links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα...



1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Αργότερα η πόλη θα μετονομαστεί σε Νέα Υόρκη.

1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία, με αντιπροσωπείες σε Άργος, Σύρο, Τρίπολη και Επίδαυρο.

1853 - Πρώτος περίπλους του κόσμου με γιοτ από τον Κορνέλιους Βάντεμπιλντ.

1869 – “Μαύρη Παρασκευή” για την οικονομία των ΗΠΑ. Η Κυβέρνηση της χώρας απελευθερώνει την αγορά χρυσού και ξεσπά πανικός στην “Wall Street” και οικονομική κρίση.

1921 - Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στη Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.
1941 - Οι Κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας διακηρύσσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ατλαντικό Σύμφωνο.

1948 – Ιδρύεται στην Ιαπωνία η αυτοκινητοβιομηχανία Χόντα, από τον Σοϊτσίρο Χόντα.

1957 - Εγκαινιάζεται στη Βαρκελώνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.

1988 - Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ο Μπεν Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με επίδοση στα 9.79’’. Λίγες μέρες αργότερα αποδεικνύεται ντοπαρισμένος και το μετάλλιο παίρνει ο Καρλ Λιούις.

2005 «Βάλ’ το αγόρι μου!»Ευρωμπάσκετ Σερβίας. Ημιτελικός. Η Ελλάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη βρίσκει μπροστά της την Γαλλία των πολλών ΝΒΑers. Τους είχαμε κερδίσει στην πρεμιέρα του τουρνουά 64-50. Ο δρόμος για τον τελικό ήταν ανοιχτός. Ωστόσο, έχουμε μια μεγάλη αδυναμία, τα φινάλε που σπάνε καρδιές. Αυτή τη φορά χρειαζόταν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι έτσι έγινε.

47" πριν το τέλος ο Μπορίς Ντιαό καρφώνει στο ελληνικό καλάθι διαμορφώνοντας το 55-62 υπέρ των Γάλλων, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν τη διαφαινόμενη νίκη τους. Όσοι παρακολουθούν το ματς από την τηλεόραση έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με τη συμμετοχή στον μικρό τελικό.

Όλοι, εκτός από τους Έλληνες που βρίσκονται στο παρκέ. Με ανεπανάληπτη ανατροπή και ηγέτες τους Παπαλουκά-Ζήση, οι Έλληνες μειώνουν στο καλάθι, 12" πριν τη λήξη κι έχουν τη μπάλα για την τελευταία επίθεση. Ο Ζήσης κατεβάζει γρήγορα τη μπάλα, διεισδύει και βγάζει έξω από το τρίποντο στον Διαμαντίδη που δίχως σκέψη σηκώνεται για τρεις. «Βάλτο αγόρι μου!!!», σκούζει ο Σκουντής. Ο χρόνος σταματά. Η μπάλα αργεί βασανιστικά να φτάσει προς το καλάθι. «Το ‘βαλε, το ‘βαλε!!!», τσιρίζει ο εκστασιασμένος Χατζηγεωργίου. Μένουν 3", ο Ριγκοντό κάνει βήματα και η Ελλάδα επιστρέφει σε τελικό Ευρωμπάσκετ έπειτα από 16 χρόνια!

Ελλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης, Διαμαντίδης 7(1), Παπαλουκάς 10, Χατζηβρέττας 3, Ζήσης 11, Κακιούζης 3(1), Βασιλόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης 4, Ντικούδης 14, Παπαδόπουλος 15, Μπουρούσης.

Γαλλία (Μπερζό): Πάρκερ 20(2), Φοτού, Ριγκοντό 6, Ντιαό 14(2), Φ. Πιετρούς 8, Ντιαρά, Τζιφά, Μ. Πιετρούς 6(2), Ζελαμπάλ 7(1), Ζιλιάν 2, Σμιτ 2, Βάις 1.


http://www.sansimera.gr/

NEXT PAGE