links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τι γράφουν τώρα τα διεθνή media για το Eurogroup;

ti-grafoun-twra-ta-diethni-media-gia-to-eurogroup
Τι γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την αποτυχία του Eurogroup.
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωση βρίσκεται η διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. 
Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών τελείωσαν τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συμφωνία με την Ελλάδα αναφέρει ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Νωρίτερα, η Ελλάδα απέρριψε ένα προσχέδιο δήλωσης. Η δήλωση ανέφερε ότι θα επιζητούσε μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Το προσχέδιο, στο οποίο υπάρχει η ένδειξη 2.45 μμ, που δηλώνει ότι συντάχθηκε πριν την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα «ολοκλήρωνε επιτυχώς» το υπάρχον πρόγραμμα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι η κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος και κατά συνέπεια «δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σήμερα», ενώ ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι στην παρούσα βάση, δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες», αναφέρει το ηλεκτρονικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Πηγή www.thetoc.gr
 
Οι συζητήσεις διεκόπησαν πρόωρα μετά την ένσταση που προέβαλε η Αθήνα στην πρόταση να συνεχίσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, αποκαλώντας την παράλογη και μη αποδεκτή, αναφέρουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ με τίτλο «οι συζητήσεις της ευρωζώνης για την Ελλάδα καταρρέουν πρόωρα».
 

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες σταμάτησαν καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την πρότασή να εμμείνει στο παρόν πρόγραμμα, αναφέρει το Bloοmberg.
 

Με τον τίτλο «Οι συζητήσεις στο Εurogroup καταρρέουν» σχολιάζει και ο Guardian τις τελευταίες εξελίξεις.
 


Τι μετέδιδαν τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Peter Spiegel, προσχέδιο του Eurogroup  που ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν μια 6μηνη παράτηση του τρέχοντος προγράμματος» συνάντησε την αντίδραση της Ελλάδας.

 
Όπως μετέδιδε το Reuters στις 19.01, επικαλούμενο Έλληνα αξιωματούχο, ένα προσχέδιο κειμένου που παρουσιάστηκε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι «η επιμονή ορισμένων να εφαρμόσει η Ελλάδα το πρόγραμμα είναι παράλογη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Χάνουν το χρόνο τους όσοι επιμένουν να επιστρέφουν σε αυτό το ζήτημα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».
Λίγο πριν τις 18.30 η ανταποκρίτρια του βρετανικού Guardian μετέδωσε μέσω twitter ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης τελείωσαν με τα άλλα ζητήματα της ατζέντας και ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το tweet του οικονομικού συντάκτη του Sky news Ed Conway, ο κ. Βαρουφάκης ήταν αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ακόμη και μέχρι το πρωί, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών έλεγαν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα. Την ίδια στιγμή, πάντοτε σύμφωνα με τον Ed Conway, κυκλοφορούσαν φήμες για τη σύγκληση ενός νέου Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας.


Τι έλεγαν τα διεθνή μέσα πριν την έναρξη του Eurogroup

Σύμφωνα με την Telegraph η Δευτέρα θα είναι η D-Day για την ελληνική οικονομία καθώς οι ηγέτες της χώρας επιχειρούν έναν συμβιβασμό με τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, ειδάλλως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας εξόδου από το ευρώ.
 

Με τον τίτλο «Κανένα σημάδι συμφωνίας δεν φαίνεται στις συζητήσεις για την Ελλάδα» το CNN σχολίαζε τις εξελίξεις λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναρτώντας μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα παρομοιάζονταν με την πολυσυζητημένη αμερικανική σειρά «The House of Cards».
 
Η αμερικανική Financial Times αναφέραν ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εμφανίζονται απαισιόδοξοι για μια συμφωνία, ενώ υπονόησαν ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλη συνεδρίαση του Eurogroup, μέσα στην εβδομάδα.
 Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι New York Times. Σε άρθρο με τίτλο «Καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συναντώνται για την Ελλάδα, ο συμβιβασμός μπορεί να αποδειχθεί “άπιαστος”», ο James Kanter ανέφερε ότι οι ακανθώδεις δηλώσεις που έκαναν Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι πριν την συνεδρίαση δείχνουν πόσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η επίλυση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE