Αυτή την εποχή οι Βαλτινοί τυροκόμοι, οικιακοί και μη, παράγουν ένα μοναδικό σε γεύση κρεμώδες τυρί, το τσαλαφούτι.
Δοκιμάστε το με ψητά κρέατα αλλά και με λαδερά φαγητά, η υπόξινη γεύση του τα απογειώνει. Μπορείτε ακόμη να το απολαύσετε ως ορεκτικό, με ντομάτα και παξιμάδι. Αν μάλιστα αγαπάτε τη φέτα και το γιαούρτι, τότε, σίγουρα θα το λατρέψετε.
Το τσαλαφούτι, παραδοσιακά φτιάχνεται με αιγοπρόβειο γάλα αυγουστιάτικου αρμέγματος και αυτό γιατί τον Αύγουστο το γάλα είναι πιο λιπαρό. Τώρα πια θα το βρείτε όλο τον χρόνο, ακόμη και στην Αθήνα.
Όμως αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στον Βάλτο, ειδικά σε ορεινά χωριά, ζητήστε το, με το όνομά του, τσαλαφούτι.
Δοκιμάστε το με ψητά κρέατα αλλά και με λαδερά φαγητά, η υπόξινη γεύση του τα απογειώνει. Μπορείτε ακόμη να το απολαύσετε ως ορεκτικό, με ντομάτα και παξιμάδι. Αν μάλιστα αγαπάτε τη φέτα και το γιαούρτι, τότε, σίγουρα θα το λατρέψετε.
Το τσαλαφούτι, παραδοσιακά φτιάχνεται με αιγοπρόβειο γάλα αυγουστιάτικου αρμέγματος και αυτό γιατί τον Αύγουστο το γάλα είναι πιο λιπαρό. Τώρα πια θα το βρείτε όλο τον χρόνο, ακόμη και στην Αθήνα.
Όμως αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στον Βάλτο, ειδικά σε ορεινά χωριά, ζητήστε το, με το όνομά του, τσαλαφούτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου