links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Θ. Τσαυτάρης: «Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία»

image

Θ. Τσαυτάρης: «Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία»

«Δεν θα αφήσουμε τη φέτα χωρίς προστασία», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου για την συμφωνία της Ε.Ε. με την οποία επιτρέπεται στον Καναδά να παράγει λευκό τυρί που θα ονομάζεται «τύπου φέτα», «style φέτα» κ.ο.κ.
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ο κ. Τσαυταρής επισήμανε ότι «δεν είναι οριστική συμφωνία», αλλά συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι κατά την άποψή του η φέτα «προστατεύεται αποτελεσματικά» και με αυτή την συμφωνία. Ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι με την συμφωνία δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αναγράφει την ονομασία «φέτα» στο προϊόν, αλλά «τύπου φέτα», ενώ θα υποχρεώνεται να γράψει την προέλευση και να αφαιρέσει όλα τα σήματα με τα οποία «κορόιδευαν» τον Καναδό καταναλωτή (ελληνικές σημαίες, κίονες, Ακρόπολη κ.α.).
Από την πλευρά του ο κ. Πετράκος τόνισε, η συμφωνία «δεν αποτελεί νίκη. Όταν αναγράφεται «τύπου φέτας» ή «style φέτας», είμαστε πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2005. Ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία και σε χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Δανία) να επιχειρήσουν νέες ανατροπές. Δεν αποτελεί συντριπτική ήττα, αλλά είναι βήματα πίσω από το 2005». Αφενός «η συμφωνία αφορά την διάθεση της φέτας στον Καναδά, όχι στην Ε.Ε.», είπε ο κ. Τσαυταρής και αφετέρου, οι δείκτες ποιότητας που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ε.Ε., και δεν ισχύει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και άλλες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος κάλεσε τον Καναδό πρέσβη και του εξήγησε τις ελληνικές θέσεις και «ο Καναδάς αναγκάσθηκε να σεβαστεί τη θέση μας».
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE