασκευές που ο κόσμος γεμίζει το μαγαζί, θα βρεις και αρνάκι σούβλας και κοκορετσάκι, έτσι άλλωστε τιμά ο Φώτης την Ηπειρώτικη καταγωγή του. Πάντα υπάρχει φυσικά μια καλοψημένη μοσχαρίσια ή χοιρινή, αυτά είναι παιχνιδάκια για τον Φώτη.
fotis 08
Αν είσαι τυχερός και σου αρέσει το «τζέρτζελο», πέρα από το να απολαύσεις τις γεύσεις του Φώτη μπορεί να βρεθείς παρέα με Κρητικούς νταλικιέρηδες και να μοιραστείς το κέφι, τις ρακές και τις μουσικές τους λίγο πριν σαλπάρει το «Φαιστός». Σε αυτό το μαγαζί ποτέ δεν ξέρεις που θα σε «βγάλει» η βραδιά.
fotis 03
Εκεί, σε ένα στενάκι μέσα στην αγορά του Πειραιά, που σίγουρα δεν θα περίμενες τίποτα παραπάνω από ένα "τυλιχτό" για να χορτάσεις την πείνα σου, τρως καλά, περνάς καλά, πιάνεις φιλία με τον γελαστό και πάντα κεφάτο Φώτη, ακούς λίγο Καζαντζίδη - ταμάμ για μαγαζί μέσα στο λιμάνι - βγάζεις λίγο νταλκά, ξεχνάς τα λιμάνια που δεν ταξίδεψες ποτέ και λίγο πριν ερημώσουν οι δρόμοι της αγοράς, ήδη ψάχνεις τη μέρα που θα γυρίσεις ξανά στον Πειραιά.

Ψητοπωλείο Φώτης | Λουδοβίκου 20, Πειραιάς | 210 4173835


 
http://mirsini.gr/new/foodgossipdiaries-cult/item/726-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%83
Γράφει:
Η ΠΟΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Φωτογραφίες:
ΜΥΡΣΙΝΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE