links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αμφιλοχία δείχνει το δρόμο

 
Tου ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΕΛΛΙΟΥ Από aixmi-news.gr 
Ο δήμος Αμφιλοχίας είναι πέμπτος, πλέον, σε πληθυσμό στο νομό μας καθώς έχασε την τέταρτη θέση από αυτόν της Βόνιτσας. Υφίσταται πληθυσμιακή συρρίκνωση και εγκατάλειψη, κυρίως στην ενδοχώρα του η οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακοπεί.
Στις εκλογές του Μαΐου εξελέγη για τέταρτη φορά δήμαρχος ο Απόστολος Κοιμήσης, ένας από τους πιο πεπειραμένους αυτοδιοικητικούς της χώρας. Αυτή την φορά όμως η επικράτησή του δεν ήταν εύκολη. Κάτι η φθορά του Καλλικράτη, κάτι η κόπωση του εκλογικού σώματος, αλλά και η επιλογή μερικών ψηφοφόρων του να μην μεταβούν στη δεύτερη Κυριακή θεωρώντας σίγουρη την εκλογή, τον ανέδειξε δήμαρχο πάνω στο νήμα.
Η Αμφιλοχία, με τεράστια έκταση και ποικίλο ανάγλυφο, όμως, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αφού κατάλαβε ποιο είναι το όπλο της και πώς θα πολεμήσει. Η γεωργο-κτηνοτροφία και η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν μπει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Με μεγάλη παραγωγή γάλακτος, γαλακτοκομικών και κρέατος ήδη προσπαθεί να χτίσει το brandname της πάνω στον κλάδο των τροφίμων. Αν διαβάσατε την συνέντευξη Κοιμήση στο περασμένο φύλλο θα καταλάβατε πως το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή εδώ και καιρό. Με την σταδιακή κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών σιγά - σιγά αρχίζουν και στηρίζονται οι δράσεις. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και οι προοπτικές είναι ευοίωνες αν αυτό το καλό προϊόν που παράγεται στα εδάφη του Βάλτου υποστηριχθεί καταλλήλως.

Συν τοις άλλοις, η δημοτική αρχή έχει παραχωρήσει εκτάσεις για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, αλλά και έχει υποβοηθήσει την κατασκευή έργων αντλησιοταμίευσης που θα αποθηκεύουν νερό τη νύχτα, το οποίο θα επαναχρησιμοποιείται την ημέρα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Από αυτά υπολογίζει να βάζει στα ταμεία περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό επαρκές για να δημιουργήσει και άλλες υποδομές, να λειτουργεί ικανοποιητικά και να είναι στο πλευρό του δημότη. Αυτός είναι ο ρόλος του δήμου άλλωστε και όχι να ζητά συνεχώς επιχορηγήσεις από το πτωχευμένο Κράτος.
Ο δήμος Αμφιλοχίας θα πιεστεί και άλλο από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού καθώς η κίνηση θα μεταφερθεί εκτός πόλης και τα μαγαζιά που δουλεύουν από τους διερχόμενους θα μείνουν χωρίς πελάτες Ο Αποστ. Κοιμήσης σκοπεύει να απορροφήσει τους κραδασμούς εστιάζοντας στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού. Προχωρά σε εκτεταμένες αναπλάσεις του παραλιακού μετώπου, την ανάπλαση στεγάστρων των καταστημάτων, αλλά και την χρωματική αναπροσαρμογή των όψεων κτιρίων της πόλης σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών (!). Μια σοβαρή ιδέα που όταν υλοποιηθεί ίσως να φέρει κόσμο στην όμορφη κωμόπολη που θα θελήσει να μείνει λίγες ώρες ή μέρες για να την περιδιαβεί.
Απο τα παραπάνω προκύπτει ότι ο δήμος Αμφιλοχίας δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια υιοθετώντας το «πέσε πίτα να σε φάω», αλλά το παλεύει. Μέσα σε ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα ολοκληρώνει βασικές υποδομές, κάνει αναπτυξιακές επενδύσεις (ΑΜΦΙΓΑΛ), εξασφαλίζει ΣΕΑ που θα φέρουν θέσεις εργασίας και πασχίζει να δοθεί το ΚΑΦΚΑ σε ιδιώτες για να αξιοποιηθούν οι υποδομές τους ως κέντρο αποθεραπείας.
Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούν οι αιρετοί με τον καθένα να διαφοροποιείται στα πλεονεκτήματα του τόπου του.

NEXT PAGE