links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ »

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΩΡΑ  ΜΗΔΕΝ »


΄Ωρα μηδέν έχει σημάνει για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας.
     Θα λέγαμε μάλιστα ότι αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο της εκάστοτε κυβέρνησης από τη στιγμή που συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών στις χωματερές με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να ψάχνουν απεγνωσμένα για εξεύρεση λύσης.
     Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 478 κιλά σκουπιδιών παράγονται ανά κάτοικο το χρόνο και ο μεσαίωνας των απορριμμάτων που επικρατεί στην Ελλάδα διαιωνίζεται ενώ τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη υιοθετήσει εδώ και χρόνια εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων.
     Η ώρα μηδέν έχει φτάσει για τον πλανήτη ο οποίος δείχνει με διάφορα σημάδια το μέγεθος της καταστροφής που απειλεί την υγεία και την επιβίωση του ανθρώπου πάνω σ΄αυτόν, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αδιάφορος μπροστά στην απειλή αυτή.


     Η ανακύκλωση στη χώρα μας δυστυχώς δεν κατέχει τόσο εξέχουσα και σημαντική προτεραιότητα των πολιτών όσο θα έπρεπε να είναι, αλλά και από την πολιτεία δεν έχει ληφθεί κανένα δραστικό μέτρο ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της και να καθιερωθεί στην καθημερινότητα μας, τείνοντας έτσι η ιδέα της ανακύκλωσης να μετατραπεί σε χαμένη ευκαιρία. Σε πολλές είναι οι πόλεις του εξωτερικού που έχουν υιοθετήσει την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής  καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν σημαντικά τα απορρίμματα που κατέκλυζαν τις χωματερές τους, εξοικονομώντας ενεργεία και περιορίζοντας σε σημαντικά ποσοστά τους ρύπους που απελευθερώνονταν στο περιβάλλον από την δημιουργία νέων υλικών, χαρακτηριστικό είναι πως μερικά αντικείμενα έχουν την δυνατότητα να εξοικονομήσουν ακόμα και το 90% σε ενέργεια που θα χρειαζόταν κατά την παραγωγή ενός καινούργιου.
    ΄Ισως η έλλειψη ενημέρωσης και σωστής συμπεριφοράς να έχει αποφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα, και ίσως είναι ο λόγος που η ιδέα της ανακύκλωσης να έχει μείνει σε μια στάσιμη κατάσταση.
     Η αγαστή συνεργασία όλων μαζί και του καθενός ξεχωριστά μπορεί να φέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα. 
Ας αρχίσουμε από αυτή τη στιγμή με γνώμονα το καθαρότερο περιβάλλον, να αξιολογούμε σωστά και στη συνέχεια να ρίχνουμε τα άχρηστα για εμάς υλικά-απορρίμματα  ανάλογα με την σύνθεση τους γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, κάδοι μπαζών και σκουπιδιών κτλ ώστε να μπορέσουν να πάρουν το δρόμο της μετατροπής τους σε χρήσιμα.
     ΄Ετσι η ανακύκλωση θα γίνει τρόπος ζωής για εμάς, θα εξασφαλίσουμε ένα υγιεινότερο περιβάλλον και η σωτηρία του πλανήτη δε θα αποτελεί πια θέμα συζήτησης για τις ενημερωτικές εκπομπές.
     Η ανακύκλωση αποτελεί μια λύση μπροστά στον κυκεώνα των σκουπιδιών γεγονός που θα έκανε τον άνθρωπο να αναλάβει τις ευθύνες του πριν φτάσει στο χείλος του γκρεμού και θα του έδινε την ικανοποίηση ότι συμμετείχε στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών της ζωής του.
     Απαιτούνται λοιπόν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ανακύκλωση των «κλασικών» σκουπιδιών όπως π.χ. αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό κ.α. αλλά και των μοντέρνων σκουπιδιών όπως είναι τα μπάζα, τα παλιά αυτοκίνητα, οι οικιακές συσκευές κ.λ.π., που θα δημιουργούσε ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικής ενέργειας για τη διάσωση του πλανήτη.
    Αν εφαρμοστεί σωστά ο διαχωρισμός και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων, ο κάθε πολίτης αποκτήσει οικολογική συνείδηση τότε η ανακύκλωση θα αποτελέσει πηγή ζωής και δημιουργίας.-
                                                     
Ενημερωμένος  Πολίτης

 http://www.athinacontainers.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE