links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Τι νηστίσημο θα φάμε σήμερα; (Συνταγές από Αγιορείτες μοναχούς)

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ 
 
ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό καλαμάρια μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ή χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
Ρύζι όσο πάρουν
Αλάτι
Πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε. Ζεματίζουμε τα καλαμαράκια σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο,αλάτι,πιπέρι και το ντοματοπελτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο). Αφού πάρουν όλα αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε δυο - τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό. Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια.
Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ (δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση). Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό. Τα σιγοβράζουμε , ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι (αν δεν έχουμε βάλει ντοματοπελτέ).

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

 

Ξεπλένουμε τα μύδια μας καλά. Πλένουμε και το ρύζι. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.Αφού ροδίσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε τις πιπεριές και μετά το ρύζι και ανακατεύουμε δυο τρεις φορές χωρίς να προσθέσουμε νερό.Βάζουμε το νερό λίγο αργότερα, κατά προτίμηση ζεστό.

Χρειάζεται προσοχή στην  ποσότητα του νερού,διότι εκεί στην αναλογία ρυζιού νερού εξαρτάται η επιτυχία του φαγητού μας.Δηλαδή έχουμε ένα μέρος ρύζι και δυόμισι μέρη νερό.Προσθέτουμε στη συνέχεια τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λεμόνι).Όταν κοντεύει να βράσει  το ρύζι , τότε ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα .Τα βάζουμε στο τέλος διότι διαφορετικά μαζεύουν και σφίγγουν.Όταν έχουν τραβηχτεί τα ζουμιά, τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη, ανακατεύουμε καλά καλά.σκεπάζουμε με μία πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι.Ύστερα από λίγο, ανακατεύουμε ξανά για να ρουφήξει το ρύζι όλο το ζουμί και τότε προσθέτουμε το λεμόνι.

Κυκλοφορούν στην αγορά και φρέσκα μύδια μέσα σε σακούλες μαζί με το ζουμί τους ή ακόμα και με το κέλυφος τους ,προσοχή  όμως αν πάρουμε μύδια με κέλυφος όσα δεν ανοίξουν  αφού τα βάλουμε στην κατσαρόλα πρέπει να τα πετάξουμε και αν πάρουμε αυτά σε σακούλα προσοχή στην ημερομηνία λήξης τους.

ΥΛΙΚΑ (για 5 μερίδες)

Μισό κιλό ρύζι καρολίνα
1 κιλό μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα
150 με 180 γραμμάρια λάδι,6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσινες 2 κόκκινες πιπεριές
Αλάτι ,πιπέρι,κύμινο αν θέλουμε
Χυμός από 2 ως 3 λεμόνια, άνηθος

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

 
Εκτέλεση:
Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Υλικά:
1 χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ξίδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
5 φύλλα δάφνης
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
μπαχάρι

ΡΕΒΙΘΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

 
Υλικά

1 κιλό ρεβίθια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή λιωμένα
1 κουταλιά ρίγανη
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Αλάτι και κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ματσάκι ψιλοκομμένο σέλινο
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε ευρύχωρο πήλινο σκεύος ή γάστρα φούρνου. Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε αρκετό νερό.  Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς για 2 με 3 ώρες περίπου. Προσθέτουμε το λεμόνι και σερβίρουμε.

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

 
Υλικά

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο  μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
200γρ. τυρί σόγιας
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο του πουρέ. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.
 
 
Monastiriaka - Mount Athos


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE